Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rákóczi ordás

Rákóczi ordás
NEM CSAK SZÉP, NAGYON FINOM IS!
     

A férjem egyik gyerekkori kedvenc sütemény. Én pedig mindent, ami túrós, szeretek kipróbálni ordából. Mert az nekem könnyebb, lágyabb, finomabb.
Így született hát meg ez a szemet is gyönyörködtető költemény. Én nem csak szép, finom is lett. 


 

A tészta mennyisége egy 24 cm átmérőjű formához vagy egy kisebb tepsihez elegendő.

 

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 kk vaníliakivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál hideg víz
  • 1 csipet só

Töltelék:

  • 75 dkg orda
  • 3 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • friss vanília őrlemén
  • házi sárgabaracklekvár

Hab:

  • 4 tojásfehérje
  • 3 evőkanál cukor 


Egy nagyobb tálban a lisztet elmorzsolom a vajjal. Hozzáadom a tészta többi alapanyagát. Az egészet jól összegyúrom, majd letakarom és fél órát a hűtőbe pihentetem. Kiveszem a hűtőből, belisztezett deszkára borítom, kinyújtom és a tepsibe helyezem. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra és mikor már meleg, 15 percig csak a tésztát sütöm. Akkor jó, ha a széle kezd már éppen barnulni.
Az ordát alaposan összetöröm, majd el keverem a tejföllel. Hozzáadom a tojások sárgáját, a cukrot, a reszelt citromhéjat, frissen őrölt vaníliát. Ezt is és alaposan kikeverem.
Az enyhén megsütött tésztát megkenem finom házi baracklekvárral, majd rásimítom az ordatölteléket. Visszateszem még 20 percre a sütőbe.
A 4 tojásfehérjét, a cukorral kemény habbá verem.
Ha megsült az ordás tészta, kiveszem és vékonyan megkenem lekvárral az egészet. Óvatosan a habot is rásimítom és visszateszem a még forró sütőbe. 2 perc után kikapcsolom, de a sütit hagyom benne még egy kicsit ott hűlni.

 

Nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik! Nagyon dekoratív sütemény és az ízek nagy harmóniát alkotnak benne. Jó ilyet tenni az asztalra