A Növényi Joghurt Mix-szel most mindezt könnyedén megvalósíthatod. Csak egy kis forró vízre, A4Y joghurt kultúrára, és persze a mixünkre van szükséged. A végeredmény? Egy olyan joghurt, ami probiotikus és prebiotikus összetevőinek köszönhetően igazi szuperélelmiszer, és garantáltan feldobja a reggeledet vagy éppen az esti nasidat. Vágj bele, és élvezd a házi növényi joghurt készítés minden örömét!
Hozzávalók:
- 1 tasak Növényi Natúr Joghurt Mix vagy Növényi Kókuszjoghurt Mix
- 1 adag A4Y joghurt kultúra
- 1 liter víz
Eszközök:
- Szűrőzsák
- Fermentáló gép a könnyebb joghurt készítéshez :)
- Hőmérő
Vásárolj meg mind hozzávalót egy csomagban szuper kedvező áron!
Készítése:
1. Forralj fel 1 liter vizet.
2. Húzd le a vizet a tűzhelyről és szórd bele a növényi joghurt mix tasak teljes tartalmát a forró vízbe, majd alaposan keverd el egy botmixer segítségével.
3. Hűtsd vissza az elkészült növényi tejet 42-44 °C-ra és szűrd le a keveréket egy szűrőzsák segítségével, hogy eltávolítsd a habot a tetejéről, és teljesen csomómentes joghurtot kapj.
4. Oltsd be a növényi tejet 1 adag A4Y joghurt kultúrával. A kultúrát célszerű feloldani egy kicsi vízben, hogy utána könnyebb legyen elkeverni.
5. Fermentáld 6 órán keresztül. Fontos, hogy a fermentálás teljes időtartama alatt 42-44 °C között legyen.
6. Ha letelt a fermentálás ideje, rakd be a hűtőbe, várd meg, hogy teljesen visszahűljön és már fogyaszthatod is.
Tippek:
- Azért kell forró vízbe önteni a port, hogy alvasztható állapotba hozzuk a porban található fehérjét. Fontos, hogy tényleg 100 °C körüli vízbe borítsuk bele a port és úgy keverjük el. További melegítést már nem igényel, mert könnyen leéghet.
- Ha nem áll a rendelkezésünkre botmixer, akkor használhatunk turmixot is, vagy összekeverhetjük egy kanál segítségével. Ilyenkor egy külön tálba szórjuk ki a port és először csak egy kicsi forró vizet adjunk hozzá, keverjük el alaposan és úgy borítsuk az egészet a maradék forró vízbe. Pont mint amikor habarást készítünk! :)
- Érdemes a visszahűtés ideje alatt leszedni a habot a növényi tejről, akár egy kanál segítségével, vagy ha van szűrőzsákod, akkor azon átszűrni a legegyszerűbb.
- A hőntartás megoldható fermentáló géppel, dunsztolással, sous vide géppel, elektromos sűtővel (ha képes ilyen alacsony hőmérsékletre), thermoládával, vízfűrdővel, stb… A lényeg, hogy törekedjünk a pontos hőntartásra.
- Szeretem előre kiporciózni 6-7 tégelybe, mert jobban esik kivenni a hűtőből egy-egy adag joghurtot.