Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kaukázusi kefir

Kaukázusi kefir

A kefir származása, élettani hatásai, és készítése

A kefir története a Kaukázus északi lejtőihez köthető. A legenda szerint Mohamed osztotta meg a kefir készítésének, és a kefirgomba használatának titkát a helyi ortodoxokkal. Megtiltotta, hogy továbbadják bárkinek is a titkot, mert akkor elvész a kefir varázslatos ereje. Ez volt fő oka annak, hogy a kefir készítésének módja sokáig ismeretlen volt. A tradicionális kefir bőrzsákokban készült melyet az ajtó mellé akasztottak. Az volt a szokás, hogy aki bejön, annak bele kell rúgnia, vagy ütnie a zsákba, hogy keveredjen a folyadék. A kefir főként tejsavbaktériumoknak, ecetsavbaktérumoknak és élesztőgombáknak köszönhető, végtermékként egy különleges és egyedi tulajdonságokkal bíró savas tejterméket kapunk, mely kiváló immunerősítő és probiotikus hatással is rendelkezik.


A kefirt a tejhez adott starter kultúra segítségével készítjük, ezt kefirgombának hívjuk. Ezt a gombát különböző baktériumok és élesztők alkotják melyek egy fehérje-szénhidrát komplexhez kapcsolódnak. Ez komplex fermentálás után megjelenik a tej felszínén, ahonnan könnyedén elválasztható, majd utána újra használható. A gombát úgy a legcégszerűbb elképzelni, ha egy kicsi karfiolt képzelünk el, mely rugalmas és körülbelül a 90%-a víz. Általában a kefir pH-ja 4,2-4,6 között mozog és hőoptimuma 16-28 °C közé esik. 


Kiváló tápértékkel rendelkezik, magas protein és kalcium tartalma. Rendkívül emészthető, így tulajdonképen korlátlan mennyiségben fogyaszthatunk belőle. A fermentálás során a fehérjék jelentős része átalakul szabad aminosavakká, melyet sokkal jobban tud szervezetünk hasznosítani. Olyannyira, hogy a történelem során kórházakban alkalmazták különböző bélbetegségek, emésztési zavarok, iszkémiás szívbetegségek, hipertenzió és allergiák kezelésére. A benne lévő baktériumok laktáz enzimet termelnek – a szervezet laktáz enzim termelésének megszűnése okozza a laktózérzékenységet –, így ezek megemésztik helyettünk a tejben lévő laktózt és tejsavvá alakítják azt. Kiváló vitamin forrás, a vízben oldódó vitaminok nagyrésze megtalálható benne – a C és B12 vitamint leszámítva –. Mivel nagyon magas az élő mikrobatartalma, így a kefir is a joghurttal együtt probiotikumnak számít. Számomra a legérdekesebb tulajdonsága a kefirnek, hogy antitumor hatása van, melyet több állatkísérlettel is bizonyítottak már. Az összes kísérletben azt az eredményt kapták, hogy a kefir szignifikánsan csökkenti a tumor kialakulásának esélyét és segíti a tumor gyógyítását, csökkentését.

 

Források:

https://books.google.hu/books?id=g1zMBQAAQBAJ&printsec=frontcover&dq=Handbook+of+Fermented+Functional+Foods&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwiE3_W6nNruAhVO_SoKHfDzBJ4Q6AEwAHoECAQQAg#v=onepage&q=Handbook%20of%20Fermented%20Functional%20Foods&f=false