Barion Pixel

Tudástár

Aktív szénnel érlelt sajtok
Zsolt

Aktív szénnel érlelt sajtok

Kevés olyan látványos és különleges eljárást ismerek, mint a koromfekete növényi hamuval bevont sajtok készítése. Ez az ősi módszer nem csupán esztétikai szerepet tölt be, hanem a sajt érését is befolyásolja, gazdagítva annak ízvilágát és textúráját. A fekete-szürke kérges sajtok különleges kontrasztot alkotnak hófehér belsejükkel, míg az enyhén lúgos hatású hamuréteg segíti a nemespenész kialakulását és az optimális érlelési folyamatot. A faszenes színezési technikát a gasztronómia számos más területén is alkalmazzák, a szokványostól eltérő megjelenés, és a prémium minőség hangsúlyozása érdekében. Gondoljuk például egy éjfekete hamburger bucira, croissant-ra, fagylaltra, süteményre. A púder finomságú növényi szénpor természetes és egészséges ételszínező anyag.

Sajtalvadék felvágása - videó
Panni

Sajtalvadék felvágása - videó

Sajt alvadék felvágása

Kezdőknek
Panni

Kezdőknek

Miért érdemes otthon sajtot készíteni?

A tej alvadása
Zsolt

A tej alvadása

Mitől alvad meg a tej?

Tejsavbaktériumok - fermentálás
Zsolt

Tejsavbaktériumok - fermentálás

Mi az a fermentáció, hogyan dolgoznak a tejsavbaktériumok?

 


Pasztörizálás - hőkezelés
Zsolt

Pasztörizálás - hőkezelés

Mikor és miért szükséges hőkezelni a tejet?

Az alvadék felvágása
Panni

Az alvadék felvágása

Hibák elkerülése, tippek és trükkök a videóban

Füstölés - hideg füstölő házilag
Panni

Füstölés - hideg füstölő házilag

Sajtok füstölése házilag - hideg füstölés - füstölő építés

Préselés
Panni

Préselés

Hogyan érdemes sajtot préselni?

Sajtlyukak - mitől lyukas a sajt?
Zsolt

Sajtlyukak - mitől lyukas a sajt?

Mitől alakulnak ki a lyukak a sajtban?

Sajtok tárolása
Panni

Sajtok tárolása

Hogyan őrizzük meg sajtjaink minőségét?

Miért egészséges a joghurt?
Bendi

Miért egészséges a joghurt?

A joghurtról és jótékony hatásairól

Kaukázusi kefir
Bendi

Kaukázusi kefir

A kefir származása és élettani hatásai

Miért különleges a YoBiotik kenyérkovász?
Bendi

Miért különleges a YoBiotik kenyérkovász?

Mit tesz a kovászolás a liszttel?

Geotrichum Candidum érlelő kultúra
Zsolt

Geotrichum Candidum érlelő kultúra

A Geotrichum Candidum élesztő "megágyaz" a fehérpenészes és a kékpenészes sajtokat érlelő nemespenészeknek. Szimbiózisban fejlődnek.

Danisco GEO13
Camembert kultúra
Brie kultúra

Allergia és intolerancia - az immunrendszer reakciói
Bendi

Allergia és intolerancia - az immunrendszer reakciói

Mitől alakul ki az érzékenység, az allergia?

Sajtprés készítése - barkács szakkör
Zsolt

Sajtprés készítése - barkács szakkör

Barkácsoljunk egyszerű sajtprést fából

A sajt és a bor
Panni

A sajt és a bor

A legendás páros: sajt és bor

Keménysajtok készítése

Keménysajtok készítése

Balatoni Mihály Sajt, tejpor-kazeingyártás című tankönyvéből (1960)

Magyar sajtok
Zsolt

Magyar sajtok

Magyar sajtok és készítőik

Külföldi sajtok
Panni

Külföldi sajtok

A világ leghíresebb sajtjai

Sajthibák csoportosítása
Panni

Sajthibák csoportosítása

Balatoni Mihály Sajt, tejpor-kazeingyártás című tankönyvéből (1960) 
Sajt származása
Panni

Sajt származása

Múltbéli sajtok

Sajtkészítés az 1800-as évekből

Sajtkészítés az 1800-as évekből

Lehet, hogy ma már nem így készítünk sajtot, de olvasni is élvezetes.

Sajtok préselése (Csiszár József 1943)

Sajtok préselése (Csiszár József 1943)

A kőkolonctól a présig – a préstől a cementnehezékig. Szerző: Csiszár József

Sajtok szeletelése
Panni

Sajtok szeletelése

Különböző típusú sajtokhoz, különböző szeletelési módszert érdemes alkalmazni.

 

Sajtok puffadása
Zsolt

Sajtok puffadása

Vajsavas puffadás és kólis fertőzés

 

A tejsavó gyógyító hatása

A tejsavó gyógyító hatása

Kleopátra szépítő csodaszere és a szervezet belső kozmetikuma.

Close menu
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.