2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Nem minden sajt, ami annak látszik

élelmiszer kereskedelem

Napközben - 2011.03.04. 11:04

Fotó: MR/Neubauer Rudolf
Megéri elolvasni, hogy mi van írva a sajtok csomagolására, mert kiderülhet, némelyik nem is tejből készült.

Több túró, gyümölcsjoghurt, vaj és tejföl fogyott tavaly, mint egy évvel korábban, de kevesebb sajtot, natúr joghurtot és kefírt vettünk. Magyarországon az éves sajtfogyasztás kiskereskedelmi forgalma 75 milliárd forint, súlyra ötvenezer tonna. A fogyasztás 47 százalékát a félkemény sajtok – trappista és társai – teszik ki, utána sorrendben: kördobozos, friss, szeletelt és a krémsajtok.

Hogy melyik sajtok jelennek meg a polcokon, az több szemponttól függ. Egy nagyáruház igazgatója, Pápai Ferenc elmondta, alapvetően attól,hogy mi kapható a piacon, és a vásárlói szokásoktól. Most a különlegesebb sajtok iránt csökkent a kereslet. Manapság kevesebb sajtot vesznek, de többfélét – mondta az igazgató.

Egy bolttulajdonos szerint igenis fogékony a magyar vevő a sajtra, de sokan még kisebb mennyiségben sem engedhetik meg maguknak a minőségi, drágább sajtokat, az olcsóbbakkal viszont vigyázni kell, mert némelyiküknek köze sincs a tejhez.

Magyarországon jellemzően tehéntejből, juhtejből, kecsketejből, esetleg bivalytejből készítenek sajtot. De legalább tizenötféle sajtszerű termék található, amelyben nincs tej, helyette például szójatej, növényi zsírok keményítő… De ezekre nem is írják, hogy sajt – mert az büntetendő lenne -, hanem azt, hogy toast, lapka vagy pizza feltét. De kinézetre gyakran hasonlítanak a sajtokhoz, és nem biztos, hogy mindenki elolvassa a csomagoláson, hogy „trappista jellegű” készítmény. Ott van a polcon a sajtok mellett, megtévesztően hasonlít a csomagolása, legfeljebb csak az ára gyanúsan olcsó.

De időnként még az ár sem mérvadó, mert előfordul, hogy a gyengébb minőségű sajt – de végül is sajt – ugyanannyiba kerül, mint a jobb minőségű. Az pedig bizonyos ismereteket feltételez, hogy valami meg tudja mondani, mi a különbség például trappista és trappista között.

 

Forrás:MR1-Kossuth Rádió

Hallgasd meg!