2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Sajtmanufaktúra az erdőszélen

Pozsa Panninál jártunk
2010.12.07. | Vizi Csenge

Meglepődik az ember, ha egy sajtműhelyt keresve, Biatorbágyon keresztülhaladva, néha el-eltévedve, egyszer csak az erdő szélén találja magát. Rögtön fel is vetődik benne a kérdés, hogy vajon jó helyen jár-e. Aztán hirtelen kipattan egy várakozó autóból egy fiatal nő, aki integet, hogy menjünk utána. Dimbes-dombos utakon haladva egy csodás családi házhoz érkezik a rögtönzött karaván. Itt alkot Pozsa Panni két kezével finomabbnál finomabb sajtokat.

Már több mint egy éve – vagy inkább még csak egy éve, attól függ, honnan nézzük – készítette el Panni az első sajtot, aminek akkora sikere lett a család és a barátok körében, hogy evidens volt, ezen az úton kell továbbhaladnia. „Sok gyermekem van, és mivel mindannyian nagyon szeretik a sajtot, arra gondoltam készíteni nekik házilag.

Először friss fűszeres sajtokkal kísérleteztem, így lilahagymás, fokhagymás és diós ízesítéssel készültek el a próbasajtok. Ezek mellett parenyicával is megpróbálkoztam, ami nagyon ízlett az egész családnak. Megmutattam a barátaimnak is a finomságokat, akik azt javasolták, hogy míg legkisebb fiam, Zsombor óvodában van, kezdjek sajtokat alkotni.”

A kezdetek kezdetén Panni felkeresett egy etyeki sajtkészítő hölgyet, aki segített neki az alapok elsajátításában, aztán pedig felütötte az internetes világ hatalmas tárházát, könyveket vásárolt, és szép lassan, vagyis inkább fogyasztói szemszögből nagyon is gyorsan megtanulta e mesterség fortélyait.

Panniék házának garázsán átsétálva egy mesés csodavilág tárul a betérő elé. Elsőre talán senki sem gondolná, hogy a mesés figurákkal telefestett, színes szoba egy kis sajtmanufaktúrát rejt. Ahogyan szépen teltek-múltak a hónapok, úgy bővült szép lassan Panni sajtportfóliója is, bátrabban kezdte el fűszerezni friss sajtjait, kipróbált olyan ízesítést, mint a paradicsom, majd belevágott a feta és a camembert típusú sajtok készítésébe.

„Hetente kb. 200 liter tejet dolgozok fel a műhelyemben, amelyet az etyeki Ödön majorból teljesen nyers, kezeletlen tejként szerzek be heti 2-3 alkalommal, mindig attól függ, milyen időszak van, most – karácsony előtt – akár ennél többször is szükségem van tejre. Ebből a friss sajtokon túl heti váltásokban fetát és camembert sajtokat készítek, újabban pedig érlelni is kezdtem sajtot. Ezek minimum 3 hónapig nyugvó állapotban vannak.”- meséli Panni a heti beosztását. „Készítettem már kékpenész sajtot is, de nem olyan lett, amilyennek én azt elképzeltem. Szükségem lenne a meglévő mellett egy újabb érlelőkamrára is, ezzel ki tudnám küszöbölni, hogy a fehér- és a kékpenész gombák keveredjenek, és így talán képes lennék megalkotni saját kékpenészes sajtvilágomat.”

A keramikusból lett sajtkészítő mesternő sajtjai és saját jövőjét egy különleges házhozszállítási rendszerben képzeli el. Manufaktúráját kísérleti sajtműhellyé változtatná, feltett szándéka egy saját, sajtos honlap létrehozása is, amelyen sajtcsomagokat lehetne rendelni. De nem ám egyszerűen becsomagolt sajtot kapna a rendelő, hanem minden hozzávalót, amivel házilag elkészítheti saját kreációit. Panni a honlapján minden mozzanatot részletesen leírna, és blogot is vezetne a kísérleti műhelyben folytatott tevékenységéről. Az jövőképben pedig egy sajtiskola is szerepel, ahol tovább tudná adni tudását.

Végezetül pedig térjünk ki egy közelgő borvacsorára, amelyet a Slow Food Central Budapest szervez a Terra Madre nap tiszteletére december 9-én, és amin Pozsa Panni sajtjaira különleges fogásokat komponálnak a Rezi Serpenyős Étterem séfjei. A vacsorán a tökéletes harmónia, a lassú étkezés és a szervezők mellett természetesen a sajtkészítő hölgy is részt vesz majd, hogy meséljen vállalkozásáról, ízekről és a sajt varázslatos világáról. Bővebb információkért kattintson IDE!