2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Sajtműhelyem története

Szerencsés csillagzat alatt születtem. Bár a szerencsét, amennyire lehet, igyekszem kiiktatni az életemből, de kétségtelenül nagy szerencse, hogy alkotó embernek vallhatom magam. Gyerekkoromban is mindenféle formákat gyúrtam sárdarabokból, farigcsáltam faágakat, és ez csak megerősített abban a hitemben, hogy az alkotás lehetősége mindenki számára adva van. Érettségi után bőrdíszműveskedtem, majd saját kerámia műhelyt nyitottam, aztán jött a család, a gyerekek, ami új teret adott az alkotásnak. Biatorbágyra költöztünk, távol a város zajától, közel a természethez, és a házunkat nagyrészt a két kezünkkel építettük meg. Egy napon házisajtot vásároltam, és kíváncsi lettem, vajon hogyan kell elkészíteni. Nagy Zsuzsanna, akitől vettem a sajtot, roppant készséges volt, és beavatott a titokba, úgyhogy később már magam készítettem a családomnak a sajtokat. Mindig is szerettük a tejtermékeket, és egészen fellelkesített a gondolat, hogy a sajtkészítésben alkotni is lehet. Először csak hagymát kevertem a gomolyába, aztán vörösborba áztattam bele, majd dióval dúsítottam az alapanyagot. Örömömet másokkal is szerettem volna megosztani, úgyhogy a barátaimnak néha ajándékba is készítettem egy kis sajtot, aminek az lett a vége, hogy egyre többen kérték, csináljak nekik nagyobb mennyiséget, mert annyira ízlett, amit vittem, hogy szeretnének olyat enni legközelebb is.
Valahogy így kezdődött, hogy kinőttem a konyhámat. Saját műhelyre vágytam, ahol nyugodtan kísérletezhetek, és nagyobb mennyiségben is gyárthatok sajtokat.
Barátaim és családom segítségével hamarosan beindulhatott saját kis sajtműhelyem. A falakra ráfestettem az álmaimat, hiszen azt reméltem, sokat leszek a műhelyben, és ahol sokat van az ember, ott vannak az álmai is. A tejből sajt lesz a kezem alatt. Tisztelem az élő anyagot, amit én alakítok, formálok - minden részletében lelke van. Odafigyelést, törődést igényel, és meghálálja a gondoskodást. Napok, hetek, hónapok telnek el, mire kiderül, hogy jól bántam-e a sajtommal. Megkóstolom, és ha jól dolgoztam, elönt az alkotás öröme. Ez az, ami utánozhatatlan.
A gyerekek is szívesen segítenek nekem, mert látják, milyen örömet jelent egy-egy adag sajt elkészítése. Magam sem hittem volna, de már arról álmodok, hogy a gyerekeim majd továbbviszik mindazt, amit közösen megteremtünk. Egy olyan világot szeretnék rájuk hagyni, ahol az alkotás lehetőség: lehetőség arra, hogy megvalósítsák önmagukat, és arra, hogy boldog és örömteli életet éljenek.
A családom és a barátaim mosolya egy-egy sajtfalat után minden nap új lendületet ad a munkához.

Sajtkészítő csomagjaimat szeretettel ajánlom figyelmedbe!