Panni sajt
Sajtos bolt

A legfinomabb bagett kovászolással készül

Hozzávalók

  • 400 gr. bl80-as fehér búzaliszt
  • 200 gr. teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 560 gr. langyos víz
  • 2 teáskanál só
  • 1 mérőkanál kovászkultúra

Ízesítheted: lenmaggal, napraforgó maggal, tökmaggal, dióval, aszalványokkal, zöld fűszerekkel.
Lenmaggal mindenképpen próbáld ki!

Reggel jó elkezdeni, hogy másnap reggel az egész házat betöltse az a csodás illat, ami a bagett sütésből száll. Ropogós héj, lyukacsos belezett, és finom ízek. Ezek a fantasztikus élmények várnak Rád!

Elkészítése: A hozzávalókat, egy fakanállal összekeverjük.
Nem kell agyondolgozni, csak lazán, könnyedén elkevergetni.
Lefedjük és 10-12 órát fermentáljuk, kovászoljuk meleg helyen (25 °C).Közben 3-4x átforgatjuk. Ez egy rövid, de nagyon hasznos művelet. A tálban lévő tészta szélét, a közepe felé fordítjuk. Körbe haladva, 4-5 mozdulattal átdolgozzuk az egészet. Minél többször lesz átforgatva, annál lazább, rugalmasabb lesz a tészta.
Hűtőben téve, 6-8 óra hideg kovászolás következik. A hideg érlelés alatt, még sok íz alakul ki.

bagett megsodrásaA tésztánk készen áll a sütésre! Lisztezett deszkára borítjuk, három részre osztjuk. Mindegyik darabot megsodorjuk, és 3x-4x megtekerjük. 

 

 

 

 

 

bagett a sütőbenSütésnél az egyik legfontosabb, hogy a sütő kellően fel legyen forrósítva. Érdemes a legmagasabb hőfokon előmelegíteni.
A bagetteket betoljuk a forró sütőbe, és 230 °C-on sütjük 10 percig, majd 210 °C-on 20-25 percig.

 

ropogós bagett

Sütőből kivéve, hideg vízzel megpermetezzük, és mikor meghűlt, mind megesszük! :)

 

Beküldő neve: 
Panni