Panni sajt
Sajtos bolt

Tejföl házilag, egyszerű és nagyszerű!

Étel nehézségi fok: 
könnyű

Hozzávalók

5 liter házitej, vagy bolti “dobozos” (2,8% vagy zsírosabb)
1 kapszula kefir kultúra
túrózsák
1 teáskanál só

A joghurton kívül ez az a házi tejtermék, amit hetente legalább egyszer elkészítünk magunknak. Nem pótolható bolti forrásból, mert ilyen finom ott nincs. Ráadásul ez a savanykás, élőflórás könnyű krém nagyon egyszerűen készül, egyáltalán nincsen szükség tejszeparátorra, sem más tejipari gépezetekre. Ahol eddig tejfölt használtál, ott mindenhol beválik, sőtt….
Így készül a kedvenc tejföl krémem:

tejet enyhén meglangyosítani (23-25°C)
3-5 liter tejhez 1 kapszula kefir kultúrát keverni
12 óra alvasztás melegebb helyen, fedő alatt (23-25°)
hűtőbe tenni, és  6 óra hideg érlelés következik
túrózsák kiöblítése langyos vízzel
Átmerni a zsákba, fellógatni, és 3-4 óra hosszat csepegtetni
tároló edénybe átszedni, 1/2 teás kanál sóval megsózni, és elkeverni
vissza a hűtőbe, elkészült!

Aromás, friss ízű, nagyon enyhén szénsavas, krémes állagú finpm tejföl lesz belőle. Jobb mint bármelyik bolti tejföl!
Jól készíthető "dobozos" tejekből is. (2,8-3,6%)
Zsírtartalma a kicsöpögtetett krémnek is alacsonyabb, mint a bolti tejfölöknek. (10% alatt)

Beküldő neve: 
Zsolt