2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

A séf ajánlata: sajt anyatejből

Az anyatej a baba számára a legideálisabb táplálék, már csak azért is, mert biztosan nem okoz nála allergiát, hiszen fajazonos fehérjéket tartalmaz. Szerencsés esetben még a szilárd ételekkel ismerkedő gyerek ételét is anyatejjel hígítjuk tehéntej helyett.

Ám előbb-utóbb eljön az az időszak, mikor az anyatejből egyre kevesebbet, tehéntejből pedig egyre többet fogyaszt a gyerek. Felnőttként pedig igazából már eszünkbe sem jut anyatej után érdeklődni a közértben. Sőt, sokan botrányosnak tartanák, ha valaki anyatejet fogyasztana bármilyen formában.
Nem így gondolkodik egy New York-i étterem tulajdonosa és séfje, aki különleges étellel várja a betérő és vállalkozó kedvű vendégeket: a felesége anyatejéből készült sajttal.
Daniel Angerer feleségével, Lori Masonnel együtt vezeti a Klee Brasserie nevű éttermet Manhattanben. A merész séf blogjában arról ír, hogy négy héttel Arabella nevű kislányuk születése után az otthoni hűtőjükbe már nem fért be a sok anyatej, kidobni pedig sajnálták volna a felesleget. Ekkor jutott eszébe, hogy hasznosítja a baba ételét, mégpedig úgy, hogy sajtot készít belőle. Alapvetően ez roppant dicséretes gondolkodásmód, hiszen a legtöbb háziasszony már hallotta anyáink kedvenc mondását: ételt a szemétbe nem dobunk.
Daniel szerint az anyatejből készült sajt semmivel sem furcsább, mint a többi, általunk megszokott tejtermék, hiszen sajtot a világon számtalan állat tejéből – tehén, kecske, juh és ló – készítenek, számtalan ízesítéssel, eljárással, formában és textúrával.
És hogy mi kell az anyatejből készült sajthoz? Négy bögre anyatej, joghurt, tengeri só és a sajtkészítéshez elengedhetetlen tejoltó enzim – a séf honlapján mindenki megnézheti a nem mindennapi receptet.
Angerer szerint a végeredmény a tehéntejből készült sajtnál édesebb ízű – ami nem meglepő, hiszen a női tej alapvetően is édesebb a tehéntejnél. Azok a bátor vállalkozók, akik megkóstolták az ínyencséget, pozitívan nyilatkoztak róla, de az étteremvezető elismerte, hogy a legtöbben nem szívesen haraptak bele. Pedig egyébként látványként igazán ínycsiklandozóan néz ki a különleges fogás.
A város egészségügyi hatósága figyelmeztette a séfet: ne kínálgassa az anyatejből készült sajttal a vendégeket. AGuardian cikkében az áll: a hatóság véleménye szerint az anyatej nem alkalmas általános fogyasztásra.

Forrás: babanet.hu

Hozzászólások

Szintén hallottam anyatejből készült fagylaltról, valahol Londonban.
Sanci