Grillsajt készítése egyszerűen - paneer házilag

Az indiai-pakisztáni konyhából származó, sokszínűen felhasználható grillsajt a paneer.
Szeletekben, vagy kockákra vágva sütik-grillezik, majd salátákkal, rizzsel, csatnikkal tálalják.
A sajt kicsapatása a tejből nem oltóval, hanem magas hőmérsékleten hozzákevert savval és sóval történik.
Az itt leírt Paneer – variáció joghurttal és alma ecettel készül, mert így találtam a legjobb ízűnek és állagúnak a sajtomat.
- 10 liter tej (friss házitej, vagy bolti "dobozos")
- 1l savanykás natúr joghurt (elhagyható)
- 10 kiskanál fehér ecet (alma vagy borecet) vagy 1 csapott evőkanál citromsav
- 10 kiskanál só
Paneer készítés receptje
A lábast hideg vízzel kiöblítem, hogy kevésbé tudjon melegítéskor leégni a tej.
Beleöntöm a tejet, és lassan melegítem. Folyamatosan kevergetem, hogy ne kozmáljon oda!
Mikor eléri a 90-95°C hőmérsékletet, hozzákeverem a joghurtot, és addig melegítem, míg a joghurtos tej is eléri ezt a hőfokot.
Amikor kellően meleg a joghurtos tej, akkor elzárom a lángot, és lassan, óvatos mozdulatokkal hozzákeverem a sót és az ecetet (vagy citromsavat).
Ha joghurt nélkül készül, akkor több ecetre-citromsavra van szükség a kicsapatáshoz.
A tejben lévő fehérje, a sav hatására kicsapódik. Ez egy nagyon látványos folyamat.
Ha a joghurt nagyon savanyú, akkor kevesebb savra lesz szükség, de ha édesebbel készítjük, akkor több savat kell majd hozzákeverni.
A fedőt már nem teszem vissza rá, hanem 10-15 percig hagyom, hogy az alvadék a savó tetején összegyűljön.
Ilyenkor már kevergetni nem szabad! Sajtformába szedem, és hagyom csöpögni. Vagy lehet sajtkendőbe is szedni, ott fellógatom csepegtetni.
Ha formába teszem, 1 órán keresztül hagyom, azután alaposan megpréselem, hogy jól összeálljon a sajt.
A préselés ideje 3-4 óra, 2-szeres súllyal.
Ekkor már vágható, szeletelhető. Elkészült a joghurtos Paneer.
Jól illik hozzá a spenót, a friss saláta, a grillezett zöldség, gyümölcsszósz, lekvár.
Készítéskor is fűszerezheted borssal, curry-vel, zöld fűszerekkel. Vagy keverheted spenóttal, borsóval, csalánnal, vagy mángolddal. Mind nagyon finom.
Hűtőben tárolom, frissen 6-7 napig fogyasztható. Nem érlelhető!
Készíthető akár bolti tejből is.