2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Túró

A rögös állományú tehéntúró, nagyon kedvelt alapanyaga a magyar konyha mindennapjainak, igazi hungarikum.
A tejet ha 18-22 °C-on állni hagyjuk, megalszik.
Állás közben a tej felfölöződik, vagyis kialakul a tej föle. Ezt a vastag tejzsír réteget amíg meg nem savanyodik tejszínnek nevezzük. Mikor már a tejjel együtt megsavanyodik, tejföllé válik.
Az így megsavanyodott tejből lesz az aludttej, amit magában is fogyaszthatunk vagy kimelegíthetjük túrónak.
Készíthetünk aludttejet kultúrázott tejből is. A mezofil kultúrával meggyorsítjuk a tejsavbaktériumok szaporodását, így hamarabb végbe megy a tej alvadása.
Tej bekultúrázása: 25-30 °C-on 10 liter tejben 0,2 g feloldott mezofil kultúrát alaposan elkeverünk.
Alvadás: 18-20 óra elteltével a tej 20-22 °C-on megalszik, aludttej lesz belőle.
A tetejére feljött tejszín közben megsavanyodott, amit óvatosan lekanalazhatunk, ez lesz a tejföl. Ha nem szedjük le a tejfölt, zsírosabb, krémesebb túrót kapunk.
Kimelegítés:
Az aludttejet lassú tűzön elkezdjük melegíteni. Mikor elkezd fortyogni, lassan el kell kezdjük kevergetni. A túrószemek és a savó látványosan kettéválik.
46-50° C -ig melegítjük állandó, lassú kevergetés közben. Minél magasabb hőmérsékletre melegítjük ki annál szárazabb lesz a túrónk.
Csepegtetés, csurgatás: Mikor elértük a kívánt hőmérsékletet, elzárjuk tűzhelyünket. Egy apróbb lyukazatú szűrővel kiszedjük a túrót egy sajtkendővel kibélelt tálba. Mikor az összes túrót átszedtük a sajtkendőbe, a kendő 4 sarkát keresztbe összekötjük és  fellógatjuk csurogni. 1-2 óra csöpögtetés elteltével a túrót egy tálba kiborítjuk.
Tárolása: A tálban lévő túrót kezünkkel szétmorzsoljuk egészen addig míg nem „gurulnak” a túrószemek.
Hűtőszekrényben 7-10 napig áll el.
ihozatala: 13-15%

Beküldő neve: 
Panni