Tudástár

Aktív szénnel érlelt sajtok
Kevés olyan látványos és különleges eljárást ismerek, mint a koromfekete növényi hamuval bevont sajtok készítése. Ez az ősi módszer nem csupán esztétikai szerepet tölt be, hanem a sajt érését is befolyásolja, gazdagítva annak ízvilágát és textúráját. A fekete-szürke kérges sajtok különleges kontrasztot alkotnak hófehér belsejükkel, míg az enyhén lúgos hatású hamuréteg segíti a nemespenész kialakulását és az optimális érlelési folyamatot. A faszenes színezési technikát a gasztronómia számos más területén is alkalmazzák, a szokványostól eltérő megjelenés, és a prémium minőség hangsúlyozása érdekében. Gondoljuk például egy éjfekete hamburger bucira, croissant-ra, fagylaltra, süteményre. A púder finomságú növényi szénpor természetes és egészséges ételszínező anyag.

Sajtalvadék felvágása - videó
Sajt alvadék felvágása

A tej alvadása
Mitől alvad meg a tej?

Tejsavbaktériumok - fermentálás
Mi az a fermentáció, hogyan dolgoznak a tejsavbaktériumok?

Pasztörizálás - hőkezelés
Mikor és miért szükséges hőkezelni a tejet?

Az alvadék felvágása
Hibák elkerülése, tippek és trükkök a videóban

Füstölés - hideg füstölő házilag
Sajtok füstölése házilag - hideg füstölés - füstölő építés

Sajtlyukak - mitől lyukas a sajt?
Mitől alakulnak ki a lyukak a sajtban?

Sajtok tárolása
Hogyan őrizzük meg sajtjaink minőségét?

Miért egészséges a joghurt?
A joghurtról és jótékony hatásairól

Kaukázusi kefir
A kefir származása és élettani hatásai

Miért különleges a YoBiotik kenyérkovász?
Mit tesz a kovászolás a liszttel?

Geotrichum Candidum érlelő kultúra
A Geotrichum Candidum élesztő "megágyaz" a fehérpenészes és a kékpenészes sajtokat érlelő nemespenészeknek. Szimbiózisban fejlődnek.

Allergia és intolerancia - az immunrendszer reakciói
Mitől alakul ki az érzékenység, az allergia?

Sajtprés készítése - barkács szakkör
Barkácsoljunk egyszerű sajtprést fából

A sajt és a bor
A legendás páros: sajt és bor

Keménysajtok készítése
Balatoni Mihály Sajt, tejpor-kazeingyártás című tankönyvéből (1960)

Magyar sajtok
Magyar sajtok és készítőik

Külföldi sajtok
A világ leghíresebb sajtjai

Sajthibák csoportosítása

Sajt származása
Múltbéli sajtok

Sajtkészítés az 1800-as évekből
Lehet, hogy ma már nem így készítünk sajtot, de olvasni is élvezetes.

Sajtok préselése (Csiszár József 1943)
A kőkolonctól a présig – a préstől a cementnehezékig. Szerző: Csiszár József

Sajtok szeletelése
Különböző típusú sajtokhoz, különböző szeletelési módszert érdemes alkalmazni.

Sajtok puffadása
Vajsavas puffadás és kólis fertőzés

A tejsavó gyógyító hatása
Kleopátra szépítő csodaszere és a szervezet belső kozmetikuma.
