Egyszer gondoltam egy nagyot :) Mi lenne, ha a joghurtot addig csöpögtetném, hogy szinte már sajt állaga lenne?
Egyik nagy kedvencem a krémes, fehérbundás camembert.
E kettő házasításából született meg, a Panni Kamembertje, vagyis a PanKa sajt.
HOZZÁVALÓK:
- legalább 5 liter friss natúr joghurt
- camembert sajtkultúra
- túrózsák
- szélesebb sajtforma préslappal (pl: 2 kg sajtforma)
- érlelő doboz
- 12-14°C-os érlelő hely
- 2 hét türelem :)
Fantasztikusan krémes, joghurtos aromákkal érő, fehérpenészes lágysajt.
Így készül a PanKa sajt:
1. készítek joghurtot friss tejből (lehet bolti, 2.8 vagy 3.6%-os tejekből is, elég finom lesz úgy is)
2. megvárom amíg a friss joghurt 32°C-ra visszahűl,
3. hozzákeverem az előre feloldott camembert sajtkultúrát (5 liter joghurt / 1 kapszula)
4. átmerem benedvesített nagyobb túrózsákba, felakasztom és csepegtetem 12 órán keresztül szobahőmérsékleten 20-22 °C-ban.
5. túrózsákkal együtt, beleteszem egy szélesebb formába (2kg sajtformába)
6. ráteszek egy préslapot, és annyi súlyt, mint a készülő sajt súlya
7. préselem még 1 napon keresztül szobahőmérsékleten
8. kiborítom egy deszkára, vagy tálra a sajtot, és felvágom akkora kockákra, amekkora sajtokat szeretnék készíteni. De olyan is volt már, hogy egy nagyobb pogácsa szaggatóval vágtam ki.
9. kézzel megigazítom a formáját. Akár hengeresre is gyúrhatod! Az is nagyon jól néz ki.
10. egy nap szárazon sózás következik. Kicsit hűvösebbre viszem, 17-18 °C-ra, és óvatosan, mert eléggé puha, bedörzsölöm sóval, a sajt súlyának a 2%-val.
11. érlelő hálóra teszem, vagy gyékényre-rácsra a sajtokat
12. érlelése 2 hétig 12-14°C-on, párás helyen 96-98 %-ban. Én ezt zárt dobozban, napi forgatással-szellőztetéssel oldom meg.
13. Az érlelődobozban, ha kevés lenne a pára, akkor a sajtháló alá, a napi forgatásoknál bespriccelek egy kicsi vizet.
Az elkészült PanKa sajtokat, alufóliába csomagolva tárolom hűtőszekrényben. Sokáig megtartja állagát, krémes marad, nem hajlamos a szétfolyásra mint általában az érett camebert sajtok.
Mielőtt feltálalnád, kicsit hagyd melegedni - így lesz a legfinomabb.
Nagyon jól grillezhető, rántható, mert szétfolyásra sütéskor sem hajlamos.