2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Sajt korongozás

 

Nyári vásárokon ismertük meg Pozsa Pannit és finom sajtjait

Panni műhely Biatorbágy erdővel határos területén található.Nem messze, a Szarvashegyen legelészik egy tehénke és néhány kecske, akik az alapanyagot adják. A családi házban berendezett műhelyben három kádban készülnek a finomságok. Oltóanyag kerül a tejbe, esetleg valamilyen baktériumkultúra, és attól függően, hogy Panni minek szánja őket, néhány napon belül friss sajt, pár hónap múlva pedig gondosan érlelt sajt lesz belőle.

Az elkészült korongok az érlelőkamrába kerülnek. Van itt faszénporon érlelt, égetett kérgű, sáfrányos, diós és még jó néhány változat. Az égetett kérgű, tizenöt kilogrammos darabot – amely nem kevesebb, mint százötven liter tejből készült – Panni az országos csermajori sajtversenyre szánja. Nem ismeretlen terep ez neki, hiszen korábban már ért el helyezést az egyik fetájával.
Ezekben a sajtokban nemcsak a gondoskodás odafigyelés és törődés érződik, hanem az alkotás öröme is. Nem véletlen, hiszen Panni azelőtt keramikusként, még korábban pedig bőrdíszművesként dolgozott.
Pozsa Panni honlapján különleges sajt –és joghurtkészítő csomagokat árul, és folyamatos kapcsolatot tart a vásárlóival: tanácsokkal látja el őket, és reagál a visszajelzésekre. Mindenkit arra bíztat, hogy fogjon bele a sajtkészítésbe, mint ahogy ő is tette néhány évvel ezelőtt.

Forrás: Blikk Nők Konyha, 2011. október