Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gaz-pesto receptje

Panni
Gaz-pesto receptje

Ehető, zöldellő, csodálatos növénykrém

Porcsinnal és csalánnal készült pesto - gaz-pesto gazpesztó hozzávalók

Benne élünk a természetben, közel az erdő, közel a rét. Csodálatos környezet vesz minket körül. Mindig nagy áhítattal hallgattam azokat az embereket, akik közelebbről ismerik a növényeket, használják, beépítik a mindennapjaikba. Szomjazom erre tudásra, igyekszem én is szert tenni rá. Mi mire való? Melyiknek milyen gyógyhatása van? Mire tudom felhasználni. Így született erdőn-mezőn bóklászva, vadon termő növényekből és a neve is szinte azonnal beugrott: legyen GAZ-PESTO! Összegyűjtöttem egy pár ehető, zöldellő növényt, hozzákevertem az egyik érettebb sajtom reszelékét, diót és olívát. Készítheted persze fenyőmaggal is, ha áldozol rá. De a recept szerint is csodafinom lesz! Nagyon szeretjük friss, kovászolt kenyérrel, tésztával, ide - oda belesütve :)


Lássuk, hogyan is készül a gaz-pesto

Hozzávalók:

  • ½ marék libatop
  • ½ marék kövér porcsin
  • 1 marék friss rukkola
  • 2 marék friss bazsalikom
  • ½ csésze szűz olívaolaj
  • 10 dkg darált dió
  • 20 dkg érlelt reszelt sajt
  • 1 marék csalánlevél  pesto készítése

Készítése: 

Megmossuk a frissen szedett zöld leveleket, és egy aprítógépben megdaráljuk.
Hozzátesszük a darált diót, a reszelt sajtot, a sót, az olajat. Addig keverjük a gépben, amíg krémes állagú lesz. 
Levegő hatására kifakul, ezért érdemes a tetejére pici olajat önteni, vagy fóliát simítani. Így hűtőben hetekig eláll.
Nagyon egészséges és nagyon finom!


A felhasznált növényekről egy pár szó. pesto készítés

Csalán: Fontos gyógynövény, és a konyhában is nagyon hasznos, és sokoldalú. 
A csalánszőr hangyasavat, acetikolint, szerotonint és hisztamint tartalmaz, ezért fájdalmas és égető a csaláncsípés. Szedésekor a szárát érdemes megfogni, és úgy levágni vagy leszedni a leveleit. Régebben ízületi fájdalmak csillapítására használták. A friss hajtásokat összegyűjtöttek, és ezzel ütötték a reumás testrészeket. Teáját is fogyasztják ízületi gyulladásra, vizelethajtásra, vértisztításra. Használják kozmetikumokban is, samponokba, hajápoló termékekbe teszik hajhullást csökkentő, hajerősítő hatása miatt.
A konyhában is sokoldalúan használható: leveleit főzelékként, zsenge hajtásait levesekben, szószókba, salátákban keverve fogyasztják. 

Fehér libatop: lágyparéj, libaparéj, lisztes laboda, burján, libatalp, cigányparéj, fostos paréj, laboda, lisztes paraj, östörparéj, pulykakása. Mind magyar, mind tudományos. Nevét libalábra emlékeztető fiatal leveleiről kapta.
Gyógyhatásai miatt használják: Idegbántalmakra, menstruációs zavarokra, máj-, vese és hólyagbántalmakra, és hasmenés esetén. Teája erősítő, étvágyjavító és vizelethajtó hatású. 

Konyhában is felhasználjuk: Bár rendszeresen irtott gyomnövény, de ehető is. Magas kalcium-, vas- és fehérjetartalmával a spenóthoz hasonlóan felhasználható levélzöldségféle lehet (csak fiatal 20–30 cm-es példányai vagy később hajtáscsúcsai). Salátának és levesnek, szósznak lehet felhasználni. Összegyűjtött, megszárított és megőrölt magvai a hajdinaliszthez hasonlóan alkalmazhatóak a konyhában

Kövér porcsin: Nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Egyes déli országokban a piacokon is megtalálható, a magyar konyha még kevésbé ismeri, pedig egy igazi superfood alapanyag! Gazdag omega 3 zsírsavakban, különösen alfa-liposavban, amely vízben és zsírban is oldódó antioxidáns. Tartalmaz: B, C és E vitamint, található benne: glutation, oxálsav, alkaloidák, zsírsavak, kumarinok, flavonidok, szív glikozidok. Egy csésze porcsin levél elfogyasztásával 3-400 mg ALA (alfa liponsav) kerül a szervezetünkbe.
Használható szív és érrendszeri betegségek kezelésére, kiváló vértisztító és vérzéscsillapító hatású, érelmeszesedés ellen is ajánlott.
A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett pozitív hatással van, védi az artériákat. Használható reumatikus megbetegedések kezelésére is (belsőleg és külsőleg pakolásként)
Gyulladáscsökkentő hatása miatt enyhíti az aranyér tüneteit. Stressz kezelésében is alkalmazható. Álmatlanságra is ajánlot. 
Bőrgyulladás, ekcéma, égési sebek kezelésére is alkalmazzák. Antioxidáns hatásával lassítja az öregedést.
Húgyúti betegségek, fejfájás, megfázás, influenza esetében is hatásos. Béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően immunerősítő hatást fejt ki. Fogínygyulladás esetében lehúzza a gyulladást. Porcsinlevél rágcsálásával szűnik a fogínyvérzést.
Konyhai felhasználása: Íze enyhén savanykás, a sóskához hasonlít. Salátákhoz, diétás ételekhez, illetve vegetáriánus konyhában fűszernek is alkalmas. A leveleket vajban megpárolva, levesek ízesítésére használható fel. Fiatal levelei a paradicsomsaláta finom ízesítője. A megkent vajaskenyér tetejére tehetünk felaprított porcsint. Télire, megsózva, üvegekbe rakva, ecettel vagy borral felöntve tartósítható. A gaz-pesto fontos alapanyaga :)

Felhasználáshoz, mindig virágzás előtt, a zsenge de húsos leveleket szedjük le.

Rukkola: Kedvelt salátaalpanyag. Íze kissé csípős, intenzív aromájú. Karakteres ízt ad az ételnek, és közben számos egészségmegőrző hatása is van.
Véd a ráktól, gazdag klorofillban, hidratál, csonterősítő, gyulladáscsökkentő, méregtelenít és tisztít, segít a szellemi frissesség megőrzésében, segít a fogyásban, afrodiziákum.

Bazsalikom: Egyik kedvenc fűszernövényem. Az illata és íze nekem mindig egy gasztronómiai gyönyörűség. Egynyári növény, könnyen nevelhető, gazdagon hozza illatos leveleit. 
Gyógyhatása: Emésztést javító, étvágyjavító, gyomorerősítő, szél- és vizelethajtó, idegnyugtató, köhögéscsillapító. Antibakteriális, gyulladásgátló és afrodiziákum.
A konyhában használható salátákba, zöldségekhez, húsokhoz, szószokhoz, mártásokhoz, süteményekbe, limonádékba, smothieba. Igazából annyira egy csodálatos, sokoldalú növény, hogy bármihez hozzátehető és garantáltan gasztronómiai élményben lesz részünk.

Tartalomhoz tartozó címkék: gazpesto pesto