Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A sajt és a bor

A sajt és a bor

A legendás páros: sajt és bor

A sajt és bor évszázadok, évezredek óta jó párost alkotnak. Nem mindegy, hogy miként társítjuk őket az asztalunkon, de szerencsére nincsenek kőbe vésett szabályok egy jó sajtos-boros vacsora feltálalásához. Az egyéni ízlés felülírhatja a megszokásokat. Néhány alapvető ismeret azonban nem árt, főként, ha vendégeidnek szeretnél kedveskedni a finom falatokkal és itallal.

A testesebb vörös borok csersav tartalma például a legtöbb sajt nemes ízét felülírja. Éppen ezért az intenzív, érett vörösborokat csak kivételes esetben válaszd sajt mellé, akkor, amikor hosszú időn át érlelt sajttal van dolgod. Sajt és bor együttes ízei úgy jutnak igazán érvényre, ha a kétféle zamat egyensúlyban van. A bor-sajt házasítás alapvető szempontjait figyelembe véve azonban bátran kísérletezz saját ötleteiddel is. Egyetlen dolgot tarts szem előtt mindig: a sajt és a bor származzon ugyanarról a területről, vagy legalább ugyanabból az országból!


Friss sajtok

A friss, üde sajtok a friss, üde borokat várják maguk mellé. Egy finom rosé vagy egy száraz fehérbor éppen megfelelő párosítás.


Félkemény sajtok

Az érlelési időt figyelembe véve a közepesen testes fehér borok jöhetnek szóba elsőként. Néhány könnyebb vörösbor is kerülhet az asztalra, mint például a kadarka vagy a merlot.


Rúzsos bevonatú lágy sajtok

Az efféle markánsabb ízvilágú sajtoknál már szóba jöhetnek a testesebb fehérborok is vagy a jól összeért vörösek.


Nemes penésszel érlelt lágy sajtok

Ezek a sajtok leginkább a gyümölcsös jellegű vörösborokkal finomak, illetve kevésbé érett állapotukban egy jó roséval.


Kékpenészes sajtok

Kései szüretelésű borok kiválóan harmonizálnak a rokfort típusú sajtokkal. A tokaji édes szamorodni vagy az alacsonyabb puttonyszámú aszúk például ideálisak. Az érlelt sajtokkal a teljesen száraz pezsgők is nagyon finomak.


Kecskesajtok

Pikáns sajthoz pikáns bort! A sauvignon blanc épp jó lesz.


Füstölt sajtok

A jó, barikkos magyar borok szinte kínálkoznak egy szelet erősen füstölt sajt mellé. A kevéssé füstösek azonban továbbra is fehérborok társaságában érzik jól magukat, amelyek ebben az esetben lehetnek testesebbek.