Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Házi bagel

Házi bagel
A LYUKAS SZENVICS ZSEMLE

 

kb. 8 db bagelhez

  • 60 dkg kenyérliszt Bl 80
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 100 g puha vaj
  • 340 g víz
  • 1 tojás
  • 1 mérőkanál kovászkultúra

a fürdetéshez:

  • barnacukor
  • szódabikarbóna

 A szárazanyagokat a lisztet, sót, cukrot, kovász kultúrát belemérem egy tálamba. 

 A közepébe mélyedést készítek, ide öntöm a vizet, beleteszem a puha vajat, a tojást. 

Kézzel kezdem gyúrni és addig dagasztom, míg szép fényes, rugalmas tésztám lesz.

Akinek van dagasztógépe, abba is lehet dagasztani 10 percen keresztül.

Kelesztőtálat lefedem és 10-12 órát hagyom kelni. Közben többször (3x-4x) Áthajtogatom a tésztát. 

Egyre rugalmasabb, szebb tésztát kapok. 

A meleg kelesztés után, következik a hideg kelesztés. Mint minden tésztának, ennek is nagyon jót tesz, ha hidegben is dolgozhatnak a baktériumok.

8-10 órára a hűtőbe teszem a tálat, gondosan lefedve, hogy megvédjem a kiszáradástól.

Ezután lisztezett felületre borítom, majd 8 egyenlő részre osztom. 

Mintha zsemlét gyúrnék, gömbölyítem a tésztát, és mikor már szép feszes a felülete, az ujjammal a közepét kilyukasztom, majd a karikát átpörgetem a kezemben, hogy szép egyenletes legyen.

Letakarom egy ruhával és kb. 30 percig ismét hagyom őket kelni.

Ezalatt a sütőt előmelegítem 220 fokra, közeben pedig egy kis fazékban vizet melegítek.

Amikor már gőzölög, beleteszek egy kiskanál barnacukrot és mokkáskanál szódabikarbónát.

Ettől lesz szép fényes, roppanós a héja és szebb színűre is sül. Óvatosan beleteszem a forró vízbe, és csak egy pár másodpercre hagyom benne. 

Egy lapos tányérra szezámmagot vagy lenmagot szórok.

Szűrőkanál segítségével ügyesen alányúlok, és ráborítom az elterített magokra. A

nedves tészta egyik oldalát máris beterítette a szezámmag, ami majd megsütve annyira fenségessé teszi a begelt! Hmmm…. 

Átemelem egy sütőpapírral bélelt tepsire és úgy teszem le, hogy a magos oldala legyen felfelé. Igyekszem azonnal a helyére tenni, mert ha a papírhoz ér már nehéz mozgatni. 

Forró sütőben, gőzben 190 °C-on, 25-30 perc alatt szép pirosra sütöm.

Bagel kovászolt tészta      Bagel formázása

Házi kovászos bagel      Házi sült bagel