2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Slow Food-mozgalom Magyarországon

 A Terra Madre-nap tiszteletére rendezték meg az első budapesti borvacsorát.

Szerző: Papp Nikolett

 

Sikeresen vette az akadályokat az idei, magyarországi Slow Food-nap, amely a minőségi gasztronómia élménye és megélése mellett teszi le voksát. A Slow Food Central Budapest a Terra Madre-nap tiszteletére rendezte meg borvacsoráját múlt héten a budapesti Serpenyős Étteremben, amelynek díszvendége a kézműves sajtokat készítő Pozsa Panni volt, akinek remekművei szolgáltak a vacsora meghatározó ízvilágául. Az ország több pontján is bekapcsolódtak éttermek a rendezvénybe.

 

Mielőtt azonban rátérnénk a különleges fogásokra és a hozzájuk társított borokra, essen pár szó arról, hogy mi is a Terra Madre és miről szól a Slow Food-mozgalom.

A Terra Madre-nap annak ünnepe, amikor étkezési kultúránk gyökereiig nyúlunk vissza, a természetközelség kerül a középpontba és az ételt élvezve, lassan fogyasztjuk el a fogásokat. Nagy hangsúlyt kapnak a háztáji, kézműves alapanyagok, a minőségi, friss hozzávalók.

Habár már több Slow Food-napot is rendeztek hazánkban, Budapest 2010-ben csatlakozott a kezdeményezéshez a második Terra Madre-nap alkalmából, amelynek helyszínéül a Rezi György séf vezette Serpenyős Étterem szolgált december 9-én. A tavaly, első ízben megrendezett Terra Madre-napon konferenciával egészítették ki a programot, amelyen minden haza konvívium (a mozgalomhoz csatlakozó szervezet és étterem) részt vett. A Slow Food Central Budapest szervezte borvacsora tematikáját egy biatorbágyi sajtkészítő hölgy, Pozsa Panni alkotásai ihlették. Sajátos, remek kombinációban keveredtek termelői sajtok, húsok, zöldségek és kiváló hazai borok.

 

Pozsa Panniról kiderült, hogy mindössze egy éve kezdett sajtkészítéssel foglalkozni, miután keramikusként beszűkültek előtte a lehetőségek, öt gyermeke mellett pedig nehezen talált munkát. A hihetetlen kreativitásnak és a gyors önképzésnek köszönhetően kezdettől fogva remek sajtok kerülnek ki a kezei alól, amelyek azóta széles vásárlókör kedvencei lettek. Panni egyébként egy sajtos honlap indítását tervezi, ahol „sajtkészítő csomagokat” rendelhet tőle bárki, aki maga is szeretné kipróbálni ezt a folyamatot. A sajtkészítéshez blogjában tanácsokkal, útmutatással látná el a vállalkozó kedvű sajtkedvelőket.

Most pedig lássuk a menüt! Vendégváróként kézműves sajtokat kóstolhattunk, amelyhez lilahagyma lekvár és kovászos rozskenyér dukált. Hozzá a Szentesi Pince 2009-es Rajnai Rizling Pezsgőjét kaptuk.

Az előétel egy áfonyás-diós sajttal töltött mangalicasonkában sült körte volt – pazar ízvilággal, öblítésként a Rókusfalvy Pincészet Zöldveltelini 2009-es kiváló évjáratából kóstoltunk.

Első fogásként vörös lencselevest ettünk piros paprika chipsszel, majd egy zöldfűszeres fehérsajttal töltött, vaslapon sült csirkemellet, karamellizált paszternákkal, amely szintén szenzációs párosítása a sós sajtnak és az édes, karamelles zöldségnek. A Hernyák Birtok 2009-es Birtokborát kínálták hozzá.

A harmadik fogás egy mangalica tarja volt turbolyás, fokhagymás mázban sütve, tökmagos sajttal szórt, pirított árpagyönggyel és az Anonym Pince 2008-as Életjel Pinot Noirjával. A desszert mellé, amely egy akácmézes sajtkrém volt erdei gyümölcsökkel, egy remek házi ágyaspálinkát kaptunk.