Hozzávalók:
- 1 tasak Növényi Joghurt Mix
- 1 adag A4Y joghurt kultúra
- 1 liter víz
Eszközök:
- Szűrőzsák
- Fermentáló gép a könnyebb joghurt készítéshez :)
- Hőmérő
Vásárolj meg mindent egy csomagban szuper kedvező áron!
Készítése:
1. Forralj fel 1 liter vizet.
2. Húzd le a vizet a tűzhelyről és szord bele a növényi joghurt mix tasak teljes tartalmát a forró vízbe, majd alaposan keverd el egy botmixer segítségével.
3. Hűtsd vissza az elkészült növényi tejet 42-44 °C-ra és szűrd le a keveréket egy szűrőzsák segítségével, hogy eltávolítsd a habot a tetejéről, és teljesen csomómentes joghurtot kapj.
4. Oltsd be a növényi tejet 1 adag A4Y joghurt kultúrával. A kultúrát célszerű feloldani egy kicsi vízben, hogy utána könnyebb legyen elkeverni.
5. Fermentáld 6 órán keresztűl. Fontos, hogy a fermentálás teljes időtartama alatt 42-44 °C között legyen.
6. Ha letelt a fermentálás ideje, rakd be a hűtőbe, várd meg, hogy teljesen visszahűljön és már fogyaszthatod is.
Tippek:
- Azért kell forró vízbe önteni a port, hogy alvasztható állapotba hozzuk a porban található fehérjét. Fontos, hogy tényleg 100 °C körüli vízbe borítsuk bele a port és úgy keverjük el. Viszont utána már nagyon könnyen leég és nem is igényli a további melegítést, úgy hogy úgy a legegyszerűbb, ha közvetlen előtte elzárjuk a tűzhelyet.
- Ha nem áll a rendelkezésünkre botmixer, akkor használhatunk turmixot is, vagy összekeverhetjük egy kanál segítségével hőkiegyenlítéssel. Ilyenkor egy külön tálba szorjuk ki a port és először csak egy kicsi forró vizet adjunk hozzá, keverjük el alaposan és úgy borítsuk az egészet a maradék forró vízbe. Pont mint amikor habarást készítünk! :)
- Érdemes a visszahűtés ideje alatt leszedni a habot a növényi tejről, akár egy kanál segítségével, vagy ha van szűrőzsákod, akkor azon átszűrni a legegyszerűbb.
- A hőntartás megoldható fermentáló géppel, dunsztolással, sous vide géppel, elektromos sűtővel (ha képes ilyen alacsony hőmérsékletre), thermoládával, vízfűrdővel, stb… A lényeg, hogy törekedjünk a pontos hőntartásra.
- Szerintem sokkal élvezhetőbb, ha előre kiporciózom 6-7 felé. Persze ilyenkor a hőntartás is nehezebb, de ha van rá lehetőséged, akkor szerintem úgy sokkal jobb!
- Ha fermentáló gépet használsz, érdemes egy pohár meleg vizet tölteni bele, hogy egyenletesebb legyen a hőeloszlás.