Egyszerű de nagyszerű tejfölként használható krém
A joghurton kívül ez az a házi tejtermék, amit hetente legalább egyszer elkészítek magunknak.
Nem pótolható bolti forrásból, mert ilyen finom ott nincs.
Ráadásul ez a savanykás, élőflórás könnyű krém nagyon egyszerűen készül, egyáltalán nincsen szükség tejszeparátorra, sem más tejipari gépezetekre.
Ahol eddig tejfölt használtál, ott mindenhol beválik, sőt….
HOZZÁVALÓK:
- 5 liter házitej, vagy bolti “dobozos” (2,8% vagy zsírosabb)
- 1 kapszula kefir kultúra
- túrózsák
- csipet só
Így készül a kedvenc hamis tejföl krémem:
KÉSZÍTÉSE:
A tejet beleöntöm egy kisebb lábasba, és melegíteni kezdem.
Csak óvatosan, mert nagyon hamar eléri a 23-25°C-ot.
Közben előveszem a kultúrát a hűtőszekrényből, ketté húzom a kapszulát, és pici langyos vízben feloldom.
KULTÚRÁZÁS:
A langyos tejhez hozzákeverem a feloldott kefir kultúrát.
Melegebb helyre teszem, és 12-16 órát hagyom alvadni fedő alatt (23-25°-on)
Azért teszek bele dupla adag (10 literhez való) kefir kultúrát, hogy az alvadás mielőbb bekövetkezzen. Ez a körülményektől, de leginkább a hőfoktól erősen függ, nem biztos a 12 órán belüli alvadás. Amikor megalvadt, akkor viszont mielőbb hűtőbe teszem, hogy a savanyodás megálljon, az alvadék pedig tovább szilárduljon.
ÉRLELÉS:
Mikor érzem, hogy jó az illata és szépen megalvadt, akkor egy kiskanállal belekóstolok. :)
Gyorsan visszafedem, hogy többet ne egyek belőle, és beteszem a hűtőbe, legalább 6 órára. A hideg érlelés közben szilárdul és kapja meg a végső ízeket, aromákat, enyhén szénsavasodik is.
CSÖPÖGTETÉS:
Egy kisebb méretű túrózsákot átöblítek langyos vízzel. Kicsavarom, átszedem az alvadékot, és fellógatom 3-6 óra hosszat csepegtetni. Hosszabb idő alatt több savó csepeg ki, a krém sűrűbb lesz.
Kifordítom a zsákból egy edénybe, csipet sóval meghintem, majd villával krémesre keverem.
TÁROLÁS:
Zárható edénybe szedem, és felhasználásig visszateszem a hűtőbe az elkészült tejföl krémet.
Aromás, friss ízű, krémes állagú finom tejfölhöz nagyon hasonló krém lesz belőle. Jobb, mint bármelyik bolti tejföl!
Jól készíthető "dobozos" tejekből is. (2,8-3,6%)
Zsírtartalma a kicsöpögtetett krémnek is alacsonyabb, mint a bolti tejfölöknek. (10% alatt) Így kevesebb bűntudattal fogyasztható. :)