Vizes bázisú, színtelen sajtbevonó - sajtfesték, sajtviasz - 200 g
Az érlelés során védeni kell a sajtot a kiszáradástól, a penészek támadástól, idegen baktériumoktól. Szilárd, fényes, tetszetős bevonatot képez a sajton. Védi a sajtodat a rovaroktól és a gyors kiszáradástól, miközben a sajt nincs teljesen elzárva a levegőtől, így lassan „lélegezni”, érni tud.
Használata:
Felkenéskor fehér színű, kiszáradás után válik színtelenné. Akkor tud jól megtapadni a sajton, ha a sajt kérge száraz. Az érlelés elején, amikor a só még nem oszlott el a sajtban, a felülete pedig nedves, a sajt "izzad", ekkor még nem alkalmas a viaszolásra.
A sajtbevonó használata nagyon egyszerű, mert pont úgy működik mint egy diszperziós festékbevonat, amit praktikusan szilikon ecsettel tudsz felvinni a sajtra. A sajt egyik oldalát bekenjük, megvárjuk, míg megszárad, s csak ezt követően kenjük be a másik oldalát is. Érdemes ezt a műveletet megismételni, hogy a kívánatos rétegvastagság kialakuljon. A sajtot az érlelés során, ajánlott minden nap átforgatni, és áttörölni.
Eltávolítása fogyasztás előtt:
Tálalás előtt a sajtviaszt le kell húzni a sajtról, vagy a kéreg szélével együtt le kell vágni. Könnyedén eltávolítható, ha kellően vastag rétegben van a sajton. ( 2 réteg legalább ) Fontos, hogy a sajtviasz lehúzása előtt a sajt át tudjon melegedni szobahőmérsékletre, mert különben a bevonó ridegen töredezik, ezért nehezebb eltávolítani.
Kb. 25 g sajtbevonó szükséges 1 kg sajt bevonásához egy rétegben.
A viasz felhordására konyhai szilikon ecsetet ajánlunk.
|