
A FELNŐTTKÉPZŐ TANFOLYAM, ELSŐSORBAN SAJÁT TERMELÉSŰ
TEJ HÁZTÁJI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT TÖRTÉNŐ FELDOLGOZÁSÁT
ISMERTETI MEG AZ ÉRDEKLŐDŐKKEL.
A képzés helyszíne: A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési
Központjának Ujhelyi Imre Élelmiszeripari Szakképző Tagintézménye, Csermajor
A képzés időtartama: 30 óra
Elmélet aránya: 40% (12 óra) Gyakorlat aránya: 60% (18 óra)
Tervezett időpont: 2011. június 24-25-26.
A képzés díja 30.000 Ft.
A tanfolyam tematikája
Elmélet:
1. A tehéntej, juhtej és a kecsketej összetétele, tulajdonságai és táplálkozás élettani
szerepe. A tejtermékek szerepe a falusi vendéglátásban.
2. A nyerstej tárolásának és kezelésének higiéniai szabályai. A tej kiválogatása az
egyes tejtermékek gyártásához.
3. A nyerstej hőkezelése, előkészítése a termékgyártáshoz. (Színtenyészetek)
4. Savanyított tej-és tejszínkészítmények előállítása egyszerű eszközökkel, háztáji kis
műhelyekben ( aludttej, kefir, joghurt, tejföl)
5. Tehéntúró és juhtúró gyártása.
6. A házi sajtkészítés alapjai: - a tej alvasztása, az alvadék felvágása, sajtolása,
utómelegítése és formázása.
7. A sajtok préselése, sózása, érlelése és tárolása.
8. Friss sajt készítése.
9. Lágysajt készítése.
10. Röglyukas félkeménysajt készítése.
11. Erjedési lyukas félkeménysajt készítése.
12. A savó hasznosítási lehetőségei.(orda készítés). Sajtkészítmények.(körözött túró)
A tanfolyam zárása, értékelése.
A tanfolyam elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt, érdeklődést kelt fel. Ellenőrző
foglalkozás nincs. Záróvizsga nincs. A tanfolyam elvégzése képesítést nem ad, de
előkészít további szakmai képzésre.
Nagy számú jelentkezés esetén újabb tanfolyamot indítunk.
További információkért érdeklődni lehet az iskola titkárságán telefonon 06-99 370-918 vagy
e-mailben: horvath.bea@porpaczy.hu
A csatolt jelentkezési lapot, kérjük intézményünkbe
(Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központja,
9431 Fertőd, J. Haydn u. 2.)
beküldeni szíveskedjék.
Az iskola igény esetén biztosít szállást a kollégiumban.
Horváth Miklósné 06/ 96-242-022 fogadja szállásigényüket.
3 napos házi sajtkészítő tanfolyam
2011. június 24-25-26.
Pénteki gyakorlati nap programja
9-10 óráig regisztráció tandíj befizetése., szállás elfoglalása
10 – 18.30-ig gyakorlat
10-13–ig gyakorlat
13-13.30-ig szünet
13.30-18.30-ig gyakorlat
• Aludttej készítés
• Joghurt készítés
• Friss sajt készítés
• Lágysajt készítés
Szombati nap
8-12.40-ig elmélet
8-9.30-ig
9.35- 11.05-ig
11.10- 12.40-ig
Gyakorlat
13-19.20-ig
• Gomolya sajt készítés
• Félkemény sajt készítés
• Túrótej előkészítés
• Friss és lágy sajt sózása
Közte 1 szer 20 perc szünet
Vasárnap
8-12.40-ig elmélet
8-9.30 -ig
9.35- 11.05-ig
11.10- 12.40-ig
Ebéd
Gyakorlat
13- 16-ig
• Túró készítés
• Lágy sajt kezelése
• Gomolya és félkemény sajt sózása
Tanfolyam lezárása 16 órakor
Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési
Központja
9431 Fertőd, Joseph Haydn u.2. Tel./Fax: 99/370-918
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00843-2009
www.gymsmoamk.hu porpaczy@porpaczy.hu school@mail.ujhelyi.sulinet.hu
www.fertoszeplakitajhazak.hu tajhazak@porpaczy.hu
OM:201323
Jelentkezési lap
Képzés megnevezése:30 órás házi sajtkészítő felnőtt tanfolyam
Név:
Születési név:
Anyja neve:
Adóazonosító jel:……………………………..Szem.ig. szám:………….…………….
Lakcím:
Telefon:
E-mail cím, internet elérhetőség:
Születés helye, dátuma:
Szakképzettsége:
Legmagasabb befejezett iskolai végzettsége:
Regisztrált munkanélküli
Tanuló
Képzéshez szükséges bizonyítványok, oklevelek megnevezése (kérjük mellékletben a
fénymásolatokat csatolni szíveskedjék):
Hallgató
Nem regisztrált munkanélküli
Vállalkozó
Gyes
Gyed
Foglalkoztatott
Nyugdíjas
Csermajor, 2011. ………………….hó ………..nap
jelentkező aláírása
Befizetett összeg: …………………….,- Ft
…..................................
átvevő aláírása