Leírás
Pasta filata, olaszul annyit jelent „fonott tészta”. Ez a hevített, gyúrt sajtok családja. Az első lépés az alap sajt elkészítése, amely sokféle módszerrel létrehozható. A közös bennük, hogy a kellően savanyú sajttésztát érleljünk, majd ezt daraboljuk. Szűrőbe helyezve forró vízben nyújthatóvá melegítjük, formázzuk, míg a megfelelő szálas textúrát meg nem kapjuk. Jellegzetes a rostszerkezete az így készült sajtoknak.
Parenyica, Mozzarella, Burrata, Provolone, Scamorza, kaskavál stb...
A pasta filata sajtformákkal fel tudod gyorsítani a munkádat, és szép sajt rudakat készíthetsz:
A sajttésztát megolvasztva, lapot nyújtunk belőle.
Melegen enyhén megsózzuk és szorosan feltekerjük.
A feltekert sajtrudat a pasta filata formába csúsztatjuk.
Talpára állítva hagyjuk picit hűlni.
Még melegen meg is forgatjuk benne a sajtot, hogy a végei egyformák legyenek.
Amikor megszilárdult kiütögetjük a sajtrudakat a formából.
Variációk:
Feltekerés előtt tehetsz rá száraz sonkát, fűszereket, fűszervajat sajtkrémet
A sajtrúd szépen szeletelhető, jól füstölhető, hűtőben eláll.
Könnyedén készíthetsz vele szeletelhető pizza mozzarella sajtot.
Mérete: 4,7x17 cm 250 grammos sajtokhoz
Anelli kód: P39320