Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Füstölés

Füstölés

Sajtok füstölése házilag - hideg füstölés - füstölő építés

A kezdetek:  Parenyicát készíteni hálás feladat. Csak egy lépés választja el minden sajtkészítők alap sajtjától, a gomolyától, ezért kezdő sajtkészítők is hamar megtanulják. Egyszerűen nyújtható, tekerhető, 

formázható, ráadásul a végeredmény gyönyörű, egyedi és finom. Panni is elsők között a parenyica nyújtását tanulta meg, és készítette a füstölni valót rogyásig…

Már csak egy jó füstölőt kellene építeni... Emlékszem, hogy nagyapám milyen egyszerű módszerrel füstölte a kolbászokat. Keményfa fűrészpor elterítve egy fa ajtajú zárt szekrényben, -talán szerszám tárolóként szolgált eredetileg. Parázs a kályhából, és már füstölt is. Szépen megfüstölődött minden, mert a füst megkapta a törődést több napon keresztül. Persze a család kolbászáért mindent! Kissé eltérve a családi hagyományoktól, első füstölőnket beástam a domboldalba. Belsejét bontott téglával raktam ki, malter nélkül.  Alul a tűztér, felette néhány tetőcserép, helyet hagyva a füst szabad áramlásának. A tetejét pedig egy falap zárta le. Pár évig ebben az alkalmatosságban készültek a füstölt sajtok. Általában nagyon szépre füstölődtek így, de túl macerás volt a begyújtása (nyáron honnan veszek parazsat?), néha pedig “lángolt sajt” készült a lángolt kolbász módjára.

Szóval meguntam. Béla barátunk pedig felajánlotta, hogy összedob nekünk egy kétkamrás füstölőt. Csupa hulladék lemezből készült a füstölő szekrény, kinézetre, mint egy fém öltöző szekrény, kis sátortetővel. Több sorban tudtuk betenni a sajtokat tartó rácsokat, sok kiló sajtot füstölve meg egyszerre. A füstöt külön fém dobozban szítottuk, a kettőt pedig kályhacső kötötte össze. Ezt a módszert sokan használják, kiselejtezett hordókból, szekrényekből stb. tákolva össze. Nagyot léptünk előre, de valahogy mégsem az igazi. Kiszámíthatatlan, mint az időjárás, függ a szél és a hőmérséklet alakulásától. Mármint a füst töménysége. Még mindig nehézkes a begyújtása, néha idő előtt kialszik, "sokat fogyaszt” a fűrészporból. A fém dobozon pedig lecsapódik a kondenz, csöpög a sajtra és rongyosra marja a kályhacsövet is. Sajt-iparosoknak nem a legjobb megoldás. Pedig a füstölés fontos, mert semmivel nem pótolható ízt és színt ad a sajtnak, kolbásznak, sonkának, szalonnának, pácolt húsoknak és halaknak. Nem beszélve a tartósító hatásáról.


Bennem itt vetődött fel először, hogy milyen is volna a tökéletes füst?
Sajt füstöléshez a hideg füst a legjobb. A hideg füst nem azt jelenti, hogy visszahűtött füst, hanem hogy az előállítás pillanatában a lehető legalacsonyabb hőmérsékletű. Ilyenkor a faforgács éppen hogy pislákol, miközben vastag füst keletezik. Nem tartalmaz pernyét, nagyobb részecskéket.  A tökéletes füst tiszta, mert tiszta faforgácsból származik. A fa alapanyagnak megfelelő színt és ízvilágot visz a sajtodra.

Milyen a jó füstölő berendezés?
Alacsony hőmérsékletű füstöt állít elő, ez a legfontosabb. De nagyon fontos, hogy mindezt egyszerű kezelhetőség mellett, biztonságosan, szabályozható módon, kevés forgács felhasználásával, időjárástól függetlenül tegye. Vagyis tegye a dolgát egy töltettel sok órán keresztül. Legyen továbbá szomszéd-barát: halk és takarékos a füsttel a szomszédok irányába. 

