
A Slow Food Central-tól az a megtisztelő felkérést kaptam, hogy tartsak egy rövid előadást Michelin csillagos Gerbaud Házban, sajtjaimról és készítésükről.
Szereted a sajtot, de eddig nem a magyar sajtok jutottak először eszedbe a szó hallatán? A Sajt! 2012 szeretné megmutatni, hogy itthon hányféle különleges sajtot készítenek. Lelkes, elkötelezett sajtkészítők tartanak kóstolóval egybekötött előadásokat a Slow Food CentralBudapest által első ízben megrendezett eseményen. Hogy tovább fokozzuk az élményt, felkértünk négy borászt, hogy egy-egy sajtot boraikkal kísérjenek. A Sajt! 2012 a Terra Hungarica Kékfrankos Napja elő kerül megrendezésre.
A program:
Sándor Tamás – Bükki Sajt, Eger
http://www.bukkisajt.hu/
A hazai sajtkultúra terjesztésének egyik kulcsfigurája, a szakácsból lett sajtkészítő arról beszél majd, honnan indult, és hol tart ma a magyar sajtkészítés.
Bemutatásra kerülő sajtok:
Kecske és tehén orda
Félkemény kecskesajt
Hegyvidéki érlelt tehénsajt
Fahamuban érlelt tehénsajt
Tamás egyik sajtjához a borkíséret az egri St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészettől érkezik.
Nagy Zsuzsa, - Zsuzsa asszony, Etyek
Az etyeki Stelázsi Piac működtetője nemcsak sajtkészítőként vállal fontos szerepet, hiszen a helyi termelők összefogásában is komoly érdemekre tett szert.
Bemutatásra kerülő sajtok:
Félkemény tehénsajt
Paprikás félkemény tehénsajt
Kaskaval
Parenyica
Zsuzsa asszony egyik sajtjához a borkíséret az etyeki Hernyák Birtokról érkezik.
Balla Enikő – Kácsárd
A kecskesajt készítő maga gondozza, neveli állatait. A világtól visszavonultan, a Tokaji borvidék távoli csücskében élő Balla Enikő a kézműves hagyományok egyik legautentikusabb reprezentánsa.
Bemutatásra kerülő sajtok:
Sózott, natúr krémsajt
Friss, lágy kecskesajt
Érlelt, lágy kecskesajt
Mézzel ízesített krémsajt
Enikő egyik sajtjához a borkíséret a Tokaj Penditstől érkezik.
Pozsa Panni – Panni Sajtműhelye, Biatorbágy
http://www.hazisajtkeszites.hu/
Alig fél év után már fehérpenésszel érlelt sajtokat készített, lelkesedése, kísérletező szelleme azóta sem csökkent. Tanfolyamain szívesen megtanítja az érdeklődőknek a sajtkészítés rejtelmeit, és honlapján is a saját sajt megalkotására buzdít.
Bemutatásra kerülő sajtok:
Fehérpenészes tehénsajt
Égetett kérgű zöld tehénsajt
Rúzsos-fehérpenészes tehénsajt
Füstölt-diós tehénsajt
Panni egyik sajtjához a borkíséret a mátrai Losonci Pincétől érkezik.
A sajtokhoz kínált kenyerek a szentendrei Skanzen Pékségében sültek meg. Köszönjük a támogatást!
A Sajt! 2012 időpontja: 2012. április 21.
Kezdés: 10:00-kor
Helyszín: Gerbeaud Ház – Budapest, V. kerület, Vörömarty tér 7-8.
Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, ezért javasoljuk azok előzetes megvásárlását, előfordulhat, hogy a helyszínen már nem lesz lehetőség a belépő megváltására.
A jegy ára: Slow Food tagoknak 3000 Ft
nem Slow Food tagoknak 3500 Ft
Jegyvásárlás: http://www.terrahungarica.hu/
A jegy ára magában foglalja a négy előadás meghallgatását, minden előadás alatt négy sajt és egy bor megkóstolását.
A Slow Food mozgalmáról többet is megtudhatsz az alábbi linken:
http://www.slowfood.com/
Kérdés esetén:
Tóth Adrienn, Slow Food Central Budapest
toth.adrienn@vinoport.hu