Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Joghurt

Joghurt

KRÉMES, LÁGY, ÉS  NAGYON JÓTÉKONY

       



Hallottál már róla? Most meg is tapasztalhatod:
- hogy a frissen készült házi joghurt és kefir mennyire finom
- dúskál a jótékony baktériumokban, segíti a bélműködést
- a saját kedvenceiddel készítheted: szezon gyümölcsökkel, házi lekvárokkal, befőttekkel, mézzel, müzlivel
- görög joghurt, ivójoghurt és öntet is készíthető belőle
Házi és bolti tejből egyaránt finom, de ha házi tejből szeretnéd csinálni, akkor először hőkezelni szükséges a tejet

vagy


 Házi tejek, nyers tejek hőkezelése joghurt készítése előtt: 
Egy vastagaljú lábast kiöblítek vízzel, majd beleöntöm a tejet.
Elkezdem melegíteni. 40 °C után visszaveszem a tűzhelyem erőségét a legkisebbre, mert a magas hőfok miatt, könnyen odakozmálhat a tejcukor az edény aljára,
és ez kellemetlen íz és illatot adhat a joghurtomnak. Sok türelem kell hozzá, de minél többet kevergetem, annál kevésbé ég le a tej melegítés közben.
86-92°C hőmérsékletre melegítem. (Kecsketejnél legalább 90-92 °C-ig melegítsed!)


  Visszahűtöm 47-48 °C-ra.
A visszahűtést vízfürdővel lehet a leggyorsabban, legpraktikusabban elvégezni. 
A tej forralását kerüld el, mert a forrásig hevített tej károsodik, tejtermékek készítésre kevésbé lesz alkalmas.


 Míg hűl a tej, a kultúrát kiveszem a hűtőből, és pici langyos vízben feloldom.
A lehűtött tejben, 47 °C – 48 °C-on alaposan elkeverem a feloldott joghurt kultúrával.
Ezt a hőfokot 3,5-4 órán keresztül tartom.
(Kecsketejnél 5-6 óra) Ügyelek arra, hogy a tej ne hűljön meg.
Fontos a hőmérséklet, mert csak ebben a tartományban tud a baktérium megfelelően szaporodni, aktívan dolgozni.
Ha visszahűl a tej, a joghurt könnyen nyúlóssá, híggá válhat.

A hőntartást termoszban a legegyszerűbb megoldani.
De persze függ a mennyiségtől is, mert nagyobb mennyiséghez jobb a hungarocell ládában, sütő vagy egyszerűen dunsztban is lehet óvni a meleget.
Nem kell hozzá bonyolult gépezet, jól működik meleg takaróval is.


 3,5-4 óra után majdnem kész a joghurtom.
Kiveszem a hőntartásból, hmm..., érezem a friss joghurt illatát, néha meg is kóstolom, aztán gyorsan beteszem a hűtőszekrénybe.
Még 6 óra szükséges ahhoz, hogy a végső állag kialakuljon, az ízek kikerekedjenek. Ilyenkor még nem szabad kevergetni, öntögetni a joghurtot!

Friss gyümölccsel, müzlivel, mézzel, magvakkal, szörppel, lekvárral vagy ezek nélkül is nagyon finom.


 Az elkészült joghurtot tárold hűtőben, így 12-14 napig is eláll.

Jó egészséget, finom joghurtokat!