Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tudástár

Kezdőknek

Kezdőknek

Miért érdemes otthon sajtot készíteni?

A tej alvadása

A tej alvadása

Hogyan alvad meg a tej?

Tejsavbaktériumok - fermentálás

Tejsavbaktériumok - fermentálás

Fermentálni azt jelenti: erjeszteni - kovászolni. A fermentum szó jelentése: élesztő-erjesztő anyag.

 


Pasztörizálás - hőkezelés

Pasztörizálás - hőkezelés

Mikor, miért és hogyan kell hőkezelni a tejet?

Sajtok puffadása

Sajtok puffadása

A sajtok puffadását okozó baktériumok és körülmények. Balatoni Mihály Sajt, tejpor-kazeingyártás című tankönyvéből (1960) 

 

Füstölés

Füstölés

Sajtok füstölése házilag - hideg füstölés - füstölő építés

Préselés

Préselés

Hogyan érdemes sajtot préselni?

Sajtlyukak

Sajtlyukak

Mitől alakulnak ki a lyukak a sajtban?

Sajtok tárolása

Sajtok tárolása

Hogyan őrizzük meg sajtjaink minőségét?

Sajtok szeletelése

Sajtok szeletelése

Különböző típusú sajtokhoz, különböző szeletelési módszert érdemes alkalmazni.

 

A sajt és a bor

A sajt és a bor

A legendás páros: sajt és bor

A tejsavó gyógyító hatás

A tejsavó gyógyító hatás

Kleopátra szépítő csodaszere és a szervezet belső kozmetikuma.