Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Savóméz, savókaramell készítése

Savóméz, savókaramell készítése

MÉZESEN FOLYÓ KARAMELL

SAVÓMÉZ KÉSZÍTÉSE

A sajtkészítés után visszamaradt savóból nem csak ricotta, vagy orda készíthető. A savó rengeteg tejcukrot tartalmaz. További cukor hozzáadásával nagyon különleges desszert készíthető belőle. A savóméz készítése végtelenül egyszerű, csak türelem szükséges hozzá! A megmaradt savót elkezdjük melegíteni, majd felforrás után lejjebb vesszük a tűzhelyet, hogy csak gyöngyözzön. Ekkor literenként 10 dkg cukrot adunk hozzá. Fedő nélkül addig főzzük, amíg a kívánt sűrűséget el nem érjük, ami 5-6 óra általában. A tetején kicsapódó fehérjét egy szűrő segítségével tudod lehalászni, mint ahogy a leves habját szeded le.
Kihűlés közben sűrűsödni fog a savóméz!

SAVÓKARAMELL KÉSZÍTÉSE

A savómézet tovább főzzük 15-20 perccel, majd vajat adunk hozzá. Fél kg savómézhez 10 dkg vaj szükséges. Miután kihűlt a karamell már jól szeletelhető lesz. A savóméz és savókaramell igazi kulináris élményt nyújt. Kávé ízesítéshez, desszertekhez, süteményekhez, joghurthoz tudod felhasználni.

SAVÓMÉZ és SAVÓKARAMELL KÉSZÍTÉSE VIDEÓN