Tudástár
Zsolt
A tej alvadása
Mitől alvad meg a tej?
Zsolt
Tejsavbaktériumok - fermentálás
Mi az a fermentáció, hogyan dolgoznak a tejsavbaktériumok?
Zsolt
Pasztörizálás - hőkezelés
Mikor, miért és hogyan kell hőkezelni a tejet?
Panni
Az alvadék felvágása
Hibák elkerülése, tippek és trükkök a videóban
Panni
Füstölés - hideg füstölő házilag
Sajtok füstölése házilag - hideg füstölés - füstölő építés
Zsolt
Sajtlyukak - mitől lyukas a sajt?
Mitől alakulnak ki a lyukak a sajtban?
Panni
Sajtok tárolása
Hogyan őrizzük meg sajtjaink minőségét?
Bendi
Miért egészséges a joghurt?
A joghurtról és jótékony hatásairól
Bendi
Kaukázusi kefir
A kefir származása és élettani hatásai
Bendi
Miért különleges a YoBiotik kenyérkovász?
Mit tesz a kovászolás a liszttel?
Zsolt
Geotrichum Candidum érlelő kultúra
A Geotrichum Candidum élesztő "megágyaz" a fehérpenészes és a kékpenészes sajtokat érlelő nemespenészeknek. Szimbiózisban fejlődnek.
Bendi
Allergia és intolerancia - az immunrendszer reakciói
Mitől alakul ki az érzékenység, az allergia?
Zsolt
Sajtprés készítése - barkács szakkör
Barkácsoljunk egyszerű sajtprést fából
Panni
A sajt és a bor
A legendás páros: sajt és bor
Keménysajtok készítése
Balatoni Mihály Sajt, tejpor-kazeingyártás című tankönyvéből (1960)
Zsolt
Magyar sajtok
Magyar sajtok és készítőik
Panni
Külföldi sajtok
A világ leghíresebb sajtjai
Panni
Sajthibák csoportosítása
Balatoni Mihály Sajt, tejpor-kazeingyártás című tankönyvéből (1960)
Panni
Sajt származása
Múltbéli sajtok
Sajtkészítés az 1800-as évekből
Lehet, hogy ma már nem így készítünk sajtot, de olvasni is élvezetes.
Sajtok préselése (Csiszár József 1943)
A kőkolonctól a présig – a préstől a cementnehezékig. Szerző: Csiszár József
Panni
Sajtok szeletelése
Különböző típusú sajtokhoz, különböző szeletelési módszert érdemes alkalmazni.
Zsolt