Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kezdőknek

2018. 10. 04. 00:00:00
Kezdőknek

Miért érdemes otthon sajtot készíteni?

Mert jó tudni mit eszünk!  Az általunk elkészített tejtermékekben ismerjük az összetevőket. Mivel magunknak készül, a legjobb alapanyagokat választjuk. Nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges adalékanyagot, mesterséges színezéket. 
Ami a legjobb, hogy része lehetünk egy nagy csodának! Ujjainkat meghosszabbítva, eggyé válunk az „anyaggal” és láthatjuk, ahogy a folyékony tej, sajttá alakul át.


Milyen eszközökre lesz szükséged?  lágysajt formázás
Lehet, hogy nem is gondolnánk, de a konyhánk tele van sajtkészítő eszközökkel. Persze van néhány alap eszköz amit érdemes beszerezni, hogy azt majd csak a sajtkészítésre használjuk. És biztos azt is tapasztalta már mindenki, hogy minél jobbak az eszközeink, annál könnyebb megvalósítani álmainkat.
Na, de nézzük mik is a legfontosabbak!
    • 
Konyhai hőmérőez legalább 100 °C-ig mérjen
    • 
Sajtformák. Itt arra kell gondolnunk, mekkora, milyen alakú sajtot szeretnénk készíteni. Általában 10 liter tejből, 1 kg sajt lesz. Kezdetben megteszi egy tésztaszűrő is, de ha igazi sajtformát szeretnél, nézz szét nálunk! Rengeteg féle van, szerintem ebbe érdemes beruházni.
    • egy méretes 
lábas (legalább legyen 10 literes)
- Az alvadék felvágásához egy hosszú, vékony pengéjű kés, ami kb. olyan magas mint az edényed.  Ha profin szeretnéd felvágni az alvadékot, akkor ezt a 
sajthárfát ajánlom.
    •
Tejoltó. Ez nélkülözhetetlen a sajtkészítéshez! A tejoltó, egy enzim, mely a folyékony tejet szilárddá varázsolja 1 órán belül.
    • A sajtok házi készítése fajtától és érlelési időtől függően tud egészen egyszerű, gyors, vagy akár hónapokig tartó folyamat is lenni. Már kevés tapasztalattal is könnyedén elkészíthető a 
joghurt és a kefir vagy a gomolya sajt. Sajtkultúrával, ami sokféle baktériumból tevődik össze, a sajt jellegét tudjuk szabályozni. Szóval attól függ, hogy milyen baktériumokat teszünk bele, a sajtunk nyújtható (parenyica), vagy nagy lyukú (emmentáli), vagy penészes (camembert), vagy stb.… lesz. 


Sajtkészítés folyamata egyszerűen:    sajt formázása

• a tejet felmelegítjük a megfelelő hőmérsékletre
tejoltó enzimet keverünk hozzá
• rövid alvadási idő alatt a tej megalszik. ( folyékony tej - pelyhesedés - szilárd alvadék)
    • az alvadékot felvágjuk a megfelelő rögnagyságra, hogy a savó ki tudjon folyni belőle. Minél kevesebb helyen vágjuk meg, annál kevesebb savó folyik ki belőle, tehát lágy marad. Ha pedig, sok helyen vágjuk meg az alvadékot, akkor annál több savó folyik ki, és így keményebb alvadékunk lesz.
• mikor már kifolyt a megfelelő savó mennyiség, akkor következik a formázás.
• savanyítás, forgatás, préselés (ha szükséges)
• sózás
• rövid érlelés

Receptes oldalunkon nagyon sokféle, részletes receptet találsz!


Milyen sajttal érdemes kezdeni?    gomolya

A legegyszerűbb alap sajt a gomolya (friss, fűszeres sajt) viszonylag kevés az eszközigénye, könnyen elkészíthető, és rövid ideg kell érlelni. 4-5 nap múlva már fogyasztható! :)
De nagyon egyszerűen lehet otthon joghurtot, kefirt, túrót, krémsajtot készíteni. Ezeket könnyen, hamar elsajátíthatod.


Mennyi tejből mennyi lesz? És mennyi idő alatt? 

A tejnek nagyon magas a víztartalma, így sok tej kell egy kicsi sajthoz is!
Átlagosan:
    • 10 liter tejből lesz 1-1,2 kg 
friss sajt lesz, 4-5 nap az érlelési idő
    • 1 liter tejből, 1 liter 
joghurt lesz, 4 óra alatt készül el
    • 1 liter tejből, 1 liter 
kefir lesz, 24 óra  alatt készül el
    • 10 liter tejből, 1,3-1,5 kg 
túró lesz, 22-24 óra alatt készül el
    • 10 liter tejből 1,3-1,5 kg 
krémsajt lesz, 24 óra alatt készül el