Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sajtok szeletelése

Sajtok szeletelése

Különböző típusú sajtokhoz, különböző szeletelési módszert érdemes alkalmazni.

 

Ha próbáltál már sajtot szeletelni, tudhatod: nem egyszerű feladat. Fajtától függően ragad, nyúlik, morzsolódik a sajtod. Talán emiatt szeretjük mi magyarok annyira a „gumi-trappistát”, amit még kisbicskával is könnyedén lehet darabolni – nincs is párja szerte a világon...

Ha valódi, tejből készült sajtot szeretnél az asztalra adni, nem árt „célszerszámokat” tartanod otthon - jó barátaid lesznek a konyhában, megéri áldozni rájuk.


Sajtkés

A nagy sajtvágó kés néven ismert változat a nagypályás sajtevők konyhájába való: csak akkor ruházz be egyre, ha rendszeresen vásárolsz méretes sajtdarabokat. Kifejezetten nagy késről van szó, a pengéjén bemetszéssel - a kemény, és a jól vágható sajtokhoz használhatod. A kettős hegyű sajtvágó kés méretei megszokottabbak, és a legtöbb sajtot remekül darabolhatod vele különböző formájú szeletekre. Alapkelléknek inkább ezt ajánlom. A kés lényegét a pengéjén lévő lyukak adják – emiatt nem ragad hozzá a sajt. További fontos ismérve a dupla penge, a hajlított késhegy és a jó minőségű, rozsdamentes acél alapanyag. Házi készítésű sajtjaidnál leginkább ennek az eszköznek veheted hasznát.
Szeleteléskor fontos szabály, hogy ne nyiszatold a sajtot előre-hátra, hanem határozott mozdulattal vágj bele.


Sajtszelő vagy sajtgyalu

Ez a kis praktikus darab megkönnyíti a kellően szilárd sajtok szeletelését. Hála Thor Bjorklundnak, ma már bárhol kaphatsz jó sajtszelőt. A leleményes norvég ácsmester még a múlt század végén unta meg a kísérletezést a különféle vágószerszámokkal. Miután nem sikerült a megfelelő vékonyságú sajtszeletet az otthoni késeivel lekanyarítania, fogta kedvenc gyaluját és azzal látott neki a műveletnek. A sikeres szeletelésen felbuzdulva alakított kicsit a gyalun, így megalkotva a világ első sajtszelőjét. Az 1925 óta szabadalmi oltalom alatt álló eszközt a mai napig Lillehammerben gyártja a Thor Bjorklund & Sonner AS nevű vállalat.


Sajtvágó vagy sajtdrót

Trükkös kis szerszám: az általában U-alakú fogó két szára közé feszített húrral a lágyabb sajtokat darabolhatod fel. A vékony húrra ugyanis nem tapad fel a puha sajt.


Sajtreszelő

A keményebb sajtféléket lehet igazán jól reszelni. Polcz Alaine ezt javasolja szakácskönyvében a reszelés megkönnyítésére: „A túl kemény és túl puha sajtok könnyebben reszelhetők, ha előbb megfagyasztjuk őket vagy a reszelőt megkenjük olajjal”. Az olajos praktika azért jó, mert így nem ragad bele a sajt az apró résekbe. A fagyasztással azonban vigyázni kell, a sajt ugyanis könnyen megkeseredhet. Ha nagyon morzsolódik és nem megy a reszelés, elég ha felhasználás előtt teszed egy időre mélyhűtőbe a sajtot.


Parmezánvágó kés

Akkor van rá szükséged, ha rendszeresen vágsz le nagyobb darabokat a kemény, ám morzsálódó parmezánból – ez esetben azonban nagy segítséged lehet a rövid pengéjű, erős kis kés.


Girolle

Csak ha ínyenc vagy... Ez a szerszám ugyanis kizárólag a Tête de Moine nevű sajthoz használható: a sajt közepébe szúrt fémrúd tengelyként tartja a pengét, amit aztán körbe forgathatsz, hogy a tányérodra hulljanak az finom sajtfodrok.