Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vajas kifli kovászolva - ropogós és nagyon finom

Vajas kifli kovászolva - ropogós és nagyon finom

ROPOGÓS HÉJÚ VAJAS KIFLI
     

 

Kovászolt vajas kifli házilag - ropogós, utánozhatatlan ízű

Mikor gimis voltam, a suli büféjében mindig lehetett kapni vajas kiflit. Minden nap frisset hozott a helyi pék. Sorbanállás volt érte, izgultunk, hogy jut-e nekünk belőle. Kicsi patkó alakú, ropogós héjú, kissé édes, kellemes vajas ízű, hozzá egy kakaó, melynek a csücskét kiharaptam, és meg is volt a tízóraim. Nem volt felfújva mindenféle adalékokkal, mégis nagyon jól kinéző valami volt. Ezzel jól lehet lakni, az volt benne, aminek lennie kellett. Az ízét azóta is érzem, ha rá gondolok. Valami ilyesmit próbáltam elkészíteni kovásszal és egy csipet élesztővel.

Hozzávalók:

600 gr liszt Bl55
1 tojás
120 gr joghurt (lehet helyette tej)
260 gr langyos víz 
100 gr puha vaj
2 tk só
2 tk cukor
1 adag kovász kultúra

1 csipet friss vagy instant élesztő

 

Elkészítése:  

Egy mélyebb tálba kimérem a lisztet, hozzákeverem a sót és a cukrot. 

A joghurtot (tejet) és a vizet összekeverem és 30-35 °C-ra melegítem, majd elkeverek benne 1 mérőkanálnyi kovász kultúrát és egy pici csipet élesztőt. Hosszú lesz a kovászolás, így tényleg nem kell sok élesztőbe, csak éppen egy „leheletnyi”. 

A száraz keverékre ráütöm a tojást, és belemérem a puha vajat. 
Hozzáöntöm a nedves keveréket, és addig dagasztom még a tészta egyenletessé, szép fényessé válik és már nem ragad a kezemhez, és a tálhoz sem. 
A tálat lefedem, és meleg helyre (22-25 °C) teszem 10-12 órára. Közben 5x-6x áthajtogatom a tésztát. A tészta szélét megfogom, felfelé húzom, majd a közepére hajtom. A tálon egy kicsit fordítok, a tészta második negyedével is megcsinálom a hajtást. 4 mozdulattal körbe is érek a hajtogatással. A tálat mindig letakarom, hogy a tészta melegbe maradjon. Minél többször hajtogatjuk a tésztát, annál rugalmasabb lesz a kifli belseje. 
A meleg kelesztés után, következik a hideg kelesztés. 
Hűtőszekrénybe teszem a letakart tálat, és ott hagyom 8-10 órára. 
Másnap reggel belisztezett nyújtótáblára óvatosan átborítom a tésztát. Félbehajtom, és gyengéden megsodrom. 8 egyforma darabra vágom. Mindegyik darabot egyesével meggömbölyítek és egymásmellé teszem a lisztezett deszkára. Háromszöget nyújtok belőle, majd lazán felsodrom és patkó alakúra  hajlítom. Sütőpapíros tepsibe teszem egymás mellé úgy, hogy a kiflik ne érjenek össze.

Bekapcsolom a sütőt, és felmelegítem 230 °C-ra. Ha nem gőzölős a sütő, tegyünk bele egy kis fémtálat is, amibe majd vizet tudunk önteni. 

Mikor már jó forró a sütő, óvatosan vizet öntök a fémtálba, és betolom a megpakolt tepsit, visszaveszem a hőmérsékletet 210 °C-ra, és 10 percig ezen a hőmérsékleten sütöm a kiflit. 
A kérge elkezd pirulni. Visszaveszem a hőmérsékletet 190 °C-ra, így sütőm még 20 percet. 
A megsült kifliket rácsra teszem, enyhén hideg vízzel lepermetezem és hagyom teljesen kihűlni.