Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hamis tejföl készítése

Hamis tejföl készítése

TEJFÖL HELYETTESÍTŐ KRÉM

Egyszerű de nagyszerű tejfölként használható krém

​A joghurton kívül ez az a házi tejtermék, amit hetente legalább egyszer elkészítek magunknak.
Nem pótolható bolti forrásból, mert ilyen finom ott nincs.
Ráadásul ez a savanykás, élőflórás könnyű krém nagyon egyszerűen készül, egyáltalán nincsen szükség tejszeparátorra, sem más tejipari gépezetekre.
Ahol eddig tejfölt használtál, ott mindenhol beválik, sőt….


HOZZÁVALÓK:

Így készül a kedvenc hamis tejföl krémem:


KÉSZÍTÉSE:

A tejet beleöntöm egy kisebb lábasba, és melegíteni kezdem. 

Csak óvatosan, mert nagyon hamar eléri a 23-25°C-ot.

Közben előveszem a kultúrát a hűtőszekrényből, ketté húzom a kapszulát, és pici langyos vízben feloldom.


KULTÚRÁZÁS:

A langyos tejhez hozzákeverem a feloldott kefir kultúrát. 

Melegebb helyre teszem, és 12-16 órát hagyom alvadni fedő alatt (23-25°-on)
Azért teszek bele dupla adag (10 literhez való) kefir kultúrát, hogy az alvadás mielőbb bekövetkezzen. Ez a körülményektől, de leginkább a hőfoktól erősen függ, nem biztos a 12 órán belüli alvadás. Amikor megalvadt, akkor viszont mielőbb hűtőbe teszem, hogy a savanyodás megálljon, az alvadék pedig tovább szilárduljon.


ÉRLELÉS:

Mikor érzem, hogy jó az illata és szépen megalvadt, akkor egy kiskanállal belekóstolok. :) 
Gyorsan visszafedem, hogy többet ne egyek belőle, és beteszem a hűtőbe, legalább 6 órára. A hideg érlelés közben szilárdul és kapja meg a végső ízeket, aromákat, enyhén szénsavasodik is.


CSÖPÖGTETÉS:

Egy kisebb méretű túrózsákot átöblítek langyos vízzel. Kicsavarom, átszedem az alvadékot, és fellógatom 3-6 óra hosszat csepegtetni. Hosszabb idő alatt több savó csepeg ki, a krém sűrűbb lesz.
Kifordítom a zsákból egy edénybe, csipet sóval meghintem, majd villával krémesre keverem.


TÁROLÁS:

Zárható edénybe szedem, és felhasználásig visszateszem a hűtőbe az elkészült tejföl krémet.

Aromás, friss ízű, krémes állagú finom tejfölhöz nagyon hasonló krém lesz belőle. Jobb, mint bármelyik bolti tejföl!
Jól készíthető "dobozos" tejekből is. (2,8-3,6%)


Zsírtartalma a kicsöpögtetett krémnek is alacsonyabb, mint a bolti tejfölöknek. (10% alatt) Így kevesebb bűntudattal fogyasztható. :)

Tartalomhoz tartozó címkék: friss sajt