Kókuszjoghurt házilag - recept
Készülhet akár dobozos kókusztejekből, vagy "házi" kókusztejből.
A lényeg a tiszta joghurt baktérium, amivel feldolgoztatjuk, joghurtossá fermentáljuk a chiamagos, mézes növényi tejet.
A méz táplálékul szolgál a baktériumoknak, enzimjei és aromái pedig emelik ennek az egészséges joghurtos desszertnek az élvezeti és táplálkozási értékét.
HOZZÁVALÓK:
- 1 liter kókusztej
- 6 evőkanál chia mag
- 1 mérőkanál Yobiotik joghurt kultúra
- 1 evőkanál méz (lehet cukor is)
- konyhai maghőmérő, vagy zsinóros hőmérő.
Hogyan "működik"?
A mézes, chiamagos kókusztejet bekultúrázzuk az előre feloldott probiotikus joghurt kultúrával. A chiamag megduzzad, sűrűvé teszi a joghurtot.
A chia aromájától és az apró magok roppanósságától még különlegesebb desszert lesz belőle.
A baktériumok ebben a tápanyagokban dús, meleg (46°C) közegben hihetetlenül gyors szaporodásba kezdenek.
Elsősorban a mézből és más szénhidrátokból táplálkoznak, miközben tejsavakat, enzimeket és vitaminokat termelnek.
Néhány óra alatt megtörténik a varázslat, a teljes átalakulás. Elkészült a probiotikus kókuszjoghurt desszert!
Tudtad, hogy a bifido baktériumok a növényi tejtermékekben kb. 4x jobban szaporodnak, mint az állati tejekben?
Készítése egyszerű:
1 liter kókusztejet beleöntök egy benedvesített lábasba.
Elkezdem melegíteni 48-50 °C-ra. Közben hozzákeverek 1 evőkanál mézet vagy kristálycukrot. (baktériumok tápláléka, ami jórészt átalakul tejsavvá)
Fokozatosan hozzáadok 6 evőkanál chiamagot, közben folyamatosan kevergetem.
Feloldok kicsi langyos vízben 1 mérőkanál Yobiotik joghurt kultúrát. Mikor a chiamagos, mézes tej 48 °C-os, a feloldott kultúrát is hozzákeverem.
Az edényemet lefedem és dunsztolom, vagy 50 °C-os sütőbe teszem, hogy megóvjam a kihűléstől. (lehet paplan, párna, polifoam, ételtermosz stb., mindegy csak meleg maradjon)
1-2 óra múlva egyszer átkeverem, mert a chiamagok és a baktériumok jobban oszlanak el a kókusztejben. Aztán gyorsan visszazárom a meleg dunsztba.
6-8 óra szükséges ahhoz, hogy a baktériumok elvégezzék a munkát.
Mennyi ideig tartson a dunsztolás?
Kóstold meg, illatold meg 6 óra fermentálás után. Joghurtos illatú, enyhén savanykás ízű lesz ebben az állapotában.
Ha szeretnéd, hogy savanyúbb legyen, akkor folytasd a dunsztolást még néhány órán keresztül.
Ha kellemesen savanykásnak érzed, akkor érleld még hűtőszekrényben 3-4 órát.
Hosszan eltartható. (simán kibír akár 2 hetet is, mert a fermentálás tartósítja)
Variációk:
Készítheted úgy is, hogy egy réteg gyümölcsöt, vagy enyhén cukros gyümölcszselét teszel az edény aljára és ezzel együtt készül el a joghurt.
Ilyenkor ez a réteg is részt vesz a fermentálódásban, együtt lesz joghurtos és tartós a desszerted.
Tehetsz bele friss gyümölcsöket, olajos magvakat, müzlit, aszalványokat, mézet, lekvárt, ízlésed szerint variálhatod.