2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Megbízható házi sajtok boltja

A vásárlás előtt kóstolót is kaphatunk a József Attila utcai sajtboltban

Az újságíró és a sajt tejtestvérek, mind- kettő „folyamatos nyomás alatt születik és nemesedik”; a penészt most hagyjuk... – mondja Sanyi, aki több időt tölt a föld alatt, mint a millenniumi kéregvasút. Sanyinak bor vagy gomba egyre megy, olyan, akár egy budafoki online pincetérkép, szóval minden já- rat tudója.
Ezért is omlik össze némileg a pin- cékről alkotott boltíves képem, ami- kor a mintalakótelep tövében a József Attila utca 1. előtt hevesen gesztikulál- va mondja, hogy a sajtérlelés lelke a jó pince, és majd most megismerem a ku- lináris csodát, ami a „mi pincéinknek köszönhet mindent”. Lassan, tagoltam mondom neki: Sanyi, itt nincsen pin- ce, a föld felett állunk egy üzlet előtt, amely nagy betűkkel hirdeti, Sajtké- szítők boltja. Bennszülött kísérőm le-
gyint, és belök az üzletbe, ahol gyorsan kiderül, ott állok egy gasztrokultúr- misszió „templomában”, Budafokon, ahonnan elindult a magyarországi házi sajtkészítés újkori reneszánsza. Van itt minden az unatkozó és a lelkiismeretes amatőröknek és profiknak: oltóanya- gok, sajtformák, hőmérők, köpülők, ilyen meg olyan szerszámok sajtguruk- nak és kezdőknek. Sőt komplett cso- magok azoknak, akik nem restek, hogy otthon megalkossanak egy fantasztikus trappistát, egy elegáns camanbert-t, egy „önérzetes” gomolyát, esetleg egy kemény parmezánt.
– Sajtot mindenki készíthet, aki ki- tartóan és alázattal áll a sajtár fölött – tudom meg a tulajdonos Pannitól, aki ötgyermekes édesanyaként néhány éve vágott a házi sajtkészítés rejtelme- ibe. Mára a saját készítmények mel- lett a minőségi házi sajtkészítés egyik
honi szakértője lett, aki tanfolyamo- kon, online és telefonos tanácsadással több száz fiatalt, középkorú és idősebb jelentkezőt avatott be a házi sajtké- szítés rejtelmeibe. A biatorbágyi csa- ládi vállalkozó budafoki pincében ér- leli a termékeit, és néhány hónapja a Kísérleti lakótelep közelében nyitott üzletében kínálja mindazt az eszköz- tárat, amellyel bárki eljuthat a sajtmes- terség legmagasabb fokáig. – Az ipari sajtokat hagyjuk – terel finoman a he- lyes irányba Panni, és röviden kifejti: többnyire ezek csak sajtnak látszó va- lamik, mert csupán a lényeg hiányzik belőlük, a tej. Aki odavan az élelmi- szeripari csúcslaborok vegyületeiért, az se hagyja ki, és kóstoljon, készítsen rendes sajtokat, Panniéknál lehet. Az anyósom máris jelezte: örül, hogy vég- re találtam egy rendes szakmát, sajt(ó) munkát.
SenGel Ferenc 
Forrás: Városházi Híradó Budafok-Tétény