2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Farkaslakai Világkongresszus

Népies hangulatú megnyitó után, heves kóstolgatások és üdvözlések közepette zajlott a Farkaslakán megrendezett Galacticus I. Tejhigiéniai, Tejminőségügyi és Tejvizsgálati Világkongresszus első hivatalos napja.

Kiállítók, hazai és külföldi termelők mutatták be a közönségnek termékeiket, versenybe szállva egymással a legjobbaknak járó díjért. A kíváncsiskodók eddig még sosem kóstolt sajtféléket, gyümölcs alapanyagú finomságokat és mézkülönlegességeket is megízlelhettek.
„A kongresszus célja népszerűsíteni a székelyföldi termékeket, valamint használható, leginkább gyakorlati javaslatokkal látni el a termelőket az előadások által. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy „tornacipős”, azaz közvetlen, családias hangulatú konferenciát szervezünk, melyet erősítenek és kiegészítenek a kísérőrendezvények” – tájékoztatott Schill Judit, a Foodlawment Egyesület felügyelőbizottsági elnöke, egyben a kongresszus szervezője. A Kalonda-tetőről érkező Zsombori István és felesége például kecsketejből készített ínyencségeket, újításnak számító ízesített sajtokat és ínycsiklandó orda-desszertet kínált kóstolásra. Elmondták, mindent házilag készítenek hagyományos módszerekkel, száz százalékban hazai alapanyagokból, hogy megőrizzék eredeti jellegét. Juhsajt különlegességeket egy magyarországi cég hozott. Percze István, a cég értékesítője elmondta, magas D-vitamin-tartalma miatt a juhsajt igencsak népszerű, főként hölgyek körében. Borbarátok és allergiás tünetekkel küszködők is előszeretettel fogyasztják. Állítását igazolta a tény, hogy a kóstolgatók legtöbbje vásárolt is a neki leginkább tetsző sajtfajtából. Ritkaságok készülhetnek a klasszikusnak számító tehéntejből is. Ezt támasztotta alá Pozsa Panni sajtkészítő, aki Magyarországon igen kedvelt érlelt sajtokkal színesítette a kiállítást. A három hónapos munkát igénylő, égetett kérgű és faszénen érlelt csemegékből csak kóstolót hoztak a versenyre. Megjelent továbbá a helybéli gyümölcsfeldolgozó manufaktúra is, melynek termékei kizárólag a székelyföldi gazdák hagyományosan termesztett gyümölcseiből készültek.

Érlelt félkemény- és kemény sajtok kategóriában:

I. hely, Égetett kérgű érleltsajt (Panni sajtműhelye)

II. hely, Trappista (Gordon Kft.)

III.hely Faszénporon érlelt sajt (Panni sajtműhelye)

Közönség díj: Égetett kérgű érlelt sajt (Panni sajtműhelye

 

Bálint Kinga-Katalin írása

Hozzászólások