Milyen fával rakjam meg a füstölőmet?
Leginkább tiszta bükk forgáccsal, vagy gyümölcsfák forgácsával. Tölggyel és akáccal ne, mert sok bennük a csersav! A tisztaság nagyon fontos. Ne használd a láncfűrész vágta faforgácsot mert olajos! Ne használj ismeretlen eredetű töltetet! Hentes nagykerben tudsz zsákos bükk aprítékot venni, kifejezetten füstölés céljára. Ez szemcse méretében is a füstölőkhöz van készítve, egyfajta apríték.


A füstölés régi módszerei:

A füst tartósító és ízesítő hatását a legrégebbi koroktól ismerhette az ember, pontos történelmi adatok 

nincsenek erről. Legegyszerűbb a nyílt tűzrakó hely körül elhelyezni a füstölni valót. Ma is használják 

halak tartósításához. (Ez meleg füstölés) Fából, téglából, kőből épített füstölő házikó, ahol a füst ugyanabban a térben fejlődik, ahol a füstölt áru várja a füstöt. Elterjedt megoldás ma is.  A faforgácsot fém vödörbe téve gyújtják meg a helyiség közepén, majd a kéményen és az ajtón elhelyezett csappantyúkkal szabályozzák a folyamatot. A füstöt előállíthatjuk egy fém tálcára csigavonalba kiszórt faforgáccsal. A forgács szépen végig izzik, ha jól van szabályozva a kamra levegője. Ilyen füstölőt használ Gábor, a Krisna-völgyi sajtmester is.
A füstös padlás: parasztházakban nem csak tárolásra, hanem füstölésre is használták a padlást. Lent fával tüzelték a kályhát, majd a füstjét a padlástérben kieresztve gondoskodtak a füstölni valók tartósításáról. Ilyenkor az egész padlás átfüstölődött, ami megvédte a teljes ácsszerkezetet a kártevőktől. Két legyet egy csapásra. Tökéletes favédelem vegyszerek nélkül + ételek füstölése. Földbe ásott kétkamrás füstölő, ahol a kamrákat is a föld alatt elhelyezkedő vájat, cső, cseréppel-téglával kirakott alagút köti össze.
Székelyderzsen az erődtemplomban termény és füstöltáru tároló is található. Ezeket a tároló helyiségeket a manapság is aktívan használja a lakosság.


Füst-generátorok, füst-gépek:  
Kifejezetten a füst előállítására szolgáló szerkezetek, amelyek profi változatai kereskedelmi forgalomban is kaphatóak. Ezeket használják azok a sajt és húsüzemek, akik valódi füsttel felfüstölik termékeiket. Ma már ők a kivételek, a többiek füst aromát, vagy valódi füst lecsapatásából nyert folyékony füst kivonatot használnak a termékek füstös pácolására. A füst-generátoroknak töltet szerint két alapvető változatuk van: faforgáccsal üzemelő, vagy préselt fa pogácsával működő változatok. A faforgáccsal tölthető készülékek levegő befúvatásával működnek, a befújáskor keletkező vákuum húzza ki a tartályból a keletkezett füstöt, és jut friss levegő az izzó forgácsra. A levegő befújásáról mini kompresszor gondoskodik. A préselt töltettel működő változatban a korongok 6-8 “ízben” -vagyis fa fajtából kaphatóak. A pogácsa alatt elektromos “rezsó” készteti a fát füstölésre, majd a füstöt ventilátor fújja be a füstölő kamrába. Ez a berendezés típus a hobbi célokat jobban kiszolgálja, mert a töltet széles választékban kapható hozzá, de jelentősen drágább a használata, mint a forgáccsal működő generátornak. Füstöt előállítani nagyon egyszerű feladat, sokszor akkor is sikerül, ha egyáltalán semmi szükség rá. Minden szalonnasütés nem kívánatos kísérője a füst, ami a szépeket keresi, és rájuk száll.


Akkor mi ebben bonyolult?
A jó füstölő a teljes folyamat alatt egyensúlyi állapotban működik, nem kényes a környezeti viszonyokra. A rengeteg internetes ötlet ellenére, az igazán jó megoldást csak sok kísérlet után jön össze.

Hogyan készíts füst-generátort?  
Sokan építik az akvárium levegőztetésére szolgáló kis kompresszorral ezért én is ezzel kezdtem. Jó ötletnek tűnt, de nem sikerült a “halszellőztetővel" tökéletes generátort építeni. Kevés füstöt adott, és idő előtt kialudt a parázs. Sok próbálkozás után mondtam le róla, és kerestem új megoldásokat.


Jól működő készülékek, egyszerűen, olcsón:
A füst kamra, ahol a füst keletkezik: (ezt töltöd meg faforgáccsal) Kis lakatosmunkával összejöhet ebből-abból. Aki szereti nyesni a vasat, hamar össze tudja állítani. Nem akartam ezzel bíbelődni, mert úgy láttam, hogy több kereskedelmi terméket is füst-generátornak terveztek, csak aztán nem írták rá a dobozára. Ezekből tehát könnyen lesz a füstgép-füstkamrája: kukta, zsírosbödön, teáskanna, sajtok füstöléséhez: tejeskanna


A barkácsolást így sem úszod meg:
Az oldalán fúrj egy 10mm körüli lyukat, közel az edény aljához. Ezen a lyukon keresztül tudod begyújtani a füstölőt, majd ebbe a lyukba teszed a levegőztető egyik felét. A kamrán belül szükséges egy fém szűrőbetét, ami biztosítja, hogy ez a lyuk ne tömődjön el forgáccsal, és izzó forgács szélvihar esetén sem szabadulhasson ki. A teáskanna kiöntő csőrét meg kell toldani, és ebbe a hosszabbításba kell bevezetni a levegőztető másik felét. Ha nem a teáskannát választod, akkor a fedélre, vagy az oldalára kell szerkesztened egy T elágazást. A legelső füst generátort kuktából készítettem. A befúvó csövet réz csőből forrasztottam össze, és a kukta-szelep helyére csavaroztam.


A levegőztető, befúvó ventilátor:
Két helyen kell tehát a füstkamrát levegővel ellátni, alul a gyújtó nyíláson keresztül, és a felső részén elhelyezett befúvó csövön keresztül. Jó megoldás 2db radiális elrendezésű kis ventilátor. A működéséből adódik, hogy a levegőt egy szűkebb nyíláson tolja ki, így vékony csövekkel elvezethető a levegő. A ventilátorokat dobozba zártam, a levegő beszívása a doboz alján történik. A radiális ventilátor paraméterei: 5V / 0,5W :: 5×5cm :: 70L levegő percenként. Telefon töltőről jól működik.


Miből készíts magadnak füstölő-szekrényt?  
A célnak tökéletesen megfelel egy kiselejtezett hűtőszekrény. Jól használhatók a polcok, és jól záródik az ajtaja. A hőszigetelés sem haszontalan. A legnagyobb gond vele, hogy rosszul mutat a kertben. A mi füstölőnk 

deszkából készült, hűtő rácsokhoz méretezve. Ez sem rossz, de szeles időben nagy a “füstveszteség” a deszkák résein. Jobb lett volna csaphornyos hajópadlóból, vagy lambériából készíteni. Majd legközelebb! Építheted kőműves módszerekkel, ha biztos helyet tudsz neki. A füstöt a doboz alsó harmadában célszerű beereszteni. Itt a beömlés helyén helyezz el a füst befúvására merőlegesen egy lemezt, ami megtöri az áramlás útját, és kicsapja a pára cseppek nagyobbik részét. Ha ezt kihagyod, füst-pöttyös lesz a sajtod. Füstölő doboz építésére nem alkalmasak a vegyszerekkel, impregnáló anyagokkal átitatott lemezek. Pl.: OSB , telifa