HOZZÁVALÓK:
kb. 8 db bagelhez
- 60 dkg kenyérliszt BL 55
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 100 g puha vaj
- 340 g víz
- 1 tojás
- 1 mérőkanál kovászkultúra
a fürdetéshez:
- cukor
- szódabikarbóna
KÉSZÍTÉSE:
1. A száraz hozzávalókat, a lisztet, sót, cukrot, kovász kultúrát belemérem egy tálba.
2. A közepébe mélyedést készítek, ide öntöm a vizet, beleteszem a puha vajat, és a tojást.
3. Kézzel kezdem gyúrni és addig dagasztom, míg szép fényes, rugalmas tésztát kapok.
Vagy dagasztógépben kb 10 perc dagasztás.
4. A kelesztő tálat lefedem és 10-12 órát hagyom kelni a tésztát melegebb helyen. Közben háromszor-négyszer áthajtogatom a tésztát.
Ettől egyre rugalmasabb, szebb lesz a tészta.
5. A meleg kelesztés után, következik a hideg kelesztés. Mint minden tésztának, ennek is nagyon jót tesz, ha hidegben is dolgozhatnak a baktériumok, alakul a glutén váz, dolgoznak az enzimek.
8-10 órára a hűtőbe teszem a tálat, gondosan lefedve a tésztát.
6. Ezután lisztezett felületre borítom, majd 8 egyenlő részre osztom. Mintha zsemlét gyúrnék, gömbölyítem a tésztát, és mikor már szép feszes a felülete, az ujjammal a közepét kilyukasztom, majd a karikát átpörgetem, hogy szép egyenletes legyen.
7. Letakarom egy ruhával és kb. 30 percig ismét hagyom őket kelni.
8. Ezalatt a sütőt előmelegítem 220 fokra, közeben pedig egy kis fazékban vizet melegítek.
Amikor már gőzölög, beleteszek egy kiskanál cukrot és mokkáskanál szódabikarbónát. Ettől lesz szép fényes, roppanós a héja és szebb színűre is sül. Óvatosan beleteszem a forró vízbe, és csak egy pár másodpercre hagyom benne.
Egy lapos tányérra szezámmagot vagy lenmagot szórok.
Szűrőkanál segítségével ügyesen alányúlok, és ráborítom az elterített magokra.
A nedves tészta egyik oldalát máris beterítette a szezámmag, ami majd megsütve annyira fenségessé teszi a bagelt! Hmmm…
Átemelem egy sütőpapírral bélelt tepsire és úgy teszem le, hogy a magos oldala legyen felfelé. Igyekszem azonnal a helyére tenni, mert ha a papírhoz ér már nehéz mozgatni.
9. 210 fokos forró sütőben, gőzölős fokozaton 10 perc, majd 190 fokon 15-20 perc alatt szép pirosra sütöm.
BOLDOG SÜTÖGETÉST MINDENKINEK!