Panni sajt
Sajtos bolt

IV. MAGYAR SAJTMUSTRA

-  Nagyegyháza  -

-  2016. szeptember 30.- október 1.  -

 

a KKASE- Sajtkészítők Egyesülete, a Bicskei MG Zrt. és a Hangistálló Sajtmegálló szervezésében

A szervezők, felkarolva a Kárpát-medencében élő magyar sajtkészítő mestereket, műhelyeket, egy olyan program lehetőséget kívánnak nyújtani évről évre a Magyar Sajtmustra megrendezésével mind a termelők mind pedig a lakosság számára, amely közelebb hozza az embereket a gasztronómiához, a magyar sajtkultúrához.

A rendezvényen a sajtkészítés szereplői jobban megismerhetik egymást és egymás termékeit, hozzájárulhatnak a helyi kezdeményezések sikeréhez. A sajtmesterek szakmaiságát erősíti összefogásuk által, hogy egy igényes, jól megszervezett bemutatkozás lehetőségével közvetlen kapcsolatot teremtsenek a fogyasztókkal és bemutathassák minőségi kézműves tejtermékeiket. Ez a garancia arra, hogy az odalátogatók valódi kulináris élményekkel térhetnek haza.

Az esemény vidéki helyszínen, idén is a nagyegyházi Hangistálló Sajtmegállóban, az egykori Batthyány grófok birtokán, ötszáz négyzetméter alapterületű, több mint száz éves, gyönyörűen felújított, ma már rendezvény helyszínként funkcionáló istállóépületben kerül megrendezésre. A helyszínt üzemeltető Hangistálló Nonprofit Kft.- nek is elsődleges célja a faluközösség építése, a helyi specialitások megismertetése, a magyar kultúra hagyományainak megőrzése. Elkötelezték magukat arra, hogy a Magyar Sajtút Hálózathoz csatlakozva, a Völgy Vidék Sajtút egy Sajtmegállójának adnak helyet.

Az előző évek nagy sikereire alapozva a IV. Magyar Sajtmustra is kétnapos programsorozatból áll össze 2016. szeptember 30-án és október 1-én.

2016. szeptember 30-án, pénteken sajtversenyt és szakmai konferenciát tartunk, amelyre szeretettel várjuk a sajtkészítőket és a versenyző sajtokat szerte a Kárpát-medence területeiről.

A felkért, független zsűri a szakmai nap folyamán, a nemzetközi sajtversenyek meghatározott szempontrendszere alapján bírálja a nevezett termékeket. 2015-ben a Kárpát-medence magyar sajtkészítői összesen 110 termék mintát neveztek a versenyre. Ezek közül 14 bronzérmes, 8 ezüstérmes és 6 aranyérmes termék született.

A sajtkészítő mesterek és érdeklődők mindeközben szakmai konferencia keretében kiváló szakemberek előadásait hallgathatják különböző, a szakmát érintő témakörökben.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy idén elfogadták meghívásunkat Lionel Guerin és Roland Perrin, francia tejipari oktatók és sajtkészítő mesterek, akik szaktudásukkal hozzájárulnak a szakmai nap sikeres lebonyolításához. Mindketten tagjai lesznek a sajtverseny zsűrijének, Roland Perrin úr pedig a szakmai konferencia egyik nagy tudású előadója is lesz. Előadása a sajtok érleléséről és ezek veszélyeiről fog szólni.

2016. október 1-én, szombaton sajtvásárt, sajtünnepet tartunk, amelyre szeretettel várjuk a sajtkészítőket árusítani, valamint a nagyközönséget, hogy fantasztikus sajtos élményekben legyen részük sajtkészítési bemutatókkal, vajköpüléssel, sajt-kavalkáddal, főzőversennyel, gyerekprogramokkal és színvonalas zenei produkciókkal.

Programsorozatunk ezen a napon az ünnepélyes megnyitóval indul, amikor is a köszöntők után sor kerül a sajtverseny eredményhirdetésére. Bemutatjuk a IV. Magyar Sajtmustra legjobb sajtjait, kiosztjuk az arany, ezüst és bronzérmeket és az okleveleket, valamint átadjuk a különdíjat. Ekkor kerül sor annak a szakmai együttműködésnek az ünnepélyes megpecsételésére is, mely Egyesületünk és a Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesülete között köttetik.

Az előző évekhez hasonlóan a IV. Magyar Sajtmustrán az odalátogatók nemcsak vásárolhatnak a sajtokból, hanem minősíthetik is azokat, szavazhatnak a Mustra legjobb sajtjára.

A gyerekeket idén sajtos kalandozásra hívjuk. A helyszínen „Sajtra Fel 7 próbára” várjuk a hozzánk látogató csemetéket, ahol játékosan ismerkedhetnek meg a sajtkészítés menetével. Aki a 7 próbát kiállja, értékes sajtos nyereményekkel gazdagodhat.

Őszi rendezvényünkön nagy eseményre készülünk. Guinness Rekord kísérletet szervezünk kézi vajköpülésből. A projekt lényege, hogy egyszerre, egy időpontban, egy helyszínen minél többen köpüljünk vajat hagyományos, kézi eljárással. Ezzel is szeretnénk felhívni a média és a lakosság figyelmét a tejtermelő, tejfeldolgozó, a sajtkészítő szakma fontosságára, érdekességére. A rekordkísérlet feltételeinek megteremtése és megszervezése folyamatban van.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is meghirdetjük a Sajtmustra Főzőversenyét, melyre lelkes, 4 fős csapatok jelentkezését várjuk. A csapatoktól azt kérjük, hogy ételeikben domináljon a sajt, mint alapanyag.

Rendezvényünk esszenciáját az adja, mikor a gasztronómia találkozik a zenével, ez teszi teljessé az emberi érzékelést a nap folyamán - íz, illat, látvány, tapintás, hallás - komplex élményét nyújtva az odalátogatóknak. A dallamokat Ribli Ilona, csellóművész, a Hangistálló egyik tulajdonosa és egy fiatalokból álló népzenei együttes szolgáltatja majd.

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

Az eseményt megelőző héten sajtótájékoztatót tartunk Budapesten, terveink szerint a Kicsi Csángó Magyar Konyha étteremben, melyre a média szereplőit várjuk majd. A sajtótájékoztatón bemutatkoznak a rendezvényen résztvevő sajtkészítők, közreműködők. Az eseményen sajtkóstoló tálakkal, hazai ízekkel, kulturális produkciókkal várjuk majd az érdeklődő médiumok képviselőit.

FLASHMOB

Rendezvényünkre és a Kárpát-medencei sajtkészítésre, tejtermék gyártásra kívánjuk felhívni a figyelmet azzal a vajköpülő Flashmobbal (Villámcsődület), amelyet a IV. Magyar Sajtmustra hetében 2016. szeptember 26-án 18.00-ra szervezünk a fővárosi Széll Kálmán térre. A forgalmas fővárosi téren a délután, kora este a munkából hazaigyekvő budapesti emberek figyelmét kézi vajköpülőkkel történő hagyományos vajköpüléssel szeretnénk felhívni. Az elkészült, frissen köpült vajat kenyérre kenve kóstoltatnánk meg a járókelőkkel.

Szeretettel várjuk a magyar gasztronómia szerelmeseit, a sajtimádó közönséget mind a IV. Magyar Sajtmustrán Nagyegyházán, mind az azt megelőző beharangozó Flashmob-on Budapesten!

SAJTRA FEL!