Tudástár

Kezdőknek
Miért érdemes otthon sajtot készíteni?

A tej alvadása
Hogyan alvad meg a tej?

Tejsavbaktériumok - fermentálás
Fermentálni azt jelenti: erjeszteni - kovászolni. A fermentum szó jelentése: élesztő-erjesztő anyag.

Pasztörizálás - hőkezelés
Mikor, miért és hogyan kell hőkezelni a tejet?

Sajtok puffadása
A sajtok puffadását okozó baktériumok és körülmények. Balatoni Mihály Sajt, tejpor-kazeingyártás című tankönyvéből (1960)

Füstölés
Sajtok füstölése házilag - hideg füstölés - füstölő építés

Préselés
Hogyan érdemes sajtot préselni?

Sajtlyukak
Mitől alakulnak ki a lyukak a sajtban?

Sajtok tárolása
Hogyan őrizzük meg sajtjaink minőségét?

Sajtok szeletelése
Különböző típusú sajtokhoz, különböző szeletelési módszert érdemes alkalmazni.
A sajt és a bor
A legendás páros: sajt és bor

A tejsavó gyógyító hatás
Kleopátra szépítő csodaszere és a szervezet belső kozmetikuma.