Panni sajt
Sajtos bolt

Sajtkészítési receptek

B (2) | C (3) | E (2) | F (2) | G (2) | H (3) | K (4) | M (2) | N (1) | P (3) | R (2) | T (3) | Y (1)
Brie a legismertebb fehérpenészes francia lágy sajt. Párizs mellett található Brie tájegységről kapta a nevét. Már a 8.században is készítették és már akkor is a sajtok királynőjének nevezték. Készítése, íze, állaga is kicsit eltér a Camembert-től.Brie és Camembert összehasonlítása:Származása: Brie...
Burrata, vagyis „vajas” töltött gyúrt sajt. A sajt eredetileg a Puglia régióból, Olaszországból származik.A külső része szilárdabb mozzarella, mely körbe veszi a tejszínes tölteléket. Tölthető krémsajttal, fűszervajjal vagy tejszínbe tépkedett mozzarellával. A krém gazdag ízű, hogy...
Normandia– itt található Camembert nevű városka – már a XVIII. századtól kezdve híres volt a sajtjairól. Marie Harel a helyi sajtmester tökéletesítette a sajtot, de mindaddig mégsem volt saját neve, amíg egy szép napon Napóleon meg nem kóstolta a finom csemegét, és el nem nevezte...
Az egyik leggyakrabban fogyasztott sajt a világon a Cheddar.A XII. században kapta a nevét Cheddar városról. A közeli barlangokat használták a sajtok tárolásra, ahol állandó hőmérséklet és páratartalom nyújtotta a tökéletes környezetet, biztosította a sajt érését és az eltarthatóságát.Az eljárás is...
Eredetileg maradék tejekből készítették a kis gazdaságokban. Észrevették, hogy az állott tej könnyedén megsavanyodik, ha a meleg tűzhely mellett hagyják. Egy nap elteltével már savanykás túró készülhetett.Hozzávalók:• 10 liter tej• 1 kapszula mezofil starter kultúra• 1ml oltó•...
Edami, vagy Edammer sajt, hagyományos holland kerek sajt, mely viaszolt. Az Edami sajt enyhe ízű, így igen népszerű mindenfelé.KÉSZÍTÉSE:Tej: Jó minőségű, teljes tejből készüljön.Sajtkultúra: A kultúrát beoltás előtt kell bekeverni a tejbe. Érdemes a porformájú kultúrát egy kevés langyos vízbe vagy...
EMENTÁLI JELLEGŰ SAJT(avagy az 1000 lyukú biai sajt)Az Ementáli Svájc egyik leghíresebb nyers tejből készült kemény sajtja. A berni kanton, Emme folyó völgyéből származik. Alakja nagyméretű korong, melynek átmérője 70-100 cm, magassága 12-18 cm, súlya legalább 75 kg. Régen az ementáli sajtot nagy...
A görög konyhát feta sajt nélkül elképzelni nem lehet! Már az ókori görögök is nagyon kedvelték ezt a sajtfajtát. Neve olasz eredetű „fetta” szóból származik. Ami annyit jelent, hogy „szelet”. Fahordókban vastag szeletekben érlelték, tárolták majd így is adagolták.2002 óta a...
FRISS, FŰSZERES SAJT(GOMOLYA)A gomolya sajt készítése Erdélyben, majd hazánkban az Alföldön alakult ki juhtejből készítve.A gomolya vagy gömölye cipó, gömb alakú natúr sajt. Innen kapta a nevét is.Eredetileg úgy készítették, hogy a beoltott tejből készült alvadékot sajtkendővel összefogják, a...
Ahogy én készítem....A gomolya sajt készítése Erdélyben, majd hazánkban az Alföldön alakult ki juhtejből készítve.A gomolya vagy gömölye cipó, gömb alakú natúr sajt. Innen kapta a nevét is.Eredetileg úgy készítették, hogy a beoltott tejből készült alvadékot sajtkendővel összefogják, a kendőt...
Ahogyan én készítem...GOUDAA Gouda sajt világszerte ismert, nagyon szeretett sajtfajta. A XIII. században kezdték el a készítését Hollandiában, Gouda városában. Ma a világ sajtfogyasztásának 50-60%-t teszi ki.A Gouda tipikusan pasztörizált tehéntejből készül, de vannak kézműves készítők akik kecske...
A Halloumi sajt készítésének hagyománya Ciprus szigetéről ered, de egyre népszerűbbé vált a Közép-Keleti régió országaiban is. Eredetileg juh -és kecsketej keverékéből készült, ma már sok helyen készítik tehén tejből. Sós lében tárolt, színe fehér, szerkezete réteges. Hagyományosan menta...
Zárt tésztájú hegyi sajt készítése: Nekem ez az egyik kedvenc sajtom, mert ez már egy igazi kihívás a sajtkészítő számára! Együtt kell élni, érezni a sajttal, alázattal, szeretettel, gondoskodással.Ezt a sajtot francia sajtmestertől tanultam, Guerin Lioneltől (Comte szakember). Lionel nem csak...
ÚJ, KÖNNYEBB, GYORSABB RECEPT!                A kultúra miatt gyorsan savanyodik, így rövid időn belül nyújthatóvá válik a sajttészta. Készítése csak pár órát vesz igénybe!A végeredmény egy finom, puha, szaftos sajttészta, mely gyönyörű szálas...
A Kaskavál egy félkemény, erős aromájú gyúrt sajt. Erőteljes ízeit és sárgás színét a cheddarozáshoz hasonló technológiának köszönheti. Különösen népszerű a kelet-európai és a mediterrán térségekben. Kashkaval készülhet tehéntejből, ez a Kashkaval Vitosha. Ha juhtejből készül, az a Kashkaval...
A kefir egy joghurt féleség, amely nem csak tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombát is tartalmaz.A Kaukázus északi részéről származik, friss tejből és kefirszemcsékből készítették.Jó minőségű kefir készítéséhez tejsav baktériumok és kefir gomba szükséges. Keverékeinkben lactococcusok,...
Oltós alvasztású, félkemény, magas zsírtartalmú, belső penésszel érő röghézagos, márvány erezettségű sajt.Roquefort grófságból származik dél-Franciaországból, de ma már hasonló ismertségre tett szert az "olasz Roquefort" a Gorgonzola, illetve az angol Stilton, nálunk pedig Márványsajt...
A kenhető állományú krémsajt könnyen elkészíthető, sokféle képpen felhasználható. Íze kellemesen savanykás, lágy.KÉSZÍTÉSE:Tej: Jó minőségű, teljes tejből készüljön. Ez lehet tehéntejből, kecsketejből, juhtejből vagy ezek  keverékéből. Mielőtt hozzákezdenék a sajtkészítéshez, érdemes...
A dél-olaszországi Campania és Lazio tartományból származik, a vízi bivaly zsírdús tejéből. A bivalytejben nincs karotin, így a mozzarella porcelán fehér színű. A sajtot gyúrással készítik, ettől körkörösen szálas szerkezetű. A készítés után nem érlelik és nem is ízesítik.A Mozzarella di Bufala...
A jó mozzarellához, kiváló minőségű tej kell. Ha nincs saját tejünk, próbáljunk megbízható helyi termelőt találni. Fontos, hogy a tej friss legyen. Ne legyen fölözött, gazdag, telt ízű legyen. A mozzarella működik sovány tejből is, de úgy száraz, kemény lesz. Ha puha, szaftos sajtot szeretnél és...
Készítés: - Tejmelegítés 72-74 fokra ( 74 fok Celsius alatt a legtöbb hasznos vegyület még megmarad. De lehet forralni is.) - Hőn tartás 40 másodpercig - Hűtés 32-34 fokra - a mosogatótálca két tartályába töltött hidegvízben -. (A hűlést fa- vagy műanyagkanállal . való kevergetéssel...
Az indiai konyhából elterjedt, közkedvelt sajt a Paneer. Elsősorban salátákhoz, vagy grillezve fogyasztják. A sajt-fehérje kicsapatása nem oltóval, hanem magas hőmérsékleten hozzákevert ecettel és sóval történik.  Az itt leírt Paneer – variáció joghurttal és alma ecettel készül, mert így...
[video:https://www.youtube.com/watch?v=qFHEGX3jPFo width:400 align:center]Ahogy én készítem....A parenyica vagy szalagsajt Szlovák eredetű félkemény sajt, melyet régebben juhtejből, ma inkább tehéntejből készítenek. A parenyica rostos, lemezes állományú sajt, kellemes ízű és jellegzetesen telt...
 Ahogy én készítem....Az észak olasz régió eredet védett sajtja. A Parmesan név a Parmigiano-Reggiano Franciás rövidülése.Az Emilia- Romagna területén húzódó lápot nem hiába csapolták le úgy 800 éve. Ma talán nem ismerhetnénk  a világ legjobb Parmezánját és a hozzá szorosan kötődő...
A Raclette félkemény tehénsajt, az Alpokban, Svájcban és Franciaországban egyaránt készítik.A raclette szó a francia „racler” szóból származik, ami annyit jelent, hogy „kaparja”A sajtot felmelegítik és kaparással a megolvadt sajtot főtt burgonyára, zöldségekre folyatják.A...
Sokan kérdezik tőlem, mit lehet kezdeni a sajtkészítés során termelt savóval. „Sok tejből készítek sajtot, de csak 10%-a lesz sajt, a többi csak savó. Annyira sajnálom kiönteni!" Nos, nem is szabad!Miért érdemes a savóval bíbelődni?A tejsavó könnyen felhasználható, olcsó, egészséges...
A Trappista sajtot eredetileg a Franciaországban található Notre Dame de Port du Salut kolostorban élő trappista szerzetesek készítették. A XIX. század vége felé került Magyarországra, a Banjaluka melletti „Mária csillaga” nevű kolostorból, ahol 5×15 és 6×22 cm-es...
A rögös állományú tehéntúró, nagyon kedvelt alapanyaga a magyar konyha mindennapjainak. Ez az amit nagyanyáink is készítettek. Ahol szarvasmarhát tartottak, ott biztos volt házitúró is, tejföl is.A tejet ha 18-22 °C-on állni hagyjuk, megalszik.Állás közben a tej felfölöződik, vagyis...
Kedves Panni, olvasók!Vettem az asztalra egy magyar tarka üszőt, majd tehenkét neveltem belőle. Most első laktációjában van, és hála a jó tavasznak 10l körüli a tejtermelése, így már nem csak nekünk jut a tejből. Ezúton meg is ragadnám az alkalmat hogy elmondjam, ha valaki azt tervezi hogy vesz egy...
YoBiotik joghurt és kefir kultúrák »»»Hallottál már róla? Most meg is tapasztalhatod:- hogy a frissen készült házi joghurt és kefir mennyire finom- dúskál a jótékony baktériumokban, segíti a bélműködést- a saját kedvenceiddel készítheted: szezon gyümölcsökkel, házi lekvárokkal,...