Rákóczi túrós ordával készítve
Mindent, ami túróval készül, szeretek kipróbálni ordából, mert így könnyebb, lágyabb tud lenni, és persze finom is.
Így született hát meg ez a szemet is gyönyörködtető költemény. Nem csak szép, finom is! :)
Hozzávalók:
A tészta mennyisége egy 24 cm átmérőjű formához vagy egy kisebb tepsihez elegendő.
Tészta:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál cukor
- 1 kk vaníliakivonat
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál hideg víz
- 1 csipet só
Töltelék:
- 75 dkg orda
- 3 tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál cukor
- 1 citrom reszelt héja
- friss vanília őrlemén
- házi sárgabaracklekvár
Hab:
- 4 tojásfehérje
- 3 evőkanál cukor
Készítése:
Egy nagyobb tálban a lisztet elmorzsolom a vajjal. Hozzáadom a tészta többi alapanyagát. Az egészet jól összegyúrom, majd letakarom és fél órát a hűtőbe pihentetem. Kiveszem a hűtőből, belisztezett deszkára borítom, kinyújtom és a tepsibe helyezem. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra és mikor már meleg, 15 percig csak a tésztát sütöm. Akkor jó, ha a széle kezd már éppen barnulni.
Az ordát alaposan összetöröm, majd el keverem a tejföllel. Hozzáadom a tojások sárgáját, a cukrot, a reszelt citromhéjat, frissen őrölt vaníliát. Ezt is és alaposan kikeverem.
Az enyhén megsütött tésztát megkenem finom házi baracklekvárral, majd rásimítom az ordatölteléket. Visszateszem még 20 percre a sütőbe.
A 4 tojásfehérjét, a cukorral kemény habbá verem.
Ha megsült az ordás tészta, kiveszem és vékonyan megkenem lekvárral az egészet. Óvatosan a habot is rásimítom és visszateszem a még forró sütőbe. 2 perc után kikapcsolom, de a sütit hagyom benne még egy kicsit ott hűlni.
Nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik! Nagyon dekoratív sütemény és az ízek harmóniát alkotnak benne.
Jó ilyet tenni az asztalra :)