Panni sajt
Sajtos bolt

Trappista sajt házilag

Recepttípus: 
Sajtkészítési recept
Beküldő neve: 
Panni
Étel elkészítése: 

Magyarország kedvenc sajtja a Trappista. Mindenki ismeri, mindenki fogyasztja, mégis ritkán lehet igazi, jó Trappistával találkozni. Gondoltad volna, hogy az eredeti Trappistában borsószem nagyságú kerek erjedési lyukak vannak? Hogy egy 8x1 cm-es hasábot O betűvé lehet hajlítani? Sajnos ilyen sajtot hiába is keresnél a nagyáruházakban. Sokan kérdeztétek hogyan készül, ezért itt az ideje, hogy megosszam Veletek a valódi Trappista házi elkészítésének módját.
A Trappista sajt eredetileg a Franciaországban található Port Du Salut kolostor trappista szerzetesei készítették kecske – juh és- tehéntej keverékéből. Ma kizárólag tehéntejből készül. 1883- tól a boszniai Banjalukán a "Mária Csillaga" kolostor szerezetesi is készíteni kezdték. Innen került hozzánk a többször módosult recept, és honosodott meg Magyarországon is, immár Trappista néven. Trappista a nagyvilágban: Elszászban: Formage de la Trappe(védett), Kanadában: Oka-sajt, Franciaországban: Port Salut, Port Du Salut (védett)

KÉSZÍTÉSE:Port Salut

Tej:
A tej lehetőleg extra minőségű legyen! Teljes tej, friss, fölözötlen.

Sajtkultúra:
A mezofil kultúrát beoltás előtt kell a tejbe keverni. Előnyös a kultúrát, egy  kevés langyos vízben vagy tejben feloldani 15-20 percce a bekeverés előtt.
30-32 °C-on, 10 liter tejhez 1 kapszulányi mezofil kultúrát keverünk.
Előérlelés:
10 -15 percig érleljük, pihentetjük.
Tej beoltása:
32 °C-on, 10 liter tejben 4 ml oltót alaposan elkeverünk. Majd 30-35 percig alvasztjuk (pihentetjük) úgy, hogy közben a 32 °C-ot végig tartjuk.
Alvadék vágása:
Az alvadékot 2x2 cm-es kockákra vágjuk fel, sajthárfa, sajtkard segítségével.
Ülepítés:
10 perc ülepítés következik
Alvadék mosása, útómelegítés:
A savó 1/3-1/4 részét leszedjük, majd az alvadékor tovább aprítjuk míg egyenletesen 2-3  mm-es rögnagyságot kapunk. Ekkor következik az alvadék mosása. Ugyanannyi 42 °C -os  vízet adunk hozzá, amennyi savót leszedtünk. Ezzel alaposan átkeverjük, átmossuk az  alvadékot. Elkezdődik az utómelegítés. 42-43 °C -ig melegítjük állandó kevergetés közben  úgy, hogy 5 perc alatt 1-2 °C legyen a hő emelkedése.Trappista sajt
Utósajtolás:
10-15 perc keverés következik, melegítés nélkül.
Formázás:
Meríts egy szűrőt a savóba, és merőkanál vagy szívócső segítségével szedd le a savót az alvadékról. Ha már nem tudunk  több savót lemerni, akkor a savós edény felé helyezzük a szűrőt, és beleszedjük az alvadékot, annyit amennyit még kényelmesen meg tudunk munkálni. Lassan, egyenletesen  kinyomkodjuk a  savót a tenyerünkkel. Amikor már alig lehet savót kipréselni belőle akkor  ezt a sajtdarabot átrakjuk  a sajtformába, és amennyire lehet eligazítjuk a tenyerünkkel. Mikor már az összes sajtalvadék a formába került kinyomkodva, óvatosan átforgatjuk úgy,  hogy ami idáig alul volt az most felülre kerül. Majd préslapot helyezünk rá és lesúlyozzuk, préseljük.
Forgatás, préselés
10-20-30-60-120-240 percenként és így egyre ritkábban.
Ha tudod nagy súllyal préseléselni, akkor az idő: 6-8 óra. A súlyt forgatásonként fokozatosan növeljük, 1x, 5x majd a préselés végére eléri sajtkg-onként 8-10x-es préssúlyt.
Vagy a súly 1x, 2x, 3x, akkor a sajtot préseld 20-24 óráig, rendszeres forgatás melett.
Sófürdő: Ezután készítünk egy 20%-os sófürdőt. (Szórj literenként 20 dkg nem jódozott sót 14-15°C vízbe,  és jól keverd el!)  A sajtot olyan nagy tálba helyezzük, amelyikbe annyi sólevet tudunk  önteni, hogy a sajt úszni tudjon. Ez nemcsak a sajt íze miatt fontos, hanem a savanyodás  leállítása és az egyenletes sózás miatt is. A sajt kilógó részeit száraz sóval hintsd meg.
Én sajtkg-onként 12-14 órát szoktam áztatni. Egyszer forgassuk át sajtot a fürdőben.
A sófürdő leszűrt leve hűtőszekrényben eláll, így többször is használható. De nem árt néha  átforralni!

Érlelés:
4-12 hétig 15-17 °C, 85 % páratartalom, 1 nap 3x-os légcsere szükséges.
Hagyományos érlelés:  Amikor már a sajtunk kérge megszikkadt készítünk egy 5 %  sóoldatot. Tiszta textiliával, ezzel a sós lével minden nap áttöröljük, majd alaposan szárazra  töröljük a sajtunkat.
Bevonatos érlelés: Ha nincs ideális érlelő helységed, akkor nagyon hasznos tud lenni a  sajtbevonó viasz. Ez egy érlelő viasz, ami a sajtra rákenve megvédi a sajtot a külső  hatásoktól, káros penészektől, gombáktól miközben a sajt megfelelően lélegzik.
Sajt bevonó használata: Mikor a sajtunk a sófürdő után szikkat 2-3 napot, ecsettel bekenjük a sajt egyik felét, majd fél nap száradás után a sajt másik felét.
Minden nap forgatsd meg sajtodat!
Tárolása:
A sajt megbontása után hűtőszekrényben, zsírpaírba csomagolva érdemes tárolni.
Fogyasztás előtt ½ órával vegyük ki a hűtőből, hogy az ízek előjöjjenek.

        Boldog sajtkészítést! :-)!

 

sebi012
Szia! Mindenképpen

Szia! Mindenképpen kipróbálom. Csak bírjam 6-8 hétig......

Gyöngyi

Névtelen
Szia! Honnan lehet beszerezni

Szia! Honnan lehet beszerezni a mezofil kultúrát? Köszönom, Imi

szsg61
sajtkészítés

Sajnos én már ott elakadtam, mi az a mezofil, mi az az oltó, a többit már nem is írom le, mit nem értek még, maradok az egyszerűbb sajtnál azt hiszem

 

Imi
Szia! Honnan lehet

Szia! Honnan lehet beszerezni a mezofil kulturát?
Erdelyi vagyok, igy nem tudok a boltbol rendelni...

Köszönöm,

Imi

Panni
 Szia Imi! Jó helyen jársz,

 Szia Imi!

Jó helyen jársz, itt lehet kapni mezofil kultúrát, nézd meg a sajtosbolt menűpont alatt.

Panni

Névtelen
trapista

dej ó hogy megtaláltam ezt a receptet, megpróbálom megcsinálni. köszönöm 8-10 ml oltó kell 10l tejhez a trapistánál? E.

Névtelen
Trappista

Szia Panni! Megcsináltam a trappistát,nagyon jól néz ki,megcsináltam neki a 20százalékos sóoldatot de feljön, lenyomassam, vagy forgassam benne? Normális, hogy feljön? Köszi Kati

Panni
 Akor jó ha uszik a

 Akor jó ha uszik a sófürdöben a sajt. Tele van apró lyukakkal, és ezért lebeg. Forgatni a sófürdőben is kell, hogy egyenletesen vegye fel a sót.

Névtelen
trappista sajt házilag

Szia! Azt meg tudod mondani 10 l tejből mennyi sajt lesz ?

Panni
 Kb. 10% a kiadósága. 10

 Kb. 10% a kiadósága. 10 liter tejből 1 kg sajt lesz. Érlelés során lehet egy kis súly csökkenés.

Névtelen
trappista jellegű sajt

Kedves Panni! Kecsketejből miért nem készíthető? Vagy próbálkozni lehet? Horváth Ági.

Panni
 Szia! Kecsketejből is lehet

 Szia! Kecsketejből is lehet nagyon finomat készíteni. Érdemes próbálkozni!

Névtelen
Erjedési lyukak

Köszönet a receptért! Csak egy megjegyzés: az erjedési lyukak kialkulásához Propionic Shermanii kulturát szoktak használni.

Névtelen
Kedves Panni!Megcsináltam a

Kedves Panni! Megcsináltam a leírás szerint a sajtot, kb. 3-4 hete. A 10 liter tejhez a kis doboz kultúra 1/5-ét tettem (talán, picit többet, nehéz volt pontosan elosztani). A pince, ahol érlelem egy régi boros pince, 19°C és 95%-os páratartalom van lent. Érlelés közben a sajton többször is megjelentek barna pöttyök, penészfoltok, amiket lemostam, és az egyik felén érezni lehetett, hogy a közepe elég lágy, olyan folyós. Az illata nagyon intenzív. Azt hittem, a végén camambert lesz... :)Tegnap felvágtuk az egyik fél kilóst, megkostoltuk, hát a trappistához nem sok köze lett, de ízre egy nagyon finom érlelt sajt lett, inkább félkemény, kicsit porladós, mint kemény. Szeretném kérni a véleményedet, hogy vajon mit kell másképp csinálnom, hogy legközelebb trappista legyen belőle. Köszönöm! Anikó

Panni
 Az  érlelés legalább olyan

 Az  érlelés legalább olyan fontos, mint a készítés. Nagy gondosságot, odafigyelést igényel. Fontos a tiszta érlelő, a 85% páratartalom, 16-18 °C és a napi háromszoros légcsere is. Ha ezek a paraméterek mások, másképpen fog a sajt is reagálni. A magas pára a penészeknek nagyon kedvező, a hőfok is egy kicsit magas. Pici dolgok, de nagyon lényegesek.

varga.adam
Trapista

Kedves Panni,
Én is megcsináltam ezt a receptet, de a szikkasztást, valamiért 4-5 napig húztam.
Ezután sajtbevonóba került és 4 hetet érett.
Bontáskor azonban egy kemény, majdnem parmezán állagú sajttal találkoztam, sárgás színe nem lett. Ízre jó.

Hol hibáztam ?

Nyersanyagnak pasztőrőzetlen fölözetlen nyers tejet használtam.
Oltónak CHY-MAX Plus-t leírásnak megfelelően, a kultúra pedig a Hansen FD-DVS CHN-11 volt.

hajnika76
Sajtbevonó

Kedves Panni!
Sajtbevonóval mennyi idő az érlelés, és milyen hőmérsékleten érlelhetem a sajtot?
Válaszodat előre is köszönöm :).
Hajnalka

Évi1976
Nekem nem áll össze.

Már másodjára készítem el, és most sem sikerült. Az íze nagyon jó, viszont az állaga olyan, mint a sűrű tejföl. Megtudná mondani, ez mitől van? A sajtkészítésben nagyon új vagyok, de mindent úgy végeztem el, ahogyan azt leírta. Válaszát előre is köszönöm. Évi :)

Panni
?

Kedves Évi!

Ezt így nem látom át. Mikor, mi nem áll össze? Mikor sűrű tejföl? 

Panni

trapista
füstölés kérdés

Kedves Panni!
Ha bekenem a sajtot az érlelő viasszal és hagyom érlelni 3 hétig akkor utána lehet e a trappistát füstölni?

Zsolt
trappista füstölés

A viaszolt sajtot nem szoktuk füstölni. Ha füstölni szeretnéd, akkor egy hét érlelés után füstöld meg, és így érleld tovább.

 

Salaj
Szia Panni!

Szia Panni!
Már a második nekifutásom a trappistának, de a tegnap készültnél is az az érzésem,valami nem stimmel. Amikor a formába raktam, olyan volt az állaga mint a túrónak, és nem tudom elképzelni, hogy ebből valaha is trapista állagra fog váltani. Az egy héttel ezelőtt készült is úgy néz ki megvágva mint az összepréselt túró. Nem tudnál egy képet felrakni, hogyan kell kinéznie az állagnak formába töltéskor?
Azon kívül valami ötlet, egyszerű háztartásban hogyan lehet a 85%-os páratartalmat biztosítani? Igazából a napi 3x-i szellőztetést sem értem. A sajtot magát kell vagy a helyiséget (pince esetében elég érdekes)?

Köszönöm előre is a választ.

Krisztián és Rita
Viaszbevonatos érlelés

Kedves Panni!

Viaszbevonatos trappista sajtnál is szükséges a páratartalmat és a hőmérsékletet is pontosan szabályozni vagy el lehet-e térni a megadott értékektől? (Pl.: 20°C-os helységben, szabályozatlan páratartalom mellett)

Köszönettel:
Krisztián

Panni
Krisztián és Rita!

Sokkal tágabbak a paraméterei a viaszos érlelésnek. El lehet térni, de a 20 °C az már sok egy sajt érleléshez. 18 °C-tól több ne legyen. A pára lehet több is, kevesebb is.

Panni

MártonPatricia
Trappista

Ha a viaszos megoldást választom az érleléshez, akkor az a 23 nap szikkasztás az történhet hűtőben, mondjuk folpackba csomagolva?
Köszönöm a választ! :)

Panni
Trappista

Nem, a folpack az nem jó a sajtnak. Marad alatta levegő és ott bepenészesedhet. A viaszt, a sófürdő után 3-4 nappal kell rákenni.
Amikor már jó száraz a sajt kérge.

Bors Balázs
Szia Panni!

Szia Panni!

Panelban lakom és nem igazán van lehetőségem a sajtot 15-17 fokon érlelni. Vettem viaszt, ha bekenem viasszal és beteszem a hűtőbe (ott 8-9 fok van) az is jó lehet? Esetleg tudsz ajánlani valami alternatívát az érlelés helyére?

Köszi Balázs