Panni sajt
Sajtos bolt

Yobiotik joghurt készítése, ÚJ RECEPT!

Recepttípus: 
Sajtkészítési recept
Étel nehézségi fok: 
könnyű
Étel elkészítési idő: 
több, mint 2 óra
Beküldő neve: 
Panni
Étel elkészítése: 

YoBiotik joghurt és kefir kultúrák »»»

Hallottál már róla? Most meg is tapasztalhatod:
- hogy a frissen készült házi joghurt és kefir mennyire finom
- dúskál a jótékony baktériumokban, segíti a bélműködést
- a saját kedvenceiddel készítheted: szezon gyümölcsökkel, házi lekvárokkal, befőttekkel, mézzel, müzlivel
- görög joghurt és öntet is készíthető belőle
Házi és bolti tejből is finom, de ha házi tejből szeretnéd csinálni, akkor először hőkezelni kell a tejet! 

bővebben a joghurtról, és élettani hatásairól »»»

joghurt készítés házilagKÉSZÍTÉSE:
Házi tejek, nyers tejek hőkezelése joghurt és kefir készítése előtt: Melegítsd a tejet 86-92°C hőmérsékletre majd hűtsd vissza a joghurt, vagy a kefir bekultúrázási hőmérsékletére. (46 vagy 24°C) A visszahűtést vízfürdővel gyorsítsd fel. A tej forralását kerüld el, mert a forrásig hevített tej károsodik, tejtermékek készítésre kevésbé alkalmas.

A lehűtött tejet, 46 °C – 48 °C-on alaposan keverd össze egy adag feloldott joghurt kultúrával. Tartsd ezt a hőfokot 3,5-4 órán keresztül. Ügyel arra, hogy a tej minél kevésbé hűljön ki. Fontos a hőmérséklet, mert csak ebben a tartományban tud a baktérium megfelelően szaporodni, aktívan dolgozni.
A termizálást tudod termoszban, hungarocell ládában, sütőben vagy dunsztban is végezni.

3,5-4 óra után majdnem kész a joghurtod. Vedd ki a hőntartásból, érezd a friss joghurt illatát, kóstold is meg, aztán tedd hűtőszekrénybe. Még 6 óra szükséges ahhoz, hogy a végső állag kialakuljon, az ízek kikerekedjenek.  
Az elkészült joghurtot tárold hűtőben, így 10-14 napig is eláll. Friss gyümölccsel, müzlivel, mézzel, szörppel, lekvárral vagy ezek nélkül is nagyon finom.
Tárolása:
Hűtőszekrényben 2 hétig is eláll.
Jó egészséget, finom joghurtokat!

YoBiotik joghurt és kefir kultúrák »»»