2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Túró másképp

Étel elkészítési idő: 
több, mint 2 óra
Étel nehézségi fok: 
könnyű

Hozzávalók

Tej

Kedves Panni, olvasók!

Vettem az asztalra egy magyar tarka üszőt, majd tehenkét neveltem belőle. Most első laktációjában van, és hála a jó tavasznak 10l körüli a tejtermelése, így már nem csak nekünk jut a tejből. Ezúton meg is ragadnám az alkalmat hogy elmondjam, ha valaki azt tervezi hogy vesz egy tehenet önellátásra, akkor kétszer gondolja meg, mert ez nem egy bicikli amit le lehet támasztani, és egy tehén is sok egy átlagos család önellátására. A lényeg, hogy nem ostobaság az ötlet, de nem is olyan egyszerű ahogy sokan gondolják. A felesleges tej értékesítését első körben nyersen próbáltam meg, ez nem sikerült, mert sok a tehén, kevés a vásárló. Másodjára jött a túró, tejföl. Ez bevált, bár a tejfölt jobban el tudom adni vaj formájában. Itt a mi vidékünkön a vajalja az ami nagy népszerűségnek örvend, de én még nem tudom elkészíteni. A túró fél év kisérletezés után mostanra állt be. Van rá vevő, és dícsérik

Elkészítése: A tejet egy erre alkalmas fazékban hagyom állni, hogy feljöjjön a tejszín. 10-12 óra elteltével 30 Cfokos vízfürdőben altatom 23-24 órát. (Erre azért lett szükség, mert letelt a fűtés szezon. Előtte a kandalló elött altattam vödörben letakarva. A lényeg szerintem hogy állandó szobahőmérséklet közeli hőfokot kapjon az altatás ideje alatt.) További szükség, hogy kapjon elegendő levegőt a tej miközben alszik. Ha megaludt, leszedem a fölét, a tejalvadékot pedig felteszem a tűzhelyre, úgy hogy már az elején összetöröm egy hosszúnyelű kanállal. Ezt 3-4 átkeveréssel hozzávetőlegesen 45 Cfok köré melegítem, de a lényeg az, hogy a savó szemlátomást elváljon, de még ne habosodjon fel. Hőmérő gyanánt két ujjamat használom, és akkor jó ha a kezem még bírja a meleget. Ha e fölé megy akkor abból a túróból már csak sütit lehet csinálni, mert száraz, morzsás lesz. Ezt követően, egy nagyméretű szűrőbe teszek szűrőruhát. Mivel itt olyan kalappal köszönünk amilyen van, így én egy csúnya műszálas selyemszerű ritkaszövésű asztalterítőt használok. Ebbe beleöntöm a kimelegített túrót, majd a négy sarkánál fogva felkötöm csepegni. Ez tart fél napig, eztán teszem át a mindenki számára ismert pelenka anyagba, de úgy hogy a túró gömb megforduljon, ezt is felkötöm csepegni. Így áll mondjuk egy fél napot. Ha az ember ezt kibontja akkor egy egységesen lecsepegett fehér gömböt kap, ami nagyon hasonlít a friss gomolyára. A külömbség az, hogy ez szétesik könnyen. Csomagolni egyszerűbb egyben, de ha az ember ezt tálba helyezi összetöri, akkor máris túrószerű lesz. Jóillatú, kissé krémes állagú, de szemcsés túrót kap. Nem morzsálódik, nincs mellékíze, nem savanyú, nincs színárnyalata. Kivállóan alkalmas kőrözöttnek, túróscsuszának, süteményekbe, tésztákba, vagy magában is édesen és sósan egyaránt. Tőlem ezt viszik el. Körülbelül 7-8 nap az eltarthatósága hűtőben. 10 liter tejből (beltartalomtól függen) 1,5 kg túró készíthető.
Remélem hasznos ez az elkészítési javaslat. Nem vagyok szakember, de nekem ez bevált recept. Heti 2kg elfogy a családban, és kb 7 kg a piacon.

Köszönet, és sok sikert!

Beküldő neve: 
Tarjányi Tamás