Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Reggeli kovászos zsemle

Reggeli kovászos zsemle
EGY NEM MINDENNAPI ZSEMLE A MINDENNAPOKRA

A zsemle is egy jolly joker nálunk, mert ez nagyon jól lehet használni szendvicsekhez.  Belepakolom mindenki kedvencét, és máris boldogság van. 


HOZZÁVALÓK:

 

8 db zsemléhez


KÉSZÍTÉSE:

 

1. A száraz összetevőket keverőtálba mérem. Pár mozdulattal kézzel vagy fakanállal összekeverem.

 

2. A lisztes keverék közepére kis mélyedést készítek, és belemérem a többi hozzávalót is.

 

3. Kezemmel, fakanállal, vagy akár dagasztógéppel összedolgozom a tésztát.

Ez álltalában a mennyiségtől függ és, hogy mennyi időm van rá. Nem kell sokáig gyúrni, csak jól át kell dolgozni, hogy mindenütt vizes legyen a liszt.

 

4. 10-12 órát meleg kelesztés következik. 

A kovászbaktériummal készült kelt tészták nem úgy működnek, mint a hagyományos etetett kovásszal.

A kelesztés alatt nem nő meg annyira, de látható, hogy szépen dolgozik a kovász.

Ezek a parányi baktériumok egyfolytában alakítják át a lisztünket, hogy nekünk könnyebben emészthető, egészségesebb legyen, közben pedig rengeteg finom ízeket is alkotnak hozzá.

A meleg kelesztés alatt 3-4X áthajtogatom a tésztát.

A tészta szélét megfogom, felhúzom és a közepére hajtom. Elfordítom a tálat 90°-val, és ismét megcsinálom a hajtogatást. Így haladok körbe az egész tésztán. 

 

5. Még egy fél nap hidegérlelés következik. Hűtőben, 6-8 órára teszem, letakarva a tésztát. A hideg érlelésben még sok „finom hangolás” megy végbe. Az ízek, a textúra tovább alakul.

 

6.  A sütőt 230 °C-ra melegítjük, közben formázzuk, gömbölyítjük a zsemléket. Fél órát kelesztem még a pulton, konyharuhával letakarva.

Forró sütőbe tolva, 10 percig 210°C-on, majd 190°C-on 20 percig sütöm.

Kovászolt zsemle sütése      Kovászolt zsemle bélzete

Sült kovászos reggeli zsemle      Zsemle kovászolással


Boldog kovászolást!