Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kékpenészes sajt házilag

Panni
Kékpenészes sajt házilag

KÉKPENÉSZES, MÁRVÁNY EREZETŰ

Kékpenésszel érő félkemény sajt készítése házilag

Félkemény, magas zsírtartalmú, belső penésszel érő röghézagos, márványos erezettségű sajt.
A legismertebb kéksajt Roquefort grófságból származik dél-Franciaországból, de ma már hasonló népszerűségre tett szert az olasz gorgonzola, illetve az angol stilton. Hazánkban márványsajt néven készítenek kékpenésszel érő sajtot a tejüzemek.
Kialakulásában fontos szerepe van a Roquefort környéki barlangoknak és pincéknek, ahol a zöld nemespenész természetesen tenyészik.
Eredetileg csak zsíros juhtejből készítették, ma már bármelyik zsírdús tejből és ezek keverékéből is készül. (bivalytej, jersey tej előnyben!)

Lágy gorgonzola receptje itt


Hozzávalók 10 liter nyers tejjel számolva:

Kék nemespenészes sajt receptje:

Friss, jó minőségű, zsírdús, teljes tejből készüljön. Minél zsírosabb egy tej, annál több íz tud majd kialakulni. 
Készülhet nyers tejből és hőkezelt tejből is. Ha hőkezelem a tejet, akkor 68 °C-ra melegítem, majd 5 perc hőntartás után visszahűtöm 37 °C-ra. 
A nyers tejet megmelegítem 35-37°C-ig. Néha átkevergetem, ellenőrzöm a hőmérsékletét, hogy ne melegedjen túl. 

Közben a kapszula tartalmát beleszórom egy kis tálkába, és kevés langyos vízzel feloldom.


ÉLESZTŐ ELŐKÉSZÍTÉSE:

Már az első lépés sem szokványos, mert a sajtkészítést megelőző nap este, be kell keverni egy élesztős folyadékot. A sajttésztába kevert élesztő fogja majd megnyitni a lágy alvadékrétegek közötti kis lyukakat, réseket. A vékonyan felvágott rétegek it-ott elválnak egymástól. Az oxigén pikírozással jut el az így kialakult  résekbe.

  • 2 dl víz
  • 7-8 g szárított sütőélesztő (instant élesztő)
  • 1 kiskanál cukor

Ezt a keveréket egy befőttesüvegbe mérem ki, jól összekeverem. Lezárva, szobahőmérsékleten hagyom, hogy az élesztők magukhoz térjenek.


1. KULTÚRÁZÁS:

Az élesztős oldatból 2 kiskanálnyit teszek a meleg 35-37 °C-os tejhez.
Mikor jól elkevertem, a lábast lefedem és 30 percig érlelem, pihentetem a sajttejet.


2. TEJ BEOLTÁSA:

 

​35-37°C- on beoltom a tejet. 10 literhez 2-2,5ml oltót keverek, lefedem és 40-45 percig altatom, hogy a folyékony tej megszilárduljon.


3.ALVADÉK FELVÁGÁSA:

​Következik az alvadék szilárdítása, kiszárítása. Az alvadékot 4x4 cm-re vágom majd tovább aprítom 2-2 cm-es rögnagyságra, 8-10 perc alatt. Viszonylag lágy az alvadék, óvatosan kell vágni, hogy ne törjön össze. 


4. ALVADÉK SZILÁRDÍTÁSA:

Ezután 5 percig óvatosan, lágyan keverem. Ilyenkor elég csak egy nagyobb préslappal kevergetni az alvadékot, lassan, finoman. 
Majd 5 perc pihentetés. Pihen az alvadék, pihenek én is. 
Ismét 10 perc óvatos keverés,
majd újabb 5 perc pihentetés. 

Ezután 15% savót leszedek a tetejéről. 
20 perc erősebb, intenzív keverés következik. Ezt lehet akár puszta kézzel is, kellemes meleg az alvadék! Én maradok a préslapnál, nekem az bevált.

Megint 10 perc pihentetés jön. Ekkorra már szilárdnak kell lennie az alvadéknak. A pihentetés alatt, az alvadék összegyűlt az edény alján, a tetején a savó.
Az összegyűlt savóból 15%-ot leszedek.


5. FORMÁZÁS

5-10 percig csepegtetem az alvadékot. Vékonyan kiterítem egy sajtmuszlinnal bélelt perforált GN edényen, így megfázatom az alvadékot. A megfázatás célja, hogy a formázásnál ne tapadjon tömörre össze, röghézag barlangocskák maradjanak a sajttésztában. Az alvadékot magas formába töltöm.
Az alvadék maghőmérséklete még 27-30 °C kellene, hogy legyen.


6. FORGATÁS

Az első forgatás 20 perc múlva végzem. Még elég lágy, törékeny a sajt, de lassan, óvatosan már meg lehet fordítani. Utána 30 perc, majd 40 perc, 60-90 perc múlva fordítom meg.
Minden forgatás egyre könnyebben megy, a sajt pedig egyre szebb. 
A készítést követő napra a sajt lesavanyodott, a pH értéke már csak 4,7-4,9.


7. SÓZÁS:

A sajt súlyának a 3%-val sózzuk. Ez azt jelenti, hogy ha van egy 1 kg-os a sajtunk, akkor azt 3 dkg, nem jódozott sóval kell sózni. 
Kiveszem a sajtot a formából. Kimérem a sót, a felét a markomba szórom, és bedörzsölöm a sajt alsó és felső lapját egyenletesen, majd az oldalát is. 
3 óra elteltével forgatom, és ismét sózom a palástot, (az oldalát) a felső és alsó lapját.


8. PIKIROZÁS:
 

​6-7 mm-es pikirozó tűvel (jó erre a célra egy kötőtű is) 2 cm-ként átszúrom az egész sajtot. Átszúróm felülről lefelé, majd megfordítom a sajtot, és ahol látszik a tű nyoma, ott ismét átszúrom. Fontos, hogy szinte átjárja a levegő, mert a kékpenész levegőt igényel a fejődéséhez. Legyenek kis légcsatornák a sajtban, mert csak így fog majd a márványos erezettség kialakulni a lyukakban, és a röghézagok alkotta barlangocskáiban.
3 nap alatt 2-szer pikirozok.


9. ÉRLELÉS I. SZAKASZ

Magas érlelő dobozba teszem a sajtot. Fontos, hogy legyen sok levegő a sajt körül, mert a penésznek szűksége van az oxigénre. 
24 órán keresztül, 18-20 °C-os helységben szikkasztom a sajtot. Ilyenkor már érlelő dobozban van a sajt, de még a tetejét nem teszem rá a dobozra.


10. ÉRLELÉS II. SZAKASZ

Megismétlem a sajt átszúrását, ugyanazon a helyen, ahol már a kezdetben megszurkáltam. 6-7 mm-es pikirozó tűvel mindkét irányból a sajt egész felületét átszúrom, az érlelés 3. napján majd a 6. napon is. A hőmérséklet 6-8 °C, a pára 95-98%, 15-30 napig. Érlelő dobozban a pára megfelelően alakul.
A doboz oldalán kicsapódó párát minden forgatásnál letörlöm, hogy elkerüljem a sajtra való visszacsepegést. 


11. ÉRLELÉS III. SZAKASZ

A sajtot alufóliába csomagolom, és hűtőszekrénybe teszem, 15-30 napig 4 °C-on érlelem. (1 kg súlyú sajtot, 15 napig legalább érlelek)
Forgatás: oldalára állítom a sajtot, és 2 naponta görgetek 1/4 fordulatot.


12. TÁROLÁS:
 

Hűtőszekrényben, alufóliába csomagolva. 

 

BOLDOG SAJTKÉSZÍTÉST! :)

Tartalomhoz tartozó címkék: félkemény nemespenészes