Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ropogós bagel házilag

Panni
Ropogós bagel házilag

LYUKAS, ROPOGÓS, MENNYEI

HOZZÁVALÓK:

kb. 8 db bagelhez

a fürdetéshez:

  • cukor
  • szódabikarbóna

KÉSZÍTÉSE:
 

1. A száraz hozzávalókat, a lisztet, sót, cukrot, kovász kultúrát belemérem egy tálba. 
 

2. A közepébe mélyedést készítek, ide öntöm a vizet, beleteszem a puha vajat, és a tojást. 
 

3. Kézzel kezdem gyúrni és addig dagasztom, míg szép fényes, rugalmas tésztát kapok.
Vagy 
dagasztógépben kb 10 perc dagasztás.
 

4. A kelesztő tálat lefedem és 10-12 órát hagyom kelni a tésztát melegebb helyen. Közben háromszor-négyszer áthajtogatom a tésztát. 

Ettől egyre rugalmasabb, szebb lesz a tészta.
 

5. A meleg kelesztés után, következik a hideg kelesztés. Mint minden tésztának, ennek is nagyon jót tesz, ha hidegben is dolgozhatnak a baktériumok, alakul a glutén váz, dolgoznak az enzimek.

8-10 órára a hűtőbe teszem a tálat, gondosan lefedve a tésztát.

6. Ezután lisztezett felületre borítom, majd 8 egyenlő részre osztom. Mintha zsemlét gyúrnék, gömbölyítem a tésztát, és mikor már szép feszes a felülete, az ujjammal a közepét kilyukasztom, majd a karikát átpörgetem, hogy szép egyenletes legyen.

7. Letakarom egy ruhával és kb. 30 percig ismét hagyom őket kelni.
 

8. Ezalatt a sütőt előmelegítem 220 fokra, közeben pedig egy kis fazékban vizet melegítek.

Amikor már gőzölög, beleteszek egy kiskanál cukrot és mokkáskanál szódabikarbónát. Ettől lesz szép fényes, roppanós a héja és szebb színűre is sül. Óvatosan beleteszem a forró vízbe, és csak egy pár másodpercre hagyom benne. 

Egy lapos tányérra szezámmagot vagy lenmagot szórok.

Szűrőkanál segítségével ügyesen alányúlok, és ráborítom az elterített magokra.
nedves tészta egyik oldalát máris beterítette a szezámmag, ami majd megsütve annyira fenségessé teszi a bagelt! Hmmm…

Átemelem egy sütőpapírral bélelt tepsire és úgy teszem le, hogy a magos oldala legyen felfelé. Igyekszem azonnal a helyére tenni, mert ha a papírhoz ér már nehéz mozgatni. 


9. 210 fokos forró sütőben, gőzölős fokozaton 10 perc, majd 190 fokon 15-20 perc alatt szép pirosra sütöm.

 

BOLDOG SÜTÖGETÉST MINDENKINEK!

Bagel kovászolt tészta      Bagel formázása

Házi kovászos bagel      Házi sült bagel