2020 sajtkészítés
2020 sajtkészítés 2
Telefonszám
Nyitvatartás

Robiola sajt

Hozzávalók

Hozzávalók:

A Robiola krémsajt, nagyon egyszerűen elkészíthető kezdő sajtkészítőként is.
Eredetileg a Langhe-hegységben készitik, Torino városától délre, Olaszországban. A Robiola a latin „rubere” -ből származik (jelentése: piros), és arra a vöröses színre utal, amely a hosszabb érlelés során alakul ki a kéregén. Az textúrája sűrűbb és kevésbé habos mint a hagyományos tejsavas krémsajté.
A "Robiola a Stracchino" neve ennek az olasz, lágy, fehér sajtcsaládnak, amely tehéntejből, kecsketejből vagy juhtejből, vagy ebből a három keverékéből készülhet. (due-latte, tre-latte)
Eredetvédett fajtája: Robiola di Roccaverano DOP
Fogyasztható frissen, érlelhető fehérpenésszel, vagy akár pikánsabbra vöröspenésszel. Pasztőrözött vagy nyers tejből is megtalálhatók a boltok polcain.

Készítése:
1. Pasztörözést itt olvashatod, ha úgy szeretnéd csinálni.
2. Felmelegítem a friss tejet 28-30 °C-ra. Közben néha átkeverem, hogy egyenletesen melegedjen.
(Kecske, juh vagy kevert tej használata esetén a kezdeti hőmérsékleteknek magasabbnak kell lennie. 35-37 °C)
3. Mikor a tejet odatettem melegedni, kiveszem a hűtőből a kapszulát, széthúzom, és pici langyos vízben feloldom a benne lévő kultúrát.
Fontos, hogy ne közvetlenül a tejbe szórjuk bele! Hagyjuk, hogy a kultúraszemek hidratálódjanak, kicsit életre keljenek.
4. A meleg tejbe belekeverem a feloldott krémsajt kultúrát. Lefedem, beteszem egy thermoládába és 4 órán keresztül tartom ezt a hőmérsékletet.
Ha nincs thermodobozod, megteszi egy vastagabb takaró is. Lehet úgy is hőntartani, mintha dunsztolnánk. :)
5. Ha eltelt a 4 óra, 10 liter tejhez, 25 gramm jódozatlan sót keverek, melyet előzőleg feloldottam 10x-es vízben.
5. A tejet beoltom 0,3 ml természetes tejoltóval. Ezzel is alaposan elkeverem, majd 12-24 órán keresztül altatom 22-24 °C-os helységben.
Közben már kevergetni, mozgatni nem szabad, mert úgy nem lesz egyenletes a tej alvadása.
Az hogy mennyire lesz savas, és milyen lesz a textúrája, ezzel az idővel tudom szabályozni. Ez nagyban függ a külső környezeti hőmérséklettől is.
6. Mikor már elkezdi kiengedni a savót, és nekem tetsző az illata, íze, elkezdem a formázást. Egy nagyobb szűrőkanállal óvatosan átszedem az alvadékot 25 dkg-ás vagy ½ kg-os formákba.
Lehet jó púposra szedni, mert sok savó fog kifolyni a csöpögtetés alatt.
A formákra súlyt nem kell tenni. 2-3 órát hagyom csöpögni, megforgatom, majd hűtőbe teszem további csöpögtetésre. Itt a hideg érlelés alatt kapja meg a masszívabb textúráját.
7. Kétnaposan már fogyasztható, csomagolható, de akár érlelhető hosszabban fehérpenésszel, vagy rúzsflórával is.

Boldog sajtkészítést! :)

Beküldő neve: 
Panni