A sajtlevesben az a zseniális, hogy minden maradék sajtot el lehet tüntetni. Lehet friss, lehet érlelt, sós, füstölt, megunt, kiszáradt… A sajtleves ápol és eltakar
És ezt a levest a gyerekeim bármikor, bárhányszor megeszik. Ja, és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető.
- 30 dkg natúr sajt, akár lehet vegyesen is
- 2 gerezd fokhagyma
- 1csokor petrezselyem
- 3 dkg vaj
- 1 evőkanál liszt
- 8 dl szűrt zöldségalap lé (lehet leveskockából is)
- 0,5 dl fehérbor
- 1 csapott mokkáskanál őrölt bors
- ½ mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 1 dl tejszín
- 1 dl tejföl
20 dkg sajtot lereszelek, a többit kis kockákra vágom és félre teszem.
Vajat egy lábasban megolvasztok és a liszttel világos rántást készítek belőle. A fokhagymákat fokhagymanyomóval belenyomom a rántásba és kissé megpirítom.
A meleg levest és a bort hozzáöntöm. Borssal, szerecsendióval fűszerezem.
Ha felforrt, lassan beleszórom a reszelt sajtot. Jól elkeverem, hogy az összes sajt elolvadjon a forró levesben.
A tejfölt és a tejszínt homogénre összekeverem, szedek hozzá egy kis meleg levest és ezzel is csomómentesre keverem.
Lassan hozzáöntöm a leveshez. Apróra vágott petrezselyemmel még egyszer átforralom.
Tálaláskor az apróra vágott sajtból teszek a tányérra, rászedem a forró levest. Lehet még dúsítani fokhagymás pirítóssal is.