Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Növényi joghurt recept (Növényi joghurt mixhez)

Képzeld el, hogy otthon, a saját konyhádban készíthetsz el egy isteni, krémes növényi joghurtot, ami ráadásul nem csak finom, de egészséges is! A Növényi Joghurt Mix-szel most mindezt könnyedén megvalósíthatod. Csak egy kis forró vízre, A4Y joghurt kultúrára, és persze a mixünkre van szükséged. A végeredmény? Egy olyan joghurt, ami probiotikus és prebiotikus összetevőinek köszönhetően igazi szuperélelmiszer, és garantáltan feldobja a reggeledet vagy éppen az esti nasidat. Vágj bele, és élvezd a házi növényi joghurt készítés minden örömét!

 

Hozzávalók:

Eszközök:

Vásárolj meg mindent egy csomagban szuper kedvező áron!

Készítése:

  1. Forralj fel 1 liter vizet.
  2. Húzd le a vizet a tűzhelyről és szord bele a növényi joghurt mix tasak teljes tartalmát a forró vízbe, majd alaposan keverd el egy botmixer segítségével.
  3. Szűrd le a keveréket egy szűrőzsák segítségével, hogy eltávolítsd a habot a tetejéről, és teljesen csomómentes joghurtot kapj.
  4. Hűtsd vissza az elkészült növényi tejet 42-44 °C és oltsd be 1 adag A4Y joghurt kultúrával.
  5. Fermentáld 6 órán keresztűl. Fontos, hogy a fermentálás teljes időtartama alatt 42-44 °C között legyen.
  6. Ha letelt a fermentálás ideje, rakd be a hűtőbe, várd meg, hogy teljesen visszahűljön és már fogyaszthatod is.

Tippek:

  • Azért kell forró vízbe önteni a port, hogy alvasztható állapotba hozzuk a porban található fehérjét. Fontos, hogy tényleg 100 °C körüli vízbe borítsuk bele a port és úgy keverjük el. Viszont utána már nagyon könnyen leég és nem is igényli a további melegítést, úgy hogy úgy a legegyszerűbb, ha közvetlen előtte elzárjuk a tűzhelyet.
  • Ha nem áll a rendelkezésünkre botmixer, akkor használhatunk turmixot is, vagy összekeverhetjük egy kanál segítségével hőkiegyenlítéssel. Ilyenkor egy külön tálba szorjuk ki a port és először csak egy kicsi forró vizet adjunk hozzá, keverjük el alaposan és úgy borítsuk az egészet a maradék forró vízbe. Pont mint amikor habarást készítünk! :)
  • Érdemes a visszahűtés ideje alatt leszedni a habot a növényi tejről, akár egy kanál segítségével, vagy ha van szűrőzsákod, akkor azon átszűrni a legegyszerűbb.
  • A hőntartás megoldható fermentáló géppel, dunsztolással, sous vide géppel, elektromos sűtővel (ha képes ilyen alacsony hőmérsékletre), thermoládával, vízfűrdővel, stb… A lényeg, hogy törekedjünk a pontos hőntartásra.
  • Szerintem sokkal élvezhetőbb, ha előre kiporciózom 6-7 felé. Persze ilyenkor a hőntartás is nehezebb, de ha van rá lehetőséged, akkor szerintem úgy sokkal jobb!