



PanKa sajt ( fehérpenészes joghurtsajt )
Hozzávalók
- legalább 1 liter friss joghurt
- camembert sajtkultúra
- túrózsák
- szélesebb sajtforma préslappal
- érlelő doboz
- 12-14°C-os érlelő hely
- 2 hét türelem :)
Fantasztikusan krémes, joghurtos aromákkal érő, fehérpenészes lágysajt.
Így készül a PanKa sajt:
1. készíts joghurtot friss tejből (bolti, 2.8 vagy 3.6%-os tejekől is finom lesz)
2. várd meg amíg a friss joghurt 32°C-ra visszahűl
3. keverd bele a camembert kultúrát (5-10 liter joghurt / 1 kapszula)
4. merd át túrózsákba, és csepegtesd 12 órán keresztül szobahőmérsékleten
5. zsákostul tedd bele egy szélesebb formába
6. tegyél rá egy préslapot, és annyi súlyt, mint a készülő sajt súlya
7. préseld tovább szobahőmérsékleten még egy napig
8. boritsd ki egy deszkára, tálra a sajtot, és vágd fel akkora kockákra, amekkora sajtokat készíteni szeretnél
9. kézzel igazíthatsz a formáján, akár hengeresre is gyúrhatod
10. egy nap szárazon sózás következik, még mindig szobahőmérsékleten
11. tedd érlelő hálóra, vagy gyékényre-rácsra a sajtokat
12. érlelése 2 hétig 12-14°C-on, zárt dobozban, napi forgatással-szellőztetéssel történjen
13. Az érlelődobozod alját tartsd nedvesen (a sajtrács alatt), a napi forgatásoknál spricceld be kicsit
Az elkészült PanKa sajtokat alufóliába csomagolva tudod jól tárolni a hűtőszekrényben. Sokáig megtartja állagát, krémes marad, nem hajlamos a szétfolyásra mint általában az érett camebert sajtok.
Mielőtt feltálalnád, kicsit hagyd melegedni - így lesz a legfinomabb.
Nagyon jól grillezhető, rántható, mert a szétfolyásra sütéskor sem hajlamos.
Ha kérdésed van a sajt készítésével kapcsolatban, hívd Pannit!