Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gomolyatúró, juhtúró készítése

Gomolyatúró, juhtúró készítése

A GOMOLYATÚRÓ RECEPTJE

Hogyan lesz a gomolya sajtból érlelt gomolyatúró? Sózzák, hólyagba, fabödönbe, fakéregbe gyúrják és megérlelik. Így lesz erdélyi túró, csípős túró, brindza, branza, hortobágyi, liptói, vagy éppen burduf. Fontos tudni, hogy a juhtúró kivételesen pikáns ízeit a zsírok zsírsavakká bomlása adja. Ezért igazán aromás, pikáns túró csak zsírosabb tejekből készülhet.

A gomolyatúró receptjét így írta le a Tejgazdaság újság 1905-ben:

"A liptói, illetve liptói módra készített juhtúró, melyből számot tevő kivitelünk is van. (1904. évben 19,521 mm. 1.8 millió koronaértékben.) A liptói túró, amint neve is mutatja, Liptó vármegyében készül, de ma már nagyban gyártják Szepes, Turócz, Zólyom és a többi felvidéki vármegyében is. A liptói túrót eredetileg természetes úton megaludt teljes juhtejből gyártották, ma már azonban oltóval dolgoznak.
A tőgymeleg tejhez annyi oltót adnak, hogy a tej 18-20 percz alatt megalszik. Az alvadék feldolgozásra akkor kész, ha a belemártott ujjon ú. n. »lepedék« nem marad, más szóval, ha az alvadék már jól összeállott. Egy 70 cm. hosszú, tiszta, ruganyos pálczával az alvadékot addig vagdalják, a míg ez daraszerűvé nem lesz. Az így kezelt sajtanyagot azután a két tenyérrel a csöbör fenekére nyomkodják s a savót leöntik. A visszamaradt részt sajtruhába téve, 24 óráig csepegni hagyják. A túrót most ökölnagyságú gomolyákká gyúrják s száradás és érlelés végett 5-6 napig polczokra rakják.
A gomolyákon képződött kemény héjat lefejtve, ezeket szeletekre vágva s kézzel fabödönökbe gyúrják. Ezen begyúrás alkalmával sózzák a túrót, 100 kg.-ra 3 kg. konyhasót számítva. A jól összegyúrt túró azután a túrógyúrógépen megy keresztül s végül az ismert alakú fabödönökbe lesz begyúrva. A bödönök fenyőfából készülnek s 1–5–10 s több kilogramm liptói túró befogadására állattatnak elő. A bödönök repedései a begyúrás előtt túróval lesznek kikenve, hogy az árú légmentesen legyen elzárva."

Tartalomhoz tartozó címkék: friss sajt magyar sajt