Leírás
Finom és egészséges natúr joghurt házilag
kapszulás kiszerelés 5 liter tejhez
Milyen lesz a joghurtod?
Erőteljesen joghurtos illatú, valódi joghurt ízű, enyhén savanykás, sűrű krémes állagú.
Mielőtt megkóstolnád:
Élmény lesz a találkozás, mert a házilag készített friss joghurt minden szempontból utánozhatatlan.
Szóval, mielőtt megkóstolnád csak egyszerűen érezd az illatát. Most már kezded sejteni mi a különbség joghurt és joghurt között! Jöhet a kóstolás!
Hova lett egy liter joghurt?
Azonnal megette a család? Ne csodálkozz rajta, de jó ha tudod: 1-2 nap érlelés a hűtőszekrényben további ízeket, aromákat hoz létre.
Meddig áll el?
Hűtőszekrényben 2-3 hétig is eláll.
Mitől egészséges a joghurt?
A joghurt készítésekor nagy számban szaporodnak azok a tejsavbaktériumok, amelyek hatékonyan segítik az emésztési folyamatokat, támogatják és letisztítják a bélflórát, kiszorítják a nem kívánatos baktériumokat, előemésztik, átalakítják a táplálékokat, segítik az immunrendszert. Enzimeket és szerves savakat termelnek. Baktériumok nélkül nincs emésztés!
Még egy fontos szempont: pontosan az lesz a joghurtodban amit Te beleraktál. Biztos lehetsz benne, hogy nincs benne fölösleges cukor, állományjavító stb.
Készíthetsz belőle görög joghurtot, tzatziki szószt, joghurtkrémet, gyümölcsös, müzlis vagy ivójoghurtot is.
Prebiotikus rostok:
A tasakban található inulin szerepe kettős. Segíti a joghurt baktériumait végigutazni a gyomor-epesav-vékonybél akadálypályán. Közvetlen energiaforrást biztosít a baktériumoknak. Az inulin egy növényi szénhidrát, amely az ember számára nem emészthető. Íze édeskés, cukorbetegek mégis fogyaszthatják.
Milyen tejből készülhet?
Bármelyik szimpatikus bolti tejből készülhet. Választhatsz bio tejet, kevésbé, vagy jobban zsíros tejet. Készítheted akár laktózmentes tejből is. Jó ha tudod, hogy a joghurtot készítő baktériumok kedvenc tápláléka a laktóz, ezért a pár napig érlelt házi joghurtban jelentősen csökken a laktóz mennyisége, és olyan enzimek termelődnek, amik közvetlenül segítik a laktóz megemésztését.
Ha nyers házi tejből szeretnéd készíteni, akkor a tejet 88-92°C-on (5-10 percig) hőkezelni szükséges. Ezután a visszahűlt meleg tejbe keverheted a baktériumokat.
Növényi tejből is tudok joghurtot készíteni?
Igen, a fermentációs folyamat lezajlik bármelyik növényi tejből is, de hosszabb idő alatt. Az ilyen joghurtokat 6-12 órát érdemes a dunsztban tartani. Vagyis a növényi tej joghurtos aromákkal kiegészülve megsavanyodik, joghurtos ízű lesz. Az egészséges baktériumok elszaporodnak, ez az ital is finom, egészséges, joghurtos lesz. A növényi tej megalvadására, besűrűsödésére csak akkor számíthatsz, ha elegendően fehérjedús a tej, amiből dolgozol. Praktikusan a szójatejektől várhatod, hogy állagában is joghurt lesz belőle. (a magas fehérjetartalmú "protein tejek" is jók lehetnek, Pl: csicseriborsó-tej) A legtöbb növényi tej nem alszik meg, és sűrűbb sem lesz, de sűríthető növényi sűrítőkkel: agar-agar, nyílgyökér liszt, konjak liszt, pektin, tápióka, chia-mag, szentjánoskenyér-liszt stb.
A növényi tej annál savanyúbbra fermentálható, minél több a szénhidrát benne. Mivel a joghurtot készítő baktériumok a szénhidrátokat bontják, és főként tejsavat termelnek belőle, ezért kevés cukorral, vagy mézzel tudod segíteni a savanyodást.
A fermentáció hőfoka és hossza befolyásolja a savanyodási folyamat sebességét, ezért érdemes néha megkóstolni a készülő joghurtot, hogy elég joghurtos - savanykás-e az íze? A kész joghurtot hűtőszekrényben érdemes tárolni, - hosszan eláll.
Kókusztej joghurt chiamaggal sűrítve - recept itt
Milyen eszközök kellenek hozzá?
Egy lábos, amiben a tejet melegíted. Egy hőmérő, ami alkalmas a tej hőfokának mérésére. Egyszerű dunszt, ételtermosz, termodoboz vagy sous-wide készülék. Joghurt kultúra.
Univerzális fermentáló készülék
Összetevők:
- Streptococcus termophilus
- Lactobacillus delbrueckii subs. bulgaricus
- Bifidobacterium lactis (probiotikum)
- inulin (prebiotikus növényi rost)
a baktériumok hordozóanyagai:
- maltodextrin, szacharoz
Adagolása:
A mellékelt kanállal annyi port vegyél ki a tasakból,
hogy a kanál szinültig legyen. (nem púpozottan)
Ez a mennyiség 1 liter tej beoltásához ajánlott.
joghurt kultúra tárolása:
+4 °C-on belül (a hűtőszekrény alsó, hidegebb polcain, vagy mélyhűtőben)
Joghurtot készíteni nagyon egyszerű:
A tasak tartalmából 1 kanálnyit alaposan keverj el 1 liter 46-48 °C-os tejben. Az így bekultúrázott tejet tartsd 3,5-4 órán, maximum 6 órán keresztül ezen a hőmérsékleten. Legegyszerűbb, ha termoszba teszed, vagy egyszerűen dunsztolod. 3,5-4 óra után, ha megalvadt, tedd hűtőszekrénybe.
Az így készített joghurt 2-3 hétig eláll hűtőszekrényben, de a legtöbb élőflóra az első héten van benne.
Görög joghurt, saláta öntet készítése:
Hagyományos módon: Az elkészült joghurtot csöpögtesd le túrózsákban.
Vélemények
Már csak ilyet vagyok hajlandó megenni.
Természetesen "valódi tejből" készítjük !
Sőt, én 1 liter tejhez csak 2.5 ml- tettem, de már nem 7 órára 42 fokra...hanem 8 óra 42 fokra rakom...így jobb!
Kiváló!
Amint megkaptam a csomagot ki is probáltam a natur yoghurt kulturát és nagyon finom krémes yoghurt készült belőle, nyers tejből.
, nagyon elégedett vagyok a joghurt kultúrával, fogok még rendelni. Sőt, sajtkészítésen is gondolkodom. Azt hiszem, állandó vásárlójuk leszek.
Köszönöm, további szép napot.
Ékes Orsolya
Nagyon örülök neki,hogy megvettem a fermántó készüléket.
És már másodszor rendelem, hozzá a joghurt kúltúrát.
Már már puding keménységű joghurtot tudok készíteni vele. Az első héten kimondottan finom, naturan ajánlom. Később jöhet az öntet, vagy levár, stb.
Ebből az oltóanyagból fogjuk mindig elkészíteni.
pillanatot igényel az elkészítése, az íze mennyei, mindenkinek ajánlom!!!
Az élesztő kultúrát most rendeltem előszór, gondolom csodát művel a
zsemléimmel és a kalácsommal.