2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Vajas kifli kovász kultúrával

Hozzávalók

Hozzávalók:

    • 600 gr liszt Bl55
    • 1 tojás
    • 120 gr joghurt (lehet helyette tej)
    • 260 gr víz
    • 100 gr puha vaj
    • 2 tk só
    • 2 tk cukor
    • 1 adag  kovász 

 Elkészítése:  
 1. Egy mélyebb tálba kimérem a lisztet, hozzákeverem a sót és a cukrot. 
 2. A joghurtot (tejet) és a vizet összekeverem és 30-35 °C-ra melegítem, majd elkeverek benne 1 mérőkanálnyi kovász kultúrát
 3. A száraz keverékre ráütöm a tojást, és belemérem a puha vajat. 
 4. Hozzáöntöm a nedves keveréket, és addig dagasztom még a tészta egyenletessé, szép fényessé válik, és már nem ragad a kezemhez, a tálhoz sem. 
 5. A tálat lefedem, és meleg helyre (22-25 °C) teszem 10-12 órára. Közben 5x-6x áthajtogatom a tésztát. A tészta szélét megfogom, felfelé húzom, majd a közepére hajtom. A tálon egy kicsit fordítok, és a tészta második negyedével is megcsinálom a hajtást. 4 mozdulattal körbe is érek a hajtogatással. A tálat mindig letakarom, hogy a tészta melegbe maradjon. Minél többször hajtogatjuk a tésztát, annál rugalmasabb lesz a kifli belseje. 
 6. A meleg kelesztés után, következik a hideg kelesztés. 
 Hűtőszekrénybe teszem a letakart tálat, és ott hagyom 8-10 órára. 
 7. Másnap reggel bekapcsolom a sütőt, és felmelegítem 240 °C-ra. Ha nem gőzölős a sütő, tegyünk bele egy kis fémtálat is, amibe majd vizet tudunk önteni. 
 Közben, belisztezett nyújtótáblára óvatosan átborítom a tésztát. Félbehajtom, és gyengéden megsodrom. 8 egyforma darabra vágom. Mindegyik darabot egyesével meggömbölyítek és egymásmellé teszem a lisztezett deszkára. Kinyújtom, felsodrom, és patkó alakúra  hajlítom. Sütőpapíros tepsibe teszem egymás mellé úgy, hogy a kiflik ne érjenek össze.
 8. Mikor már jó forró a sütő, óvatosan vizet öntök a fémtálba, és betolom a megpakolt tepsit, visszaveszem a hőmérsékletet 210 °C-ra, és 10 percig ezen a hőmérsékleten sütöm a kiflit. 
 A kérge elkezd pirulni. Visszaveszem a hőmérsékletet 190 °C-ra, így sütőm még 20-25 percet. 
 9. A megsült kifliket rácsra teszem, enyhén hideg vízzel lepermetezem és hagyom teljesen kihűlni. 

Beküldő neve: 
Panni