Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rögös túró

Rögös túró

IGAZI HUNGARICUM 

   

A rögös állományú tehéntúró, nagyon kedvelt alapanyaga a magyar konyha mindennapjainak. Igazi hungaricum.
A friss meleg tejet, ha 20-22 °C-on állni hagyjuk, 2-3 nap alatt megalszik.
Állás közben a tej felfölöződik, vagyis kialakul a tej föle. Ezt a vastag tejzsír réteget amíg meg nem savanyodik tejszínnek nevezzük.
Mikor már a tejjel együtt megsavanyodik, tejföllé válik.
Az így megsavanyodott tejből lesz az aludttej, amit magában is fogyaszthatunk vagy kimelegíthetjük túrónak.
Készíthetünk aludttejet kultúrázott tejből is.
A mezofil kultúrával meggyorsítjuk a tejsavbaktériumok szaporodását, irányítjuk a folyamatokat, így hamarabb végbe megy a tej alvadása.
Enyhébb ízű túró lesz, és különösen a nyári melegben, kevésbé mennek fére az alvadás alatt a savanyodási folyamatok.



Feloldok 10 liter tejhez, 1 kapszula mezofil kultúrát. A tejet lábasba öntöm, elkezdem melegíteni 30-35 °C-ig.
Amikor elérte a tej a megfelelő hőmérsékletet, a tűzhelyet elzárom, beleöntöm a kultúrát és alaposan elkeverem.



Meleghelyre teszem, és próbálom a 30 °C körüli hőmérsékletet megtartani. 18-20 óra elteltével a tej megalszik, aludttej lesz belőle.
A tetejére feljött tejszín közben megsavanyodik, amit néha lekanalazok róla, ez lesz a tejföl.
Mikor nem szedem le a tejfölt, zsírosabb, krémesebb túrót kapok belőle.



Az aludttejet lassú tűzön elkezdem melegíteni. Mikor elkezd fortyogni, lassan el kell kezdjük kevergetni. A túrószemek és a savó látványosan kettéválik.
Kíméletes keverés közben, 46-50° C -ig melegítem.
Minél magasabb hőmérsékletre melegítem ki, annál szárazabb lesz a túró.
Alacsonyabb hőmérsékleten pedig, krémesebb, lágyabb marad.



Mikor elértem a hőmérsékletet, elzárom tűzhelyet. 
Apróbb lyukazatú szűrővel kiszedem a túrót, egy benedvesített sajtkendővel kibélelt tálba.
Mikor az összes túrót átszedtem, a kendő 4 sarkát keresztbe összekötöm és fellógatom csurogni.
2-3 óra csöpögtetés elteltével a túrót egy tálba kiborítom.



Rögtön frissibe, a tálban lévő túrót kezemmel szétmorzsolom egészen addig míg nem „gurulnak” a túrószemek. 
Hűtőszekrényben 7-10 napig áll el.
 

Tartalomhoz tartozó címkék: magyar sajt