Panni sajt
Sajtos bolt

Mozzarella

Recepttípus: 
Sajtkészítési recept
Étel nehézségi fok: 
közepes
Beküldő neve: 
Panni
Étel elkészítése: 

A dél-olaszországi Campania és Lazio tartományból származik, a vízi bivaly zsírdús tejéből. A bivalytejben nincs karotin, így a mozzarella porcelán fehér színű. A sajtot gyúrással készítik, ettől körkörösen szálas szerkezetű. A készítés után nem érlelik és nem is ízesítik.
A Mozzarella di Bufala Campana sajt előállításához kizárólag teljes értékű, friss bivalytej használható fel. Caprania térségben még a mai napig az eredeti recept alapján készítik a mozzarellát, amelynek a DOP megjelölése (Denominazione di origine protetta) garantálja a termék autentikus készítését.
A mediterrán konyha kedvenc alapanyaga, melyet gyakran neveznek „fehér aranynak” vagy „asztalok gyöngyének”.

KÉSZÍTÉSE:

Tej: Jó minőségű, teljes tejből. Eredetileg bivalytejből készült. Ma már lehet tehéntejből, kecsketejből, juhtejből vagy ezek keverékéből készíteni.

Sajtkultúra: A pasta filata kultúrát beoltás előtt kell bekeverni a tejbe. Előnyös a kapszulázott porformájú kultúrát széthúzni és egy kevés langyos vízben feloldani a bekeverés előtt 15-20 perccel, hogy a kultúraszemek alaposan feloldódjanak.
37-38 °C-on, 10 liter tejhez 1 kapszula kultúrát keverünk.

Előérlelés: 10 percig érleljük, pihentetjük.

Tej beoltása: 10 liter tejhez 4 ml oltót keverünk. Majd 20-25 perc alvadási idő következik.

Alvadék vágása: Az alvadékot 2 x2 cm rögnagyságra vágjuk.

Ülepítés: 10-15 perc ülepítés következik.

Formázás: A savót a tetejéről egy szűrő segítségével merőkanállal leszedjük. Ha már nem tudunk több savót leszedni, akkor a másik edény felé helyezzük a szűrőt, és átszedjük az alvadékot, annyit, amennyit még kényelmesen meg tudunk munkálni. Lassan, egyenletesen kinyomkodjuk a savót a tenyerünkkel. Amikor már alig lehet savót kipréselni belőle akkor ezt a sajtdarabot átrakjuk a sajtformába, és amennyire lehet eligazítjuk a tenyerünkkel.
Mikor már az összes sajtalvadék a formába került kinyomkodva, óvatosan átforgatjuk úgy, hogy ami idáig alul volt az most felülre kerül. Majd préslapot helyezünk rá és lesúlyozzuk. A súly annyi legyen, mint a sajt súlya. Elkezdődik a forgatási rend: 10-20-30-60-120-240 perc és így egyre ritkábban. Rövid ideig súlyozzuk csak (1-2 óra), hogy nehogy túl száraz legyen a sajttésztánk.

Nyújtás: 1-2 nap elteltével szépen nyújtható lesz a sajttésztánk. A szűrőbe belerakunk egy marék felvágott sajtot, és ezt óvatosan bele engedjük a forró vízbe (80-85 °C). Amikor megolvadt a sajt a forró vízben, (ez kb.3-4 perc) spatula segítségével addig dolgozzuk össze, míg egy homogén, csomómentes sajtmasszát kapunk. Ha nem akar összeállni, újra mártsuk bele a forró vízbe, hogy formázható legyen. A sajtmasszát kivesszük és rögtön forrón kis golyókat formázunk belőle és azonnal hideg vízbe tesszük!

Tárolása: Hűtőszekrényben, saját levében.

          Boldog sajtkészítést! :-)

Hozzászólások

Szervusz Panni, melyik a mozzarella saját leve? Az a hideg víz, amibe belekerül formázás után?
Elsőre az enyhén (3-5%) sózott (zsendice kicsapatás utáni) savójába raktam, mint a Haloumit, de az nem nyert, inkább kivettem belőle, mert elkezdett felázni. Mondjuk tárolófolyadék nélkül is egészen jól elvan azóta a hűtőben. Igazándiból egyre ízesebb :) Kb mennyi ideig lehet eltárolni?

Köszi.

Szia Vica!

A mozzarella egy teljesen natúr sajt. Enyhén sós vízben felázik a külső része. Amibe hűtéskor beledobod, abban kell tárolni hűtőben. Kb. 8-10 napig áll el.

szép napot :) Panni

Szervusz Panni. Azt akarom megkérdezni hogy a Mozarella beoltásánál melyik a jobb a citromsav vagy a Pasta Fiata kultúra. Mi a külömbség ,és lesz ízbeni külömbség?

Szia Panni! Azt szeretném kérdezni, hogy szerinted ha vákuumfóliázottan kerül a hűtőbe, akkor a tárolási, fogyasztási idő hosszabodhat? Ha igen, kb. mennyivel? Köszi!

Kérdezném hogy a Mozzarella tésztáját a gyurás előtti 1-2 nap hűtőben tarjuk vagy csak hüvös hejen ahol acspegtetést elvégeztük?Továbbá maradjon addig a formában ?