Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vajas kifli kovászolva - ropogós és nagyon finom

Vajas kifli kovászolva - ropogós és nagyon finom

ROPOGÓS HÉJÚ VAJAS KIFLI

Kovászolt vajas kifli házilag - ropogós, utánozhatatlan ízű vajas kifli

Mikor gimis voltam, a suli büféjében mindig lehetett kapni vajas kiflit. Minden nap frisset hozott a helyi pék. Sorbanállás volt érte, izgultunk, hogy jut-e nekünk belőle? Kicsi patkó alakú, ropogós héjú, kissé édes, kellemes vajas ízű, hozzá egy kakaó, melynek a csücskét kiharaptam, és már meg is volt a tízóraim. Nem volt felfújva mindenféle adalékokkal, mégis nagyon jól kinéző valami volt. Ezzel jól lehetett lakni az volt benne, aminek lennie kellett. Az ízét azóta is érzem, ha rá gondolok. Valami ilyesmit próbáltam elkészíteni kovásszal.


HOZZÁVALÓK:

600 g liszt BL55
1 tojás
120 g joghurt (lehet helyette tej)
260 g langyos víz 
100 g puha vaj
2 tk só
2 tk cukor
1 adag 
kovász kultúra


ELKÉSZÍTÉSE:

1. Egy mélyebb tálba kimérem a lisztet, hozzákeverem a sót és a cukrot. 
 

2. A joghurtot (tejet) és a vizet összekeverem és 30-35 °C-ra melegítem, majd elkeverek benne 1 mérőkanálnyi kovász kultúrát. 
 

3. A száraz keverékre ráütöm a tojást és belemérem a puha vajat. 

4. Hozzáöntöm a nedves keveréket, és addig dagasztom még a tészta egyenletessé, még szép fényessé válik és már nem ragad a kezemhez, és a tálhoz sem. 

5. A tálat lefedem, és meleg helyre (22-25 °C) teszem 10-12 órára. Közben 5x-6x áthajtogatom a tésztát. A tészta szélét megfogom, felfelé húzom, majd a közepére hajtom. A tálon egy kicsit fordítok, a tészta második negyedével is megcsinálom a hajtást. 4 mozdulattal körbe is érek a hajtogatással. A tálat mindig letakarom, hogy a tészta melegben maradjon. Minél többször hajtogatjuk a tésztát, annál rugalmasabb lesz a kifli belseje. 

6. A meleg kelesztés után, következik a hideg kelesztés. 
Hűtőszekrénybe teszem a letakart tálat, és ott hagyom 8-10 órára. 


7. Másnap reggel belisztezett nyújtótáblára óvatosan átborítom a tésztát. Félbehajtom, és gyengéden megsodrom. 8 egyforma darabra vágom. Mindegyik darabot egyesével meggömbölyítek és egymás mellé teszem a lisztezett deszkára. Háromszöget nyújtok belőle, majd lazán felsodrom és patkó alakúra  hajlítom. Sütőpapíros tepsibe teszem egymás mellé úgy, hogy a kiflik ne érjenek össze.

Bekapcsolom a sütőt, és felmelegítem 230 °C-ra. Ha nem gőzölős a sütő, tegyünk bele egy kis fémtálat is, amibe majd vizet tudunk önteni. 
Közben legalább fél órát kelesztem a felsodort kifliket.

 

8. Mikor már jó forró a sütő, óvatosan vizet öntök a fémtálba, és betolom a megpakolt tepsit Visszaveszem a hőmérsékletet 200 °C-ra, és 10 percig ezen a hőmérsékleten sütöm a kiflit. 
A kérge elkezd pirulni. Visszaveszem a hőmérsékletet 170 °C-ra, így sütöm még 15-20 percet.
 

9. A megsült kifliket rácsra teszem, hideg vízzel finoman lepermetezem és hagyom teljesen kihűlni.

 

JÓ SÜTÖGETÉST